About

Thursday, July 31, 2008

Petua Batuk

Kepada sesiapa yang batuk berpanjangan, saya cadangkan anda mengamalkan petua ini yang saya perolehi dari mak saya sendiri.

Caranya:
1. Tuangkan satu sudu kecil kicap
2. Campurkan dengan sebiji pati limau kasturi
3. Kacau dengan menggunakan jari kelingking sambil berselawat 3 kali
4. Terus minum.

Insyaallah lega sikit batuk tu nanti. Selamat mencuba.

Tuesday, July 29, 2008

My wedding annyversary

Ari ni adalah ulangtahun perkahwinan aku yang ke-8...alhamdulillah. Semoga kebahgiaan yang dikecapi berkekalan hingga ke hujung nyawa.

Monday, July 28, 2008

Sport carnival

Fuh...lame tak menghapdet blog ni. Sebab utama, sibuk. Aigoo(mengeluh ala-ala korean people hee~) letih, last week schedule keja memang very-very tight. Biase la hujung-hujung bulan kan accountant mana yang tak sibuk. Huh accountant ke? Hehehe...
Semalam komuniti kawasan perumahan de buat karnival sukan, join ler gak. Sesekali dapat jumpe jiran tetangga. Harapkan ari-ari biase memang jarang dapat bersua muka al-maklum la masing-masing bekerja. Banyak gak la aktiviti yang dijalankan a.k.a telematch. Dah lame aku tak main-main ni. Syok plak tapi lepas tu dapat sakit satu badan. Mahunya tak, dah lame tak bersukan alih-alih terus belasah tak de warming-warming pon. Memang keletihan semalam. Our blue team jadik juara keseluruhan tapi kena share pulak dengan team jingga. Dan paling best hilang semua stress kerja aku sepanjang minggu lepas \o/

Wednesday, July 23, 2008

Alhamdulillah

Akhirnya abah beransur sihat dan dah kembali ke rumah. Cume dalam sehari due ni abah kena banyakkan rehat dan lupekan kerja-kerja kebunnya. Itu pon dah gatal-gatal kaki nak ke kebun tu. Susah tul nak kawal abah. Hehehe..gitu la ragamnya kalau orang dah biase bekerja, mana nak die duduk-duduk saje. Lepas abah kluar spital nenek pulak demam. Ari ni masuk ari yang ke-3. Mintak-mintak la tak serius. Bukan apa mak ade cerita yang la ni kat melaka tengah kecoh penyakit cicikunya (tak pasti nama) adik dari denggi kate mak. Takut nenek terkena jangkitan penyakit tu pulak. Mintak dijauhkan lah. Penyakit tu berasal dari nyamuk jugak. Tahu-tah je la duk kat kanpungkan memang nyamuk banyak sesangat. Harap-harap nenek ngan abah kembali pulih seperti biasa. Amin.

Kencing malam dan rawatan

Kencing malam berlaku kerana sesetengah kanak-kanak tidak boleh mengawal pundi kencing mereka lagi.Kencing ketika tidur adalah tindakan di luar kawalan yang disebabkan beberapa faktor. Di kalangan kanak-kanak, ia menjadi masalah jika berlaku satu atau dua kali seminggu sekurang-kurangnya selama tiga bulan. Selalunya pundi kencing mempunyai kapasiti menyimpan antara 400 hingga 500 mililiter air kencing pada satu masa yang boleh membuatkan kanak-kanak itu kencing di waktu malam jika tidak dapat mengawal pundi kencingnya.

Mengalami masalah kencing ketika tidur terutama di waktu malam adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak. Biasanya di peringkat usia kurang dari 4 tahun kanak-kanak ini masih di dalam proses mengawal pundi kencing namun perkara ini dapat diatasi pada usia yang lebih muda dengan bantuan ibubapa.Perkara ini boleh bertukar menjadi satu masalah sekiranya keadaan kencing malam ini berlarutan 2 atau 3 kali seminggu dan berterusan selama lebih kurang 3 bulan.

Antara faktor yang sering dikaitkan dengan masalah kencing malam ini ialah berkaitan dengan kadar perkembangan dan pertumbuhan badan kanak-kanak tersebut.Biasa kanak-kanak yang mengalami masalah ini mengalami masalah dalam pertumbuhan dan perkembangan mereka.Faktor lain yang mempengaruhi masalah ini ialah kapasiti pundi kencing yang kecil dan hormon antidiuretik yang sangat kurang.Tekanan samaada dari segi fizikal atau emosi(psikologi) juga turut menjadi penyebab masalah kencing malam ini.

Menurut perubatan moden tiada rawatan yang dapat diberikan untuk mengatasi masalah ini melainkan terdapat jangkitan pada pundi kencing.Namun dengan jadual yang diatur,kanak-kanak ini mampu untuk belajar mengawal pundi kencing mereka.Pada masa ini bantuan dari ibubapa amat diperlukan kerana mereka dalam proses pembesaran dan mula menerima perubahan dalam diri mereka.Peranan yang perlu diambil oleh ibubapa ialah mengatur jadual tertentu dan mengawal mereka sebagai contoh mengarah mereka untuk membuang air terlebih dahulu sebelum tidur dan mengejutkan mereka pada waktu tidur.Walaupun ini dianggap menyusahkan tetapi ini merupakan satu cara untuk mengajar mereka agar dapat mengawal pundi kencing.

Sumber http://www.thetole.org

Monday, July 21, 2008

Still warded

Weekend lepas aku balik jengah abah, zahirnya memang nampak die sihat. Tapi mengikut doktor banyak lagi rawatan yang perlu abah jalani. Tekanan darah abah makin hari makin naik. Die memang cepat bosan kalo disuruh duduk rehat macam tu. Tension dan emosi yang tidak stabil salah satu punca tekanan darah makin tinggi. Abah memang terkenal dengan keramahannya, baru sehari dua kat wad tu dah leh beramah mesra ngan sume pesakit situ. Mane reti duk diam die tu, asik merayau jek amik angin katenye. Kelakar la abah ni, orang suh rehat die leh plak gi jalan-jalan. Abah kate ari ni doktor nak sedut kahak die kalau kahak tu tak kluar secara normal. Alahai kesian, nak masuk tiub bukan dekat tu, kat paru-paru aku dengar pun cuak. Harap abah tabah dan kuat semangat. Insyaallah iza doakan abah lekas sembuh dan dapat segera kluar dari hospital tu.

Saturday, July 19, 2008

Special Diet for Autism Child

While mainstream medical practitioners rarely recommend special diets for autism, many parents will hear of the success of such diets through websites, books, friends and conferences. The science around such diets is sketchy, but there are plenty of anecdotal stories of special diets having a profound and positive impact on children with autism.

The gluten (wheat) free, casein (dairy) free diet is the most popular of the specialized diets, and there is evidence that the diet is often helpful in lessening autistic symptoms such as impulsive behaviors, lack of focus, and even speech problems. But wheat and dairy are a part of almost everything we serve and keeping a child away from ice cream, pizza, milk, and most snack foods and cereals is no small task.

So, what does it take to start a gluten-free, casein-free (GFCF) diet?

Identifying Gluten and Casein in Your Child's Diet

Removing gluten and casein from a child's diet is not as simple as saying goodbye to milk and bread. According to Carol Ann Brannon, a nutritionist who specializes in diets for children with autism, gluten is not only ubiquitous, but may also find its way into your child's system through the skin:

"Gluten is found in wheat, rye, barley, oats, spelt and any derivatives of these grains, including, but not limited to malt grain-starches, malt wash, hydrolyzed vegetable/plant proteins, grain vinegar, soy sauce, and natural flavorings. Casein is found in milk and milk products from mammals....Gluten is in even in Play-Doh, adhesive on stamps and stickers, and many hygiene products. Soy, another common food allergen, is in many foods and hand lotions, make-up, etc."

Starting Your Autistic Child on a GFCF Diet

According to Brannon, there are two ways to start a GFCF diet: “dive in head first” or the slower, “get your feet wet” approach.

The “dive in head first” parents prefer to go GFCF all at once and decide to place the entire family on the diet. Often, siblings and parents may also experience benefits from the diet. The “get your feet wet” parents opt to go gluten-free first, and then progress to excluding casein-containing foods and beverages.

An increasing number of GF foods are available due to the increase in celiac disease. A parent should select the approach that best suits their personality and their lifestyle. Many parents begin the diet with dread and fear, but soon find it is more manageable than they had imagined. GFCF diet support groups can be a tremendous help to parents. In addition, there are many websites and blogs for parents.

What Can My Child Eat on a GFCF Diet?

In general, says Brannon, "Children can eat a wide variety of meat, chicken, eggs, fruits, and vegetables – anything that does not contain wheat gluten or casein. It is generally recommended that organic, whole GFCF foods be consumed whenever possible."

GFCF advocates caution that even a little bit of wheat or dairy could have a big impact on a child with autism. To avoid accidentally eating the wrong foods, it's important to read labels carefully - wheat and dairy are often "hidden" ingredients in packaged products. It's also very important to inform teachers, therapists, and other adults in your child's life that he is now wheat and dairy free.

Sumber: http://autisme.about.com

Friday, July 18, 2008

Abah admitted

Petang kemarin abah dimasukkan ke hospital. Aku pon tau dari adik semalam. Saje mak tak bagitau sebab tak mau aku kalut-kalut. Patut la dari pagi semalam aku rase tak sedap hati jek. Abah sesak nafas dan mudah penat kalo buat keja lebih. Hasil pemeriksaan mendapati paru-paru abah berair. Jantung sume alhamdulillah ok. Paru-paru ade jangkitan kuman. Doktor hanya bagi antibiotik dan minta abah berehat dulu kat hospital sehari dua. Kalau ikutkan hati aku memang aku nak balik tapi tuntutan kerja tak mengizinkan. Berkali-kali aku call abah dalam sehari nak tau keadaan die. Abah bagitau aku die ok tak yah risau-risau, settle kan kerja dulu. Bukan la bermakna aku mementing kan kerja dari abah tapi susah untuk aku terangkan. Insyaallah abis kerja ari ni aku balik melaka jenguk abah.

Wednesday, July 16, 2008

IQ Test

IQ test hadif tak complete ari ni sebab die tak nak bagi kerjasama. Rupenya doktor dah silap tafsiran terhadap permintaan aku nak adakan ujian IQ tuk hadif. Dia ingat ujian tu untuk melayakkan hadif menduduki sekolah. Bukan itu yang aku maksudkan. Tujuan aku hanya la untuk menentukan tahap mana autisme hadif tak sangka plak doktor boleh tersilap. Seingat aku mase aku tanye die macam mana nak tentukan hadif ni tergolong dalam mild ke severe ke, die bagitau yang kita bolah tau dari ujian IQ. Pastu masa ujian dijalankan lain pulak laporan yang doktor bagi. Ish tak paham tul aku. Ke doktor tu tak paham soklan aku. Pening-pening. Akhirnya aku mintak skip je la ujian tu sebab hadif pon dah macam tak berminat nak ikut. Dalam sejam tu hanya 20 minit je hadif bagi kerjasama lepas tu mula la die tergaru sana, mata melialu sana sini. Hehehe kalakar la. Itu la hadif susah tul nak dapatkan tumpuan die.

Good Luck

To my dear friend, all the best to u..semoga berjaya menjadi pendidik yang berwawasan, cemerlang, gemilang dan terbilang ^_^



Tuesday, July 15, 2008

Water Therapy

Myspace Comments
Ari ni aku cuti sebab temankan hadif gi terapi air. Terapi ni bukannya aktiviti formal tatapi lebih kepada memberi peluang anak-anak supaya lebih berani di dalam air. Wah..apa lagi hadif, kemain happy ler. Tau-tau je la, budak mane yang tak suke air kan..bukan takat budak aku yang mak budak ni pon sakan join dieorang, huhu....Tapi dalam pada tu Hadif ni satu jek perangai die yang aku paling letih, tiap kali aku ikut same aktiviti terapi die tu mesti die nak aku duk berkepit ngan die jek sepanjang ari, tak leh berenggang langsung. Kalo tak die tak nak join. Tu yang aku kadang malas tu. Bayangkan dari pagi hingga petang duk kat kolam renang abih terbakar muka hehehe. Apa-apa pon aku happy sangat sebab bukan hadif jek yang realese tension aku sekali join.

Monday, July 14, 2008

Doctor appointment

Myspace Comments

Ari ni Hadif de appoinment ngan doktor kat HUKM. Aku jek yang gi bawak hadif. My hubby tak leh gi sebab de meeting. Ye nampknya meeting lagik penting dari anak. Gitu la die. Tak leh nak komen pape sebab die adalah sumber utama keluarga yang menjana setiap perbelanjaan keluarga. Aku ni takat lepas belanja-belanja aku jek kann...apa nak buat redha je la...
So back to Hadif appointment, tak de ape sangat yang dibincangkan, doktor hanya tanye progress die kat rumah dan sekolah jek..kali ni tuka doktor lain lagi, mujur tak de sesi soal-jawap ala-ala perjumpaan kali pertama tu. Kalo tak letih aku nak jawap. Agaknya doktor ni de wat homework kut kat fail rekod hadif tu. Sesi perbincangan tak la lame sangat dalam 20 minit jek. Lame lagi mase perjalanan. Lepas amik ubat terus balik, singgah dulu McD belikan hadif makanan. Next appointment lagi 3 bulan.

Sunday, July 13, 2008

Kenduri kahwin

Wah...bestnye lame dah tak gi kenduri kawin..akhirnya dapat gak melepas gian..hehehe. Kebetulan mak aku cal ari kamis ari tu ajak gi umah pak sedara kat cheras, anak laki die kawin..dah lame die jemput cume mak aku yang terlupa nak bagitau..bukan ape aku suke ngat nak gi sebab teringin nak makan lauk-pauk kenduri..tercapai gak hajatku....alhamdulillah...

Friday, July 11, 2008

Happy Birthday Bro

Bro, today is your day...selamat panjang umo dan murah rezeki...

Myspace Comments

Saturday, July 05, 2008

Pomp-pomp gal

Tis was Alya show on her sport day...quite surprise she manage to remember all the step..so cute..but tis video half way of her show...

video

Thursday, July 03, 2008

Busy dan serabut

Adoi..penat giler aku seminggu due ni. Sejak bos aku delivered and on maternity leave everything messy. Tau-tau je la bile bos tak de ni, macam-macam hal. Time ni la baru de client cal mintak quotation baja (our new bisnes). Dah la aku ni habuk pun tak tau pasal baja-baja ni tetibe de lak client call tanye bagai..tak terjawap aku nak kelentong pon tak leh..dekat 10 kali gak aku duk cal bos aku tu..hehehe sori mem..dah sebelum ni duk rilek jek..konon lame lagi nak start new business ni tup-tup ade lak yang berminat tak ke kelam kabut jadiknya. Siap meeting kat umah bos lagi..sian die dah la baru pas bersalin nak melayan baby lagi aku lak datang tanye memacam..ni la akibatnya kalo selalu amik mudah..suke bertangguh..ha amik ko sendiri yang caik pasal sendiri tanggung.