About

Wednesday, October 31, 2012

Edisi Khas | Naluri Wanita

Experience working with lady bos? Sebelum ni tak penah. Tapi sekarang dah enam taon bekerja di bawah lady bos. Pada amnya, memang agak sedikit susah, cerewet, beremosi dan kekadang menjengkelkan. Tipulah kalau saya kata saya tak penah marah, sakit ati dan benggang. Tapi saya suke letak diri saya di tempat dia sebab saya pon pompuankan dan saya pon kategori tak kurang cerewet jugak. And I just follow her instruction even some of it.....ohhhh what the...hihihi. For whatever it is, bottom line she is the OWNER of the company. But, sometimes I wanted to be cool like her, optimistic, charismatic, successful and rich like her too (",)

Wah!! Apakah?? Tetibe speaking london ekekeke.
Last day before raya aji tu ari, my puan bos tunggu saya. Nak klua ofis sesama padahal dah agak lewat jugak. Saya bagitau dia saya nak solat dulu dan tak sangka dia tunggu jugak. Wah! Sesuatu nih.

Puan: Jom Mimi..
Saya: Ok jap jap (sambil kelam kabut kemas meja dan tutup PC)
Puan: Awak balik mana nanti, bile balik?
Saya: Insyaallah pepagi esok, saya balik segamat
Puan: Ok Selamat Hari Raya (hulur tangan dan sekali gus peluk saya)
Saya: ...........
Puan: Mimi, thanks for being here with me, thank you! I really appreciate it! (She cried)

Saya pon macam..gulps..terkedu, tersebak dan langsung tak boleh nak bersuara. Saya rasa sume suara saya tersekat kat kerongkong. Hanya air mata terharu yang mengalir. It was an unforgettable moment for me and her. Dan di saat itu jugak saya rasa gugur semua rasa marah, jengkel dan jugak ketidakpuasan hati saya pada dia. Sejujurnya, selagi saya masih boleh datang keje, boleh fokus buat keja, boleh senyum, boleh buat kelakar, boleh gelak, saya akan terus di sini membantu. Insyaallah!
Picture Credit to: Sham Kamikaze FB

Tuesday, October 30, 2012

We Feel Good

Sambung sikit la cite gaye aji.

Semalam tu saya update OnTheGo, sebab tu malas nak taip bebanyak hihi. Kali ni turn balik Segamat, siap turn jugak. Disiplin le kunun. Oleh kerana tuan besau dan anak-anak besau keja manyandau je, keje packing memacking jadik selow melow le. Standard la mama korang buat keje ala siput sedut hihi. Zup zas kul 9 lebih baru jalan. Elok-elok antara PD ngan Podeh tetibe batu terobang plak kono ceromin keto. 
Sampai ke senin pecahnye cenggitu je, elok kan coraknye :P
Adoiyai..topok dahi seben den. Kuek plak bunyi eyh, ingat taya melotop. Malang tak berbau kan. Perjalanan kena le diteruskan. Plan nak tukar petang tu tapi takde plak yang memenuhi piwaian. Paham-paham je la kedai kampung kan. Sudahnya senin balik Bangi baru tukau. 

On the way tu memacam plak adik ipar pesan suh beli. Padahal malam tu die dah sms bagitau die dah beli bahan-bahan tuk masak. Maka apakah bahan yang dibelinye itu? Hai la adikkk, sabar je la hihi. 
Kekanak riang bermain sementara masterchep memasak di dapo :P
Taon ni sorang pon adik beradik tak buat korban makanya suasana raye tidak semeriah taon sudah. Pasal kalau buat korban orang gamai datang, semelih lembu sebelah umah je. Taon ni asben je pi masjid tolong-tolong. Jadinya kami-kami di ghumah kojo golek-golek tengok tb, makan dan tido sampai lemau. Adik ipar siap pi jenjalan BatuPahat lagi sebab dah terlalu bosan. Saya? Malas tentunye, baik tido ekekeke. Dasar kuat tido! 
Ini anak buah saya paling kecik, Dalili yang dah dimekapkan oleh kak alya
Haruslah kena singgah Alorgajah, kalau tak, tahan le papa dengan tantrum Hadif. Dia ngan atok mat memang sangat rapat. Dan paling tak best saya food poisoning! Sangat rugi balik umah mak tak dapat menikmati masakan mak dengan lahapnye ekekeke.

Itu saje cerite pendek saya, mahu tidor kejap, tetibe rasa mual, loya nak muntah. Bye!
Motor bertuah saya, dijaga elok oleh atok mat, kejap dah setaon!

Monday, October 29, 2012

Gelombang Pink


Ini adalah kami yang dah penat makan dan tido sepanjang ari di hari raya itu hari ahahaha.
Ok tu je!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, October 23, 2012

Tapi Bagaimana



Sintom kemalasan sedang melanda saya. Sori le kalau sesape datang singgah tapi takde cite. Saya pon agak ketandusan idea semenjak dua nih. Tambahan pulak laptop saya udah jahanam, keyboardnya gosak, makanya tepon ni je la sumber menghapdet blog, gugelling, fb, BW etc etc. Tak puas ati sungguh, dah le skrin comel. Kat opis bole je curik-curik hihi. Insyaallah, lusa pepagi saya balik Segamat sehingga wiken. Ghaye kan! Baiklah, di kesempatan ini (eh..awal ke? tak pe kot) saya mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Qurban buat semua, semoga kita sesama menghayati akan ertinya sebuah pengorbanan..tsk tsk tsk..(tangisan ini, biarlah rahsia). 

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, October 17, 2012

Room #B-2202


When.You.Have.Crazy.Friend.You.Have.Crazy.Times
Roomates terbaik saya- Blok Balqis Bilik No. 2202
Tahun 1994-1996
ITM dihatiku

Memang kami sangat gile-gile. Sangat happy go lucky, kuat gelak, kuat nangih. Kami series taim blaja je selebihnye huru hara. Suke nyakat, gegurau kasar dan ngutuk sesama sendiri tapi no heart feeling. Saya ngan Sue (free-hair tu) sekelas dari part 1 smpai 6. Kitaorang DBS. Kak sa (paling kiri) ngan Nani pon sekelas. Mereka DIA. Saya ngan Kak Sa (bukan kakak pon, saje dengki die) sekampung manakala Nani ngan Sue dari Johor cume lenlain daerah, Muo ngan Batu Pahat. Pandaikan kitaorang caik geng. Dan sampai sekarang pon kitaorang keep in touch dan tetap sengal lagi huru hara. Bile denga sore kat tepon pon boleh nangih dalam gelak kikiki. Cume la nih dah jarang jumpe, maklum le sume dah berkeluarge. Anak pon sesama gamai, antara 3-4 orang :-P

*Tetibe terjumpe gambau ni sesat dalam album, tak silap masa saya ngan Sue buat presentation Business Plan ETR (Keusahawanan) final sem*

DBS- Diploma in Business Studies
DIA- Diploma in Accountancy

Monday, October 15, 2012

Isnin yang Indah



Nape tah arini sangat bosan. Ngantok, lapau dan saket kepala. Ke pasal sorang-sorang kat opis. Nor ngan Aini MC. Aisyah pon sorang kat ateh. Sangap lapanploh kali. Nak borak-borak ngan aisyah kat ateh takot kang tipon bunyi tak dengau ke ada orang datang ke. Buat keje cam kekure. Sebab ni le saya saspek saya jadik sengal, pi naik ateh amik gambau scenery opis. Scenery la sangat kann. Kemere henpon je, siap tangan gigil. Ye la, buatnye terlepas..berdorai!! Nangih tak berlagu kang. Orang Bangi mesti cam dan tau kat mana lokasi opis saya nih. Kalau tak kenal bangunan kuning depan ni memang Bangi murtad la korang ahahaha. Ok dahhh nak sambung keje...keje ke tu? kih kih

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Sunday, October 14, 2012

Misi Tiga Hari


Yezza *sambil mengeliat* hihihihi
Misi menamatkan pembacaan novel 'Untuk 3 Hari' selesai sudah. Takde le sampai 3 bulan kann. Sangat puas hati la jugak. Walaupun crite die lompat-lompat dan ending tak sekata untuk kesemua watak. Tergantung part cite Remy, Awie dan Ujie. Sekerat bintang je le bagi hik hik. Tak sesia saya berkurung kat umah wiken nih. Saya mula dari jumaat malam lagi, tapi sempat 2-3 muke surat je kot. Patu lena..semalam ngan arini le yang pulun. Nasib baik duk terbayang pelakun cite tu Rashidi Ishak kalau FA lagi cepat abih kot ahahahaha. AdamHawa dah selamat wiken lepas-lepas. Cume nak marathon drama die je tok dey lagi :-)

Ok...Pasni boleh le meluruskan pinggang, kuatkan kekude meng'iron' baju kanak-kanak dan bapak kanak-kanak. Bateri dah fully charge, lagi 2 jam boleh start. Aikk lagi dua jam pulak kann, bese le keje paling malas kena buat last-last. Nak tido dulu lah, kasik energy melimpah ruah ekekekeke.

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Saturday, October 13, 2012

Biskut Lemak Lemau

Hari ini dari pagi sampai petang ujan anjing kucing. Apalagi, keje bergolek-golek je ngan dak piya sesambil layan novel. Lapau makan patu tido. Keje-keje umah dah beres. Tinggal nak iron baju. Paling malas! Ini nak kena amik mood dulu. Tapi esok, ada mood ke takde kena buat jugak lahh hahaha.

Besenye kalau tak balik kampung, kitaorang klua takat beli barang-barang dapo je. Sesekali adalah bawak anak-anak pi taman lari-lari anak. Ujan-ujan nih nak klua, memang termalas. Nak balik kampung, dah dekat sangat nak raye aji. Kang raya nak balik lagi, lagipun last week mak abah saya baru datang sini. Itu yang  saya memerap dalam umah je. Anak-anak pon nak periksa minggu depan, konon boleh le monitor mereka buat revision. Konon je! Blaja sejam mainnye berjam-jam hahahaha.

Macam wiken lepas, asben saya keje. Maka terpaksa le membawak kekanak riang berlibur. Bawak makan Kedai Upin Ipin. Ayam goreng, goreng pakai minyak recycle. Nasik ayam, ayamnya terlebih bakar, hitam. Tak best! Bebudak ni seronok la, dapat-dapat dak piya. Bising tunjuk gambar upin sana sini. Lepas tu derang nak pi main taman kat tasik cempaka tu. Aduhai anak, tengah-tengah panas tu. Nak hitamkan kulit ke hape. Terbakau nak oii. Tapi mama korang ni layan kan aje, asal gumbira. Beruntung korang kan hihihihi. Sebab tu derang tak kesah pon papa keje taim wiken. Pasal mama-kan ada. Kemain le korang dapat buli mama.






Friday, October 12, 2012

Memburu Impian


Salam Jumaat
Program KCSB setiap Jumaat :-)

Semangat yang kuat mampu mengatasi apa saje cabaran yang datang
Selagi kita mencuba dan berusaha selagi itulah kita akan beroleh apa yang kita hajati..Insyaallah!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, October 10, 2012

Edisi Khas | Wifi

Hari ni ari rabukan? Saje nak cek takot-takot lupa hihihi. Tapi saya memang jarang lupa pasal saya suke ari rabu. Ia tengah-tengah ari bekerje. Biasenye momentum keje pon dah stabil, keje lebih rilek dan tak de stress. Saya pon suke curik-curik update blog di hari rabu hihi. Tapi cite ari rabu tak de kaitan dengan tajuk entri saya. Saje intro kih kih

Kisah edisi khas biasenye cite pasal saya dan incik bos. Sabtu lepas, tetibe komputer dia tak leh connect to office unifi. Saya ni pon bukan geti sangat, selalunya try and error je. Tapi dah dia mintak tolongkan, nak tak nak gi le tengok-tengok kan. Tekan-tekan apa yang patot.

Incik bos : asben kamu kan terer computer, takkan kamu tak tau kot. Kalau tak tau dia kena kawen lain laaaa hahahaha
Cheh! Jahat tau dia, apa plak kaitannyakan. Ish ish ish..
Saya: alah dia pon tak tau audit, account n tax. Kire seri lahh kan
Incik bos : hahahaha..
Sesambil gelak-gelak tu, saya try la godek-godek pc die.
Saya: Cik cube tengok wifi card cik tu blink-blink tak. Pc cik ni tak detect wifi card.
Incik bos: Hang tengok la sendiri.
Saya pon betol-betolkan le sikit. Lepas tu tros ok.
Saya: Cik ni yang tak duk diam, langgar-langgar patot la tak dapat. 
Padahal dalam ati lege sangat pasal dah tau puncanya. Cuba tak berjaya konfem kena bahan lagi ngan cik bos. Ok tu je nak cite. Boleh sambung keje. Arini kidnap tab hadif sebab nak main-main instagram hihihi.

Tuesday, October 09, 2012

Teman Pengganti

Di saat waktu terhenti......kosong
Dimensi membutakan mata, memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa


Tacing-nye lagu ini tsk tsk tsk
Ape pasal la pulak kan, tetibe jek. Tah le, saya saspek sebab saya kerap sangat dengar lagu nih kat radio tu yang buat saya obses nak tau kemendenye maksud lagu nih. Berkali-kali saya dengar pon tetap punya rasa sedih seperti pertama kali mendengarnye.

Dan memang sesungguhnya, saya tak de motif mende-mende pon, sesaje buhsan plus mood kerja ke tengah laut. 

*When there is too many things to do with the very limited time*


Mode: Overwhelmed [O.o]

Thursday, October 04, 2012

Hari Ini Bukan Jumaat

 

Ya Allah, baru ari khamis rupenye arini. Apsal la saya boleh ingat arini jumaat. Nampak sangat la faktor usia kan. Patot la Alya tak tanya saya apa-apa pagi ni. Selalunya ari jumaat dia akan tanya, arini mama amik ke tak? Walaupun dia dah tau saya amik, tetap nak tanya jugak. Piya pulak boleh tetibe nak mandi dan nak pakai baju kurung. Sebab duk ingat ari jemaat saya pakaikan je le. Tup-tup mak piya yang ingatkan. Haiii.. nak cuti cepat sangat ke hape. Padahal sabtu keje gak. Banyak sangat pikir kot. Apa nak buat banyak masalah problem nak kena redah. Lepas ni kena makan kismis minda berkotak-kotaklah hihihi.

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, October 03, 2012

Ada Apa Dengan Cinta


*My Love for you dies when the last petal of these roses falls*

Demi cinta, biarkan saya teros terasuk dalam cite nih. Sekarang, lunch hour break dah tak hirau nak BW ke FB ke. Tido pon sanggup dikorbankan. Makan? Memang besenye tak, diet kan (",) Apsal? Apa lagi kalau bukan duk melamun melayan kitab AdamDanHawa. Tak abih-abih kan. Sekian. Harap maklum. *Hibernate*

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, October 01, 2012

Inilah Cinta

Mungkin inikah yang dinamakan cinta...
Sebenarnya dah lama dah saya ketinggalan mem'follow' drama AdamDanHawa nih. Tak sempat langsung dalam dua minggu nih. Makanya wiken ini gigihlah saya mencuri masa dengan penuh halangan dan kesabaran. Halangan lah sangat kann. Padahal berebut laptop ngan dak piya jek. Nasib baik ada CD Puss in Boot, bole le umpan die. Walaupun dah dekat 20 kali tengok. Sabar pulak pasal internet line semput kikiki. Dan memang pastinye berjaya lah kan. Minggu depan punye episod? Entah le...


Rewardnye...tetibe nak reward diri sendirikan, kene le pegi terapi. Jalan-jalan bawak kekanak riang aje lah. Bukannye soping apa, melayan kerenah derang memain adalah. Pasal saya tak yakin saya boleh follow drama ni, dan demi cintanye saya pada drama ini, makanya saya 'ter'beli la pulak novelnye. Skil saya bace novel abis sehari rasenye kuat lagi. Tapi dengan keadaan sekarang terasa macam susah la pulak. Dan tak sengaja jugak 'ter'ambil novel UntukTigaHari tu. Agak tebal jugak, mungkin 3 minggu atau 3 bulan baru abih kot. Cikasben saya kalau nampak saya pegang novel mule le kata saya berangan. Orang suke baca novel kuat berangan kata beliau. Ye ke? Mungkin bukan berangan tapi menghayati ceritekannn hahaha.