About

Tuesday, December 28, 2010

Not so wonderland

Misi Melaka Wonderland tak kesampaian.


Al-kisahnya, memang la kitaorg dah plan nak ke sana awal pagi, kebetulannya pulak aritu (25/12/2010) birthday my mak, so dia berhajat nak panggil jemaah surau bersarapan di rumah selepas kuliah subuh pagi tu, cam celebrate birthday la kann. So awal-awal pagi lagi kami dah siap-siap masak segala juadah...bukan awal pagi lagi dari jumaat malam tu lagi dah sibuk-sibuk. Nak jadikkan cerita kami (saya, my mak n my sister) bergilir-gilir memasak...lepas maghrib dah siap kerja potong memotong bahan (time ni saya ngelat, alasan afiya takmo tito dan takmo orang lain pegang termasuk papa; bukan sengaja atau tipu yek), saya start join pon dah dekat 12 tgh malam; masak punya masak kul 3.30 pagi baru saya tido..adik plak mangkit amik alih, mak pon tido gak. Pukul 7.00 pagi jemaah datang, gitu gini kemas lagi dekat kul 11 pagi baru settle. Mata plak dah keletihan nak terkatup jek, last2 amik port, tido jap. Mangkit-mangkit tengok dah kul 2..owww cam tak berbaloi plak nk masuk wonderland sebab dah petang, finally cancelled la kann.

Mujur alya memahami..nanti la ye kak..kita balik kampung kita singgah lah kannn.
MySpace

Lawatan tanpa dirancang...

Setelah berminggu-minggu hadif mintak nak gi zoo (ni pon gara-gara die ternampak gambar shabel a.k.a sepupu die kt fb mama), jenuh mama menjawap tiap-tiap hari. Akhirnya kami ajak dia ke zoo melaka jek..kebetulan balik menjemput derang wiken lepas. Lepas-lepas jumaat tu hujan la pulak, dah janji punya pasal kami redah je la..alhamdulillah berkat doa, hujan yang lebat tinggal gerimis jek..dapat la kami berjalan-jalan; konon nak naik tram..malangnya tram untuk petang tu dah kehabisan pulak ;( Terpaksa la menapak keliling zoo tu, ngan mengokong afiya lagi..adoiii..nak tercabut kaki, tu pon gilir-gilir ngan papa...apa pon lega rasanya dapat menunaikan kehendak hadif :D


Wednesday, December 22, 2010

Ambil tahu

Tahun baru ini masa kerja saya akan berubah dan sebelum apa-apa 'surat' dikeluarkan, ada beberapa perkara yang perlu di ambil tahu terutamanya PERATURAN INI. Secara kebetulannya pulak peraturan ni dikuat kuasakan pada Oktober 2010. Sungguh tak sangka!

Dan dengan ini saya akan dapat memberi lebih perhatian kepada keluarga dan anak-anak yang semakin membesar. Moga dipermudahkan segala urusan, aminnnn....

Tuesday, December 21, 2010

Mode: Kerinduan~

Sangat la merindui mereka bertiga ini. Mereka telah dipinjamkan kepada atok dan nenek sempena coti skolah nih. Ohh... serius sangatlah kesunyian rumah saya...dah biasa dengan hiruk pikuk (Ya Allah, macam kuat sangat bunyinya) setiap kali pulang ke rumah tiba-tiba tinggal jeritan comel Afiya jek. Sunyi sepi..bunyik cicak pon dengar. Terapi tekak tiap-tiap hari pon tak de. Rindu bangat dong :(('

Aisyah Day



Tadika ABC graduation day...but not for Aisyah..she got another one year to graduate..congratt to all teacher for a great performance....

Imbangan ^^

Tengok la saya sedang mengimbangi diri nih..hehehe
Berlagak pulak tu..tengok mama nak snap gambau tros posing camtu....

Saturday, November 20, 2010

Cepat je

Cepat btol masa berlalu...tip top top top afiya baby dah 9 bulan..dalam usia ni dia dah pandai duduk, merangkak, ada 2 batang gigi dan sedang berusaha memanjat-manjat..buat mama tak senang duduk, afiya. Jatuh? dah tak terkira..tak pe proses pembelajaran kenalah macam tu dik afiya kan. Masa melihat perkembangan abang kakak, mama tak de blog, fesbuk lagi la..x gwujud lagi time tu jadik tak de la mengupdet setiap pencapaian terkini. Jadik harap Hadif, Alya dan Aisyah tak jeles plak. Aisyah sampai sekarang masih menggelarkan diri dia adik, susah nak ubah. Maklum la 4 tahun tak beradik dan mama papa pon kadang-kadang masih panggil adik jugak walaupon dah beradik lain :p.

Friday, November 19, 2010

Peliknya

Ni dah tiba mood rajin mengupdet, saje nak up kan sket page i ni...lama nyorok kannn..tapi yang herannya peel saya mesti nak tukar templete tiap kali nak update..hohohoho sungguh mengherankan...adakah dengan templete baru mood pon baru..yeah mungkin..dan yang paling kelakar templete pilihan kali ni tah apa-apa..tak de tema langsung dan tak de kena mengena langsung dengan title blog saya..arghh biau ler..yang penting tukau..layan kan aje yek :p

Salam Aidil Adha

Salam aidil adha buat semua..tahun ni tiada sambutan. Tak balik kampung pon, ikut hati memang nak balik tapi cutinya sehari jek..en bos memang kedekut nak bagi cuti sob sob...dah la cuti berbayar dah lama langsai..jadiknya kena amik cuti yang tidak berbayar..oh tidak..cukup la bulan lepas 6 hari di zasss kan..lari sume budget, tak dapat nak bersuping hikss~

Tak pe la nama pon raya korban mestilah ada sesuatu yang perlu dikorbankan, ye balik kampung tu la yang dikorbankan:(

Apa pon juadah raya tetap ada, lodeh dan daging dikicapkan. Kekenyangan sampai malam.

Saturday, October 30, 2010

Sampai masanye

5 tahun cukup la..sudah sampai masanya saya berhijrah..ke mana? Tempat baru la tapi masalahnya tempat baru tu masih tak ade, cemano tu? aiyok...adakah saya akan menjadi PA dirumah..wah! seronok tu..harap-harap en hubby setuju..ikot MOU kami, anak 4 jek dah bole bersenang lenang di rumah. Tapi terpaksa dipinda sedikit atas sebab-sebab yang tak dapat di elakkan. Emm...pikir lagi...

Tuesday, October 26, 2010

Dugaan datang sekelip mata


"Tidak ada tuhan selain engkau, maha suci engkau Ya Allah, Sesungguhnya aku adalah termasuk dalam orang-orang yang zalim"


Minggu lepas berlalu dengan penuh suspen, macam cerita seram. Kalau itu telah ditentukan, redha kan aje. Ikut hati memang berkata-kata menyalahkan orang sekeliling namun jika kita berada ditempatnya mungkin akan bertindak begitu. Tak mengapalah, apa yang dah berlaku harap tidak berulang lagi dan yang pasti doa tidak pernah lekang dari hati agar dia kembali sembuh walaupon tidak seperti dulu.

Saturday, October 02, 2010

Racun perosak

Aduh...ni yang tak sanggup ni, anak empat baru...muat lagi la....

apa tu?

Al-kisahnya raya tu ari la...pantang kami beraya ke rumah sape-sape je la sume mesti cakap, kau dah kena tukau ke MPV la sani...luas sket...ye la ye la nanti la...cakap memang senang nak laksanakan bukan diorang..kami jugak...insyaallah bukan tak de plan semua tu dah masuk dalam budget 2011. Sabau ler...


Friday, October 01, 2010

Comel dan Comot

Dialah penyeri baru dalam keluarga...si comel yang comot..hehehehe


Bone Stealing

Jumaat datang lagi...22 syawal, masih dalam mood raya. Jemputan rumah dan office terbuka pon banyak lagi. Kerja pon camtu jugak.mood senang lenang..adoyai...konon di pagi isnin update status fb memotivasi diri untuk kasik semangat..akhirnya semangat yang hilang jugak...
Apa plak crita raya berkaitan ngan tajuk post..hehehehe

Sambil menaip sambil mata mengerling kertas-kertas yang bertaburan di atas meja saya, yang tersusun dalam fail dan jugak yang kat dalam tray-in. Rasa-rasanya dari isnin sampai jumaat yakni ari ini tak banyak yang berubah malah bertambah. Apakah maksudnya itu? Apa yang saya buat tiap-tiap hari 8-5 tu. Haaa..ni la maksudnya title post tu..
Minggu lepas setelah kena terapi telinga, insaf sekejap. Semua pon akan terasa kalau tetiba bos mengungkit pasal waktu kerja, staff komplen majikan berkira tapi pernah ke kita kira dalam 8 jam bekerja setiap hari itu brapa jam yang betul-betul kita peruntukkan untuk kerja dan tanggungjawap kita. Kalau memang tip top tak jadik hal..masalahnya pada yang 2-3 jam je kerja 5 jam lagi???? Terfikirkah kita akan keberkatan rezeki a.k.a duit yang kita dapat tiap bulan itu. Ohhhh saya memang tak terjawap, sebab saya makan cili dan terasa pedasnya jua. Saya bukan nak berazam cuma akan berusaha mengurangkan kerja-kerja mencuri saya. Berusaha la kawan-kawan ^^

Thursday, September 30, 2010

Seadanya

Dah 21 syawal dah...lambat cam sipot..hehehe
Masih sempat dan tak terlewat lagi nak ucapkan slelamat hari raya buat semua ^^
Aidilfitri kami tahun ini serba sederhana, apa yang penting dapat beraya bersama keluarga terchinta :D


Sunday, June 20, 2010

Father's day celebration

Actually bukan purposely nak celebrate father's day pon, kebetulan jek. Vitamin 'm' terlebih plak ari tu. Round punya round singgah la kat red wok restaurant tu. Memang tak penah gi pon sebelum ni padahal dekat je, belakang rumah huhu.




Saturday, June 19, 2010

Dia seorang yang istimewa


Disuatu petang, saya menjadi pemerhati. Sekali pandang dia tak berbeza dengan kanak-kanak yang lain. Sempurna!

Dia memandang ke arah sekumpulan kanak-kanak sebaya dia bermain. Sesekali dia tersenyum dan tertawa mungkin lucu melihatkan mereka bermain. Lama dia memandang, kemudian dia bangkit mata masih kearah kumpulan itu dan terus berjalan masuk ke dalam rumah, meneruskan aktiviti harian dia, menonton tv atau kembali ke meja komputer.

Di sudut hati dia mungkin ingin turut menyertai mereka namun dia tidak pandai bersosial selain dengan adik beradik dia dan dalam masa yang sama kanak-kanak itu pon tidak memahami kesulitan dia. Komunikasi dia amat terhad hanya keluarga yang memahami. Sebab itu dia lebih selesa berada di dalam rumah dan menjalani aktiviti dia sendiri.

Lahirnya dia 9 tahun lalu, dia adalah seorang anak yang sihat, cergas dan comel. Dia adalah penyeri keluarga. Namun dia ada kekurangan. Dia menghadapi pembangunan mental yang agak lambat atau lebih di kenali dengan autisme.

Dia tak lain adalah satu-satunya anak lelaki saya pada ketika ini, Ahmad Izzul Hadif.

Walau apa pun kekuranganmu mama tetap bangga dan gembira memiliki Hadif. Hadif adalah amanah yang Allah berikan pada mama dan insyaallah mama akan jaga dan didik Hadif sebaik mungkin. Mama sentiasa berharap agar suatu hari ada keajaiban yang akan berlaku untuk Hadif. Semoga Allah memberi mama kekuatan untuk terus membantu Hadif. Aminnn...Mama sayang Hadif





Nota kaki: ketika entri ini saya taip, puas saya menahan sebak dan akhirnya air mata ini gugur jua walau cuba di tabahkan hati.


Mr Mama


Sejak awal tahun 2010, saya mula diarahkan bekerja pada hari sabtu. Oh...betapa sukarnya untuk menerima arahan itu namun siapalah saya untuk membantah. Pernah salah seorang teman memberitahu 'mem' besar atas kesukaran mendapatkan pengasuh anak untuk hari sabtu. Tahu apa jawapan dia; tat's not my problem.....adoyai memang la cik puan oiii, hangin kami-kami mendengarnya. Patutnya dia pon paham sebab dia pon seorang isteri dan ibu kepada 3 orang anak yang masih bawah umur cume bezanya dia ada 2 orang bibik. Kami????

Jadiknya suke tak suke terpaksa la saya melaluinya. Syukur alhamdulillah suami sudi membantu menguruskan anak-anak pada setiap hari sabtu. Termasuk menyediakan makan tengahari...klasss kan. Alhamdulillah....love u B (^.^)
MyEm0.Com

Thursday, June 17, 2010

Dapat awardkah???

Opsss mahap la Anne, akak tak perasan plak n pass award kat akak. Thank you very mush dear, i'm really appreciate it muah muah. Exactly memang sibuk dengan baby pink ku yang semakin hari semakin tembab ahahahaha.

So next pass tis award to....


7 perkara tentang diri saya????

1. Bini pada wak sani ekekeke
2. Mama kepada 4 anak..hui gamai tu :p
3. Suka kecoh-kecoh, wat kelakar, cepat ketawa
4. Sangat sensitip ^_^'
4. Paling senior kt pejabat..tp peel tak bape nak senior
5. Dulu amat pendiam, waktu jaman budak-budak (tak percaya tanya mak) tapi bila dah jadik mak budak; cam murai tercabut ekor cit cit cit
6. Paling tak pandai buat kuih karipap uhuhuhu...
7. Suka berangan jadik kaya :D

Aha...dah siap, kire dan menepati syarat bEauTiFuL BlOgGeR la ni kan, ecececeh

Ok, pada yang telah di awardkan oleh saya silalah menepati syarat di bawah ye.

1. Thank & link the person that gave you the award
2. Pass this award onto bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
3. Contact said blogs and let them know they've won the award.
4. State 7 things about yourself.


Tuesday, June 15, 2010

Happy Birthday Kak Cik


Tahun ni tiada sambutan hari lahir untuk semua, bermula dengan alya pada 30hb januari lepas dan beberapa hari lepas aisyah a.k.a kak cik (panggilan sejak dah beradik tapi alya still tak leh ubah panggil adik :p). Bukan tak mahu buat sambutan biarlah sesekali dierang belajar beserderhana. Paling tidak beli kek je wat makan sekuarga sekadar memperingati detik bersejarah mereka itu. Itu pon dah cukup menggembirakan mereka.



Gemuk susah kurus pon susah

Intro yang ringkas, kemana saya pergi soklan yang selalu diajukan: wah terror la ko..dh banak 4 badan mainten lagi...apa rahsianya..share lah...


Masalah..masalah.. sejujurnya memang saya tak ada apa-apa rahsia. Mungkin dek kerana rutin harian yang ketat kut...mungkin la. Tak pon cuba la berada di tempat saya, bekerja 8 jam siang hari di pejabat, balik tu sambung plak ngan keja-keja umah; masak, ngemas, mendobi, melayan kerenah anak-anak yang boleh tahan lasak..tido yang tak penah cukup, bole kut kurus.
MyEm0.Com

Monday, June 14, 2010

My New Beruk @ Home

Tetiba terasa begitu produktif untuk mengupdet blog..adakah kerana penangan nasik lemak pagi nih...huh apakah????
Saje nak memberi info terkini...mengalu-alukan kedatangan new Maxis broadband for travel and back up ke rumah saya hehehehe
Memula tu rasa cuak jugak sebab maxis coverage memang agak hampeh..tapi tapi sungguh heran lagi ajaib...ia melunjur cargas..hebat kan...




Rindu

Semakin hari semakin terbiar blog saya..kesian die..apakan daya masa begitu mencemburui saya. Hari ini sambil menikmati nasik lemak saya menaip beberapa baris perkataan ini untuk mengingatkan kawan-kawan yang saya masih ada blog hehehe
MyEm0.Com

Tuesday, May 04, 2010

Perginya seorang teman


Semalam kami baru kehilangan seorang teman sepejabat, beliau meninggal dunia kerana serangan jantung. Itupon kami ketahui setelah bedah siasat dilakukan, beliau pergi dalam keadaan yang mengejutkan, tanpa sebarang sakit cume mengalami sesak nafas sebelum menghembuskan nafasnya....melihatkan keadaan isterinya, saya berasa sayu apatah lagi anaknya yang seusia anak ke-4 saya. Tak sempat bayi tu mengenal ayahnya..harap isterinya redha akan pemergiannya..Al fatihah



Tuesday, April 20, 2010

Tempoh berakhir

MyEm0.Com
Kembali bekerja..... Setelah 2 bulan memerap di rumah, terasa macam bekerja di tempat baru pulak....

Monday, March 01, 2010

Kelahiran yang dinanti

Alhamdulillah, pada tanggal 18 Febuari yang lalu saya telah selamat melahirkan seorang lagi puteri, menjadikan 3 orang puteri dalam keluarga kecil (kecil ke?) saya. Melihatkan wajah comelnya membuat saya lupa akan kesakitan yang saya alami lebih 12 jam sebelumnya. Semoga "Afiya Intisyar" menjadi anak yang solehah. Aminnn...