About

Friday, October 30, 2015

Forty Birthday

Salam
Maii nak terobek sikit...
Maklum ler umur dah nak kaler emas-emas sikit kann harus ler simpan sikit gambau kat sini. Istimewa pasal tiga kali potong kek kata :)


Di hari kejadian, opis tak katup. Keje ler makna nya kan. So kemain riang gembire ler mereka buat seprais. Arghh tak suke! Malu weii..celebrate besday 40 lak tu, kalau 20 taon takpe gak hihihi.
Pepagi geng-geng opis mule ngan seprais derang. Sakit perot ketawa. Yang tak tahan tu, siap korang belikan akak kek cempedak, tahu sangat feberet fruit akak kann. So suwitttt


Tengaharinya, hamboi-hamboi...site staff berkomplot ngan geng opis. Terkezutttt ai tau. Suke la korang kann...malu-malu kucing kih kih
Nahh korang layan ler video kezutan tu. Time tu suare tengah pecah..garau giler.



Kat umah tak berapa seprais pasal ada tukang bocor rahsia hahaha. Sape lagi kalau bukan apiya, siap cal mama, bagitahu nanti balik tutup mate, tidakkah mama tahu kejutan yang nak mereka laku kann hahaha.. Hadoii comel nau peel mu anak.


Apa pon tengkiu ler kat semua yang berjaya menyeperaiskan hakak korang nih. Time kasih daun keladi ehhhh kikiki

Saturday, October 24, 2015

Akhirnya Berjaya Jugakk

Salam...
Pa habaq semua mua mua?? Berdengung-dengung cam lam gua kikiki. Huh kali ni yang terpaling lama tak hapdet. Dari bulan pose, dah raya, raya aji pon dah, ari melesia pon (ehemmm), ni dah masuk awal muharam..perghh...lama nauuuu.

Serius cakap memang hakak bizi gile babas la ni. Serba serbi tak dan. Macam-macam hal dah jadik dan pastinya takkan mampu nak terobek. Takpe ler, just go with the flow jek..cite takat termampu. Nak tinggalkan belog ni adalah tidak mungkin sama sekali. Punya lama dah bertapak, sayang nau nk tutup. Walaupun sendu dan berhapdet pon kann...

Nak start cemana ek? Hadoii blur la pulak. Hakak blanje lagi la gambau satu ek. Tu ari time raya tak sempat...ni versi gedik-gedik 


Dah besau sume anak saya kan. Syaqir yang paling kecik tu pon dah setaon nam bulan, jalan dah laju, dah setat cakap sesikit. Alya pon dah setel peksa UPSR ngan UPSRA. Exam akhir taon tinggal aisyah je tak setel lagi. Dengan coti jerebu lagi, haii tak tau ler cemana result dia kang. Coti duk umah keje makan, tido, main jekk....grrr...kaler ijau mak kau ni haa

Terasa cepat tul masa berlalu. Mama dia masih ngan keja ekonten nye tu lah. Tak tukau-tukau lagi. Makin tua makin keja tak fokus rasanya. La ni dah sebulan duk attend fisio terapi. Dah masuk era 40an kata. Memacam penyakit jengah. Selsema batuk dah macam permanent. Terapi tu pasal detect kena Carpal Tunnel Syndrome. Haaa kemain nak nyebutnya. Padia la tuuu...Bace le korang kat link tu untuk lebih detail. Tu pon antara sebab ngape blog tak berusik. Tangan kanan ni haa cepat rasa kebas, saraf dipergelangan tangan macam kena block, so darah tak mengalir, kata doktor lerr. Baru-baru kena dulu, nak menulis pon payah. Sekarang ni kena pakai wrist bracing, dah rupa robot rasa haha. Alhamdulillah dah semakin kurang dah. Puncanya saya sendiri pon tak pasti, penggunaan tangan berlebihan la tu kot, posture tangan sesama menaip pon antaranya. Ntah ler..tak kaji lak saya nape..ujian Allah, Redho :)

Apa lagi nak cite..tu je kot. Nanti la caik-caik masa hapdet. Till then, babai :)

Tuesday, June 23, 2015

Suatu Masa

Salam semua...selamat berpuasa!!

Arghh rindunya nak bukak blog, nak menulis, nak merapu, nak blogwalking...segalanya lah. 
Apakan daya, keadaan dan kesibukan harian buat saya jadi tak tentu arah. Harap-harap dapat segera catch up dengan segala macam keja yang ada atau yang akan datang dan hidup kembali tentu arah hihi. Till we meet again...take care korang...muah ciked :))

BTW arini besday abang hadif, moga abang sentiasa dalam rahmat Allah..ameenn.. 
Love u till jannah abang ❤❤❤

Friday, April 24, 2015

Syaqir turn to ONE

Salam semua
Mama kata sorry, dia bizi sangat jadi kena freeze kan aktiviti blogging dia. Nanti bila semua keja dah organise dia buat come back yek :)


Ohhh ye...arini saya dah setahun! Yeay... nanti boleh potong dan makan kek :P

Tuesday, March 31, 2015

Jalan-Jalan Sampai Sesat

Ini cerita wiken yang lepas. Eh bukan yang lepas ni..minggu yang sudah-sudah kikiki. Aktiviti jalan kaki kitaorang. Destinasi pilihan, Wetland Putrajaya. Sebelum memula perjalanan isik perot dulu. Dah sesiap masak dari umah. Yang simple-simple ajer, bihun goreng, sandwich ngan cucur lemak manih. Licinn...perot dah berat larat ke jalan nih :P


Mulanya tengok macam takde track pejalan kaki, tuk basikal ada. Tapi tengok orang lain belasah je jogging kat laluan tu. Kitaorang pon follow je la. Plan nak keliling tasik tu la.


Ingatkan dekat, jauh rupanya. Sempottt mak hihi. Apiya pon dah berapa kali merengek sakit kaki. Duk bagi semangat je kat dia, sikit lagi sampai, sikittt lagi. Padahal tengok depan jauh giler lagi kot. Tapi gagah gak lerr.



Jalan punya jalan...peluh toksah kata la..abih lencun kepala apiya hihi. Bile nak sampai nih?? Tibe-tibe nampak papa derang patah balik...sekali jalan mati daaaaa. Tak bley pusing satu round tasik, kena patah balik. Adeh aje gile nak patah balik, tak dayo dah mokcik. Hadif ok jek..menonong jek dia nak patah balik. Tak sabau nak balik le tu diaa. 


Tapinya Alya, Aisyah dan Apiya dah melepekkk cam kain buruk kat tepi jalan. Papa derang, kengkonon nak shortcut, siap panjat bukit. Nak jugak caik solution keliling tasik. Tapi jalan..jalan..dan jalan lagi. Dah tak nampak kelibat tasik hahaha. Siap lalu belakang umah-umah orang. Punya mengelak nak patah balik makin jauh pulak perjalanannya,. Kesudahannya...macam gambau atas tu...cal teksi ekekeke...lawakkk sangat! Jenuh le nak explain tempat mana kitaorang tunggu tu kat pakcik teksi. Mujur dia jumpa. Terebang sepuluh hengget tapi kalau lalu laluan keta tu memang jauh kot nak sampai semula ke tempat parking keta, adalah dalam 8 km. Dah gupe merentas desa dah kitaorang kih kih kih.


Dah kepenatan, tros singgah Alamanda. Lapau gilerrr..abih terbakau sume yang dah dimakan pagi tu. Serik dah dah jalan sana hihi...

Nota: Mood mengarang gaya orang baru baik demam dan sakit mata. Siap berjemaah ngan syaqir. Esok 1 April...kita kupas cite GST nakk...ekekekeke...tak kuasa! Hadap je le kann.

Monday, March 09, 2015

Cuti Sekolah | Muzium Kapal Selam

Salam senin semua..mai mai baca cite nih. Dah berbulan cek simpan hihi.

Aktiviti cuti sekolah yang lepas bersama anak-anak. Lepas celebrate besday nenek, saya tanya kat anak-anak buah saya yang empat orang tu "esok sapa nak ikut maklong jalan??" "Nakkkkkkkk" jawap mereka serentak..hamboih hihihi...So bagitau derang sok pagi-pagi siap nanti maklong amik kat umah. Memula ingat derang tido umah nenek, emmm tidak rupanya. Tapi tak pe pon bukan jauh nau, kat Batu Berendam jek.

Tup tup....esoknya, hujan lebat dari pagi. So? Acane nih??? Acane nih?? Kesian nye anak-anak semua, dah janji kann. Watsap derang suh tunggu ujan teduh atau reda sikit. Tunggu punya tunggu sampai lepas jemahat baru reda. Dah nyaris nak kenselll plan. Tapi janji punya pasal, pegi gak la. Cuma tak dapat le pegi tempat-tempat yang dah saya atur. So mariiii laaa...kemana? hihi


Alahaiii...tempat biase-biase jek. Asalnya pagi tu nak masuk Animal World Safari A Famosa Resort tapi dah lewat tukau plan, masuk A Famosa Cowboy Town je la. Tu memang malam kan. Lepas amik bebudak tu kat umah mereka, singgah jap habiskan masa kat Klebang. Nak masuk Cowboy Town tu lambat lagi kul nam petang. Cuaca pon sejok takkan nak minum Kokonat shake lak...nak caik kuih "Keria" yang femes tu, tak tahu kat mana kikiki...so kite jenjalan je la kat Muzium Kapal Selam.


Masuk sini kena bayau brape inggit ntah lupa dah hihi...tak mahal le tapi, dalam RM3 kot..heee~
Dalam tu sempit kemahen...hempet-hempet! Tak de pon amik gambau, dah susau nau, sebelah dukung Syaqir, sebelah lagi tangan jenjet kasut, shoe-off dalam tu..cett. Sapa nak overnite dalam tu pon boleh, bayau gak la, brapa? Tak tau gakkk ekekeke. Tapi agak-agak ada ke yang nak tido ek...macam seremmmm jek hihi. Kejap je pon jalan dalam tu, jalan sehala, no turning back. Nengok-nengok ala kadar jek. Ada cabin untuk tido, ada ala-ala bilik mesyuarat dan tempat radar-radar tu laa. 


Next..pi duk tepi pantai la pulak, amik angin laut...anak buah saya dak Farish boleh dia pegi terjun lam laut...terjerit Alya hahahaha...hadoiii pantang jumpe air. Sini dah le banyak obor-obor kang kena sengat baru tahu. Ehh ye ke sengat..apa ekk??? Lantokkk ekekeke. Kat tepi-tepi tu ade gerai makan konsep makan dalam bas tapi semua perut full lagi maka jimat le poket maklong kikiki. Tengok bas-bas tu cam rindu lak nak naik bas "Tai Lye" bas yang selalu saya naik dari Kelemak ke Melaka. Ohh ada bustel gak tau!! Bas + hotel. Bas-bas lama diubah suai jadik hotel, macam tak mahal gak la. Tapi mahap kite tak amik gambau huhu...situ dekat ngat ngan jalan raya, jadiknya saya macam terpanik tetibe nak kontrol anak yang gamaiii nau. Tu yg keja perati derang jek. Korang gugel yekk..agak osem gak idea camgitu.



Ok dah kembong telan angin, jom nuju Cowboy Town plak. Happy sungguh anak-anak semua. Nanti kita sambung later hokayyyy...jangan marah haaa..kita mau prepare material untuk meeting...

Friday, March 06, 2015

Aktiviti Hujung Minggu

Salam Jumaat semua...
Sebelum menyibukkan diri, kite usaha karang cite nih. Sejak-sejak projek dah setat ni, asek meeting jek. Pening mak hencek! Minit kena amik, kena buat le pastu kan, akaun pon kena hapdet...deyy sempot. Kadang kite pon dah konpius keja sebenau kite, ate multitasking sangatttt...haishhhh. Takyah le mikior hal kije dah, ye dak hihi. Motip kite letak gamba kite tu adalah pasal dah lama tak nengok muka sendirik pakai tudung kaler ijau. Macam alien jek rasa hihi...ohh tapi ni bukan gambau arini yek. Jumpa orang tudung ijau, jangan panggil lak kang, orang lain tu. Ni ari teman tudung kuning ekekekeke...motippp??


Taon ni anak saya Alya nak amik UPSR, pes taim kot anak nak amik peksa. Abang Hadif tak amik, so takde le feel tu. Maka tetiap wiken wajib le kitaorang kluar beriadah. Kasik sehat sikit tubuh badan, kalau tak lemau jek kann. Kire benefit gak ler kat mama dia yang dah nak masuk era 40an nih hihi. Dah ari-ari biase bizi kan, sekolah pon dari pagi sampai petang. Keluar umah gelap-gelap subuh, balik pon gelap dah nak maghrib. Aktiviti balik kampung pon dah dikurangkan pasal tiap sabtu Alya ada kelas tambahan. Akan balik kalau ada cuti panjang macam raya cina tu ari. Balik dedua kampung tido satu malam deduanya. Adil dan saksama :P


Dulu ber'enam sekarang ber'tujuh hihi...kaki kenit tu saje jek interprem. Bukan reti jalan lagi. Mama ler tolak stroller dia. Kekadang sampai lena dia dalam tu, ye le dapat angin pagi kann...syokkk jek. 


Lokasi riadah tak menentu, kalau dah lambat mangkit Tasik Cempaka jek. Rajin sikit pi Taman Botani, situ best! Orang pon tak ramai. Boleh tengok ikan sekali. 


Tapi stended le lepas tu misti bebudak ni mintak blanje bekpes. Lahaiii macam ni, mama  tak ilang le lemak kann ekekeke. Alah kite pon bukan beria nau exercise....gitu-gitu jek. Kalau boleh nak berterusan gini, terapi gak buat Hadif. Cuti sekolah tu ari rehat lama sangat, setat sekolah cikgu komplen dah tak fokus, asek berangan. Ok itu aje lahhh korang cite nye. Happy wiken semuaaaa....kita punya wish list nak panjat bukit Broga...insyaallah! Jom!

Nah kite belanja video Abang Hadif buat senaman, dia nak mensado kan diri hihi...dah besau benau anak bujang kite :)

Thursday, March 05, 2015

Afiya 5th Birthday

Salam...tora datang lagi hihihi...
Nampaknya janji nak update tak dapat ditunaikan. Betul, saya dah karang tapi tak sempat touch up dan buh gambaq lagi. Jadik pekasam ler semua cerita tu nanti kikiki. Takpe, kita simpan dulu yang lain-lain tu, up kan entri nih dulu laa...


Besday afiya yang kelima tahun pada 18hb Febuari yang lalu. Kali ni buat dabel celebration. Best kan? Suke sangat dia. Last year langsung tak celebrate. Siang nya buat kat skolah, malam kat umah plak. Saya pulak boleh tak terfikir yang kawan-kawan dia cuti awal. Kan esoknya tu raya cina, sekolah pon dah coti kan. So tak semua la kawan-kawan dapat join. Goodies bag saya buat gak lebih, suh ticer simpankan untuk kawan-kawan dia yang lain. Goodies bag tu mama DIY jekk...jimat blanje hihi.


Kat sekolah saya tempah  (buat sendiri belom konpiden bagi orang makan huhu) kek frozen..lahaiii musim kan. Kat kedai kek tu pon semua tempah frozen. Sampaikan editable image tu pon out of stock. Memula nak pilih yang ada Anna Elsa, redho je la apa yang ada kann. Afiya pon ok jekk, asal frozen :)


Kat umah takde la tempah kek besau dah, amik cup cakes je nam bijik. Takde tema-tema tapi mama print jek gambau kartun my little pony tenggek kan kat kek. Belasah jek, bukan kreatip nau ekekeke. Pony tu pon antara feberet terkini gak tu, dia suke character Twilight Sparkle. Nampak tak mama buatkan prop photobooth tu ... ...tu saje wat geli-geli jek. Semua deco kat umah hasil usaha sama mama ngan kakak-kakak dia. Sempat gak le wat seprais, suh papa bawak dia klua sementara kitaorng beroperasi. 


Happy birthday Afiya!!! Semoga sentiasa dalam rahmat Allah dan berjaya dunia akhirat. Sayang dia! (anak bongsu pompuan kite) kikiki

Tuhanku kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bilaku tiada
Tunaikan semua permintaannya kerna
Aku cintanya sungguh-sungguh

Tuesday, February 17, 2015

Kerepot

Lawak pagi...

Aisyah : mama..papa tu lebih tua dari mama kan
Mama : ye betol
Aisyah : tapikan kenapa mama nampak kerepot dari papa
Mama : (dalam ati, grrrrrr....kuang asam betolll hahaha)

Mode: sangat sedau diri kih kih kih

Nota kaki: 
Setelah disoal siasat, dia maksudkan kerepot tu adalah tangan banyak urat timbul. 

Thursday, February 12, 2015

Malam 25 Disember

Wah seremmmm nih. Macam cite antu plak. Takde langsung! Hihi..
Banyak btol dah cite-cite back log. Sabau ek..pasni kite release satu-satu. Ecewahh...hadap le korang nanti. Jangan jemu tau. Mood tengah dok ada nih, kasik karang. Bizi nau sekarang, nak jengah blog pon tak dan tsk tsk..ok meh sambung cite kikiki

25hb Disember tu sebenarnya adalah ari kelahiran mak saya. Mak saya pulak awal-awal dah inpom, suh saya balik, tolong masak, nak hantar makanan kat surau taman. Maklum le sejak pandai masak nasik arab nih, banyak lak permintaan. Maka kita lebarkan la sayap ekekeke...bajet pandai sangat! Padahal pakai pes ajek :P

Gambau nasik tak sempat lak nak snap, kelam kabut sikit time tu. Boleh plak tengah-tengah masak letrik padam. Fuhh..gelabah mak hencik tau. Mana taknye nasik tengah duk didih dalam rice cooker, Satu keja nak angkat tengek ateh dapo. Tapi mujur umah mak saya tu je black out nye, ada fius terbakau. Cecepat pi tumpang umah mak ngah saya, kat sebelah umah jek hihi. Kalau tak ntah apa jadik nasik kita dah le nak jamu orang. Bukan sikit, buat lapan kelo...nebes kite!

Alhamdulillah..dapat gak kite jamu jemaah surau aritu. Lepas settle-settle antau makanan, tros pi beli kek. Ye le nak nyanyi-nyanyi kat umah plak le kann.

Ni insiden lilin dah di nyalakan tapi tak sempat snap gambau, dah ada tukang tiup hahaha...sebab tu le gelak sakan memasing.


Percubaan kali kedua, pon dah stand by tu nak tiup..aduhaii kanak-kanak kann hihihi


Eh abih cenggini jek ekekeke...dah takde idea. K baii..wat lek wat pisss ^_^v

Saturday, January 31, 2015

A Celebration

Happy Birthday ALYA!!! Semalam besday dia. Tahun ni, doblas tahun...yehaaa dah leh buat IC. Harap tak jadik macam kes abang hadif dulu, lepas 2 bulan kot baru buat IC kih kih. Nyaris nak kena penalti dulu tu huhu...


Cepat sungguh masa berlalu. Dah big girl sangat dah anak dara mama nih. Time flies...tu ari Atok Mis dia jumpa pon terkejut. Dah macam iza dah alya, kata atok :) Tak tahu le atok maksudkan rupa yang sama ke tinggi yang sama ahahaha..nampak nau mama kemetot :P


Sempoi jek celebration kali nih. Tahun lepas lagi la tak de pape. This year mama plan nak buat surprise party tuk dia. Party family jek.  Dah pakat-pakat ngan Aisyah. Takut gak dia bocor rahsia, bukan leh harap dia tu. Mulut tempayan! Afiya lagi ler tak leh pakai kang tak jadik surprise langsung. Kebetulan malam semalam dia ada tuisyen. Dalam dua jam tu la mama klua pi beli kek, ballon ngan aksesori lain. Teros decorate umah. Tak seberapa pon, saje sesuka. Biasa Aisyah ngan Afiya ikut papa jemput kakak tapi kali mama tak bagi, mama bimbang Afiya kepohhhhh hahaha. 


Alhamdulillah menjadik le surprise kitaorang. Walaupun hanya makan kek jekk tapi yang penting kegembiraan satu family. Hadif plak kemain awal tido, kejut-kejut tak mau bangun. Semoga kakak sentiasa dalam rahmat Allah dan berjaya dunia akhirat, insyaallah. Kami semua sayang kakak....

Wednesday, January 21, 2015

Macam-Macam Hal

Assalamualaikum semua...cakkkkkkk
Selamat tahun baru yang dah tak brapa baru ni kann hihi.... waduh kemana aja menghilang tuan umah ni ek.  Macam iklan biskut chipmore..kejap ada kejap tak ade. Nah! Blanja satu muka tak siap..ada yang rindu ke ekekekeke. Keja banyak ooo la ni..mencik!


Nak cite satu-satu macam tak sempat tapi memang sejak masuk taon baru, macam-macam hal yang berlaku.  Aritu ujung-ujung tahun sempat la bercuti sampai abih taon. Tak berjalan mana pon, balik Alor Gajah jek. Lepak-lepak umah mak. Dah lama tak duk umah mak lebih dari sari, sesekali manfaatkan la. Ada la a few aktiviti buat ngan anak-anak dan anak buah. Next kita story pasal tu, insyaallah :)  

Masuk je tahun baru, kite demam. Sakit semua urat sarap. Melarat sampai wiken. Takut denggi ke hape..mujur bukan. Lepas tu berderet-deret seisi umah demam. Passing baton. Sampai le last sekali dak Syaqir. Renyah sungguh jaga dak kecik nih. Cuti 3 ari tros mama dia. Mujur start rabu, kalau senin mahu seminggu mama coti. Mama takde masaklah nak cuti tapi takut bos yang kurang paham huhu. Biasa la kann...Alhamdulillah sihat dah semua. 

Ok sekian saje...insyaallah kita update lagi nanti. Rushing nak pi amik Hadif plak. Sekolah dah start kan. Rutin dah back to normal le. Petang pon tak leh lengah, nak jemput Alya, Aisyah pulak. Derang sama sesi tahun nih so balik awal. Pack sungguh time table mama. Bile nak benti keja nih...ehhh :P

K bai!

Bile le mama dapat rilek-rilek cam Syaqir