About

Friday, August 30, 2013

Dia Menceriakan Hariku

Salam
Pagi-pagi lagi piya dah bersilat tu
Haiyakk..watchaaaa...kemain kann
Camgini le dia tetiap pagi sejak pandai tengok power ranger
Ntah sejak bile pulak dia bertukar minat ke cite-cite action nih
Kalau tak dulu tu asek-asek cite princess, tak pon upin ipin, boboiboy
Nak kata abang dia ngaja, takde le abang tengok sangat!
Abang layan cite-cite hewan jek
Saya saspek dia terikut-ikut abang-abang yang kat umah baby sitter
Mak dia jaga 4-5 orang budak, sume laki! Piya je sorang pompuan melayu terakhir hihi
Kalau tengok cite tu siap bagi tau yang hero power ranger tu dia, Mama itu apiya
Power ranger merah tu, pandai pulak pilih yang hero (^_^)
Yang kaler pink tu kakak dia kata dia
Mama kaler kuning, ada jugakkkk hahaha
Seronok layan dia pagi-pagi, otomatik mood jadik ok jek nak pi keja
Oklahh, korang keje gegajin yek..pagi ni saya buat keje tampal-tampal jek
Yang lenlain tengok la dulu kalau gajin kakaka..jahat kann
Biar laaa...malas nak pikir. Hakuna Matata!
Ehh lupa Selamat menyambut hari merdeka...
Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku...ecewahhh

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Thursday, August 29, 2013

Dah Ok Dah

Alhamdulillah keta saya dah siap
Comel tak ada riben kikiki...
Elok-elok lepas post last entri semalam, asben cal suh amik keta..dah siap katanya
Lega! Sekali lagi mintak tolong Huda anta pi bengkel kat Jalan Reko
Cek-cek sume, esp reverse sensor and camera-hatni tak tukaq, still clear view
Bumper opkos la baru dan bersinar kann
OK! Semua memuaskan hati *terbaek*
Tenang sikit jiwa tapi tadi pagi lalu kat tempat xciden tu rase cam fobia plak
Duk jeling je keta belakang, apadaaa kann hihi
Tapi memang serik la bile ada satu keta je, bukan la nak eksen tak memasal
Dah memang jadik keperluan dah sekarang kann
Kat area umah saya je la contoh terdekat, tiap-tiap rumah minimum misti ada 2 keta
Dapat-dapat kalau yang keja jauh-jauh, tak sehaluan
La ni sume asben wife keje, kalau yang tak keja pulak nak kena pi anta jemput anak skolah
Tu yang makin penuh jalanraya, jem aje di mana-mana tak mengire masa
Bangi lagi la...public transport susah! Harapkan teksi, bas mana-nye lalu
Ehhh ke mana-mana dah merapu hihi
Ok bai!

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Wednesday, August 28, 2013

Supirku Sayang

Dia yang berjasa
Tengkiu Huda! Sejak senin tu ari dia tumpangkan saya pi opis
Siap package anta jemput hadif, amik alya, aisyah ngan piya
Am touched :'(
Kan keta saya xciden tu ari
Hingga arini masih di bengkel lagi
Semalam follow up, kata tengah cat lagi sari dua siap tu pon kalau tak ujan
Haiilaaa arap-arap dapat cepat, kesian kat Huda penat
Mana biasa dia kannn..

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Takdir Dan Waktu

Silence has a deep explanation in every situation
It's either you truly don't care anymore
Or you're pretending to be unaffected 
But deeply hurt

Title, content and picture are not synchronise
Tibe-tibe feeling omputeh kikiki 

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Tuesday, August 27, 2013

Meleburkan Duit Raya

Hobi bersama..like makde like doter
Orang dapat duit melabur kat memana le kann
Ni dia tak...melebur! 
Alya punya kisah le nih, henpon dia memang dah gosak lama
Dah lama jugak dia ngecek papa dia belikan tapi papa malas nak layan
Lagipon dia bukan guna sangat tepon
Kecek punya kecek, ntah mood apa datang, papa dia approved pulak
Suke bebenau le dak Alya tu, ok je dia walaupun papa dia suh beli gune duit raya dia
Sampai-sampai bangi lepas raya tu ari tros ajak pi Mines, tak menyempat-nyempat
Tapi jangan harap la kann, tibe dari kampong tu nengok umah berabuk sakan sume
Confirm le kena kerahan tenaga dulu, taim ni derang esp Alya kemain laju je buat apa yang disuruh
Kot lambat kang tak merasa pi beli tepon baru haa bijak tak mama dia hew hew
Lepas puas hati dengan tahap kebersihan umah, baru la kami pi..petang dah, lepas asar

Hello..peace yaw (^_^)
Ikotkan pilihan dia, dia nak acatel model hape ntah, kaler putih (serupa mama suke tepon putih)
Dia berkenan macam tepon paksu dia, paksu dia dapat free jek package digi
Pusing-pusing carik takde, kalau register belia baru ada kat digi
Sape je yang belia lagi nak di-registerkan tu kann
Last-last amik model murahan, jenama android jek bukan putih, kuning
Tapiiiiii hanya bertahan untuk sementara saje..
Lepas beberapa hari pakai, memang langsung tak memuaskan ati
Keje 'hang' jek, memori kecik dan bermacam-macam lagi laaaa
Alya tak bersuara pape pon sebab dia yang pilih tu aritu
Tapi papa dia kesian kat dia itu yang dia senyap-senyap gantikan dengan yang lain
Anak dara kesayangan dia katakannn *jeling mata kat tepi* hihi
Dia gantikan dengan Sony Experia, kale putih! Model hape ntah, tak la mahal sangat
Cukup le budget duit raya dia tapi papa dia saje je ngusik pasal duit raya tu
Last-last papa dia bayakan je cume dengan Alya kitaorang still cakap pakai duit dia syhhh...
(kalau dia baca posting mama dia, pecah le rahsia ngeh ngeh)

Duta tak berbayau! Ada gaya tak haha

Monday, August 26, 2013

Lain Macam

Selamat morning! Eh...tak morning sangat la kann, nak tengah ari dah
Tibe senin je letih kann..korang pon sama tak?
Alasan malas le tew...
Padahal makan banyak sangat sampai lalok semacam
Mata ngantok tok sah cite le
Tahap seinci lagi mata nak terkatop ni ha..help help
Banyak ke pi open house raya wiken tu ari?
Saya pi sebuah umah je, tu pon umah kazen
Hari sabtu tu mak pak sedara, ipar duai penuh kan umah saya..raya katenye
Walaupun saya cam ngantok-ngantok tapi berjaya gak activate-kan positive engine
Tetibe teringat dah nak abih bulan 8, maknanya lagi pat bulan nak abih taon
Huh!! Takot tros kite..keje tak abih lagi le tew kann *pitam*
Itu yang semangat bekerja membara lain macam jek..tibe tibe
Cuik sikit semangat mendeka...tibe tibe lagiii hahaha
Psst..korang dah abih ke posa nam...ahkak ni masih hegeh-hegeh lagi
Tu ari coti lama tak nak buat kann *big grin*

Thursday, August 22, 2013

Tragedi

Tarek napas dulu sebelum mula bercerita
Apa la naseb saya, minggu ni memang serba tak kena
Semalam taya keta pancit, tak sempat nak hapdet lagi (simpan je la cite nih)
Takde mood nak crite, otomatik rase saket pale
Ni ari keta kena langgar pulak aduhaiii
Rasa nak hantok pale kat tiang letrik
Pagi ni hujan renyai-renyai kat Bangi, elok-elok lepas anta Hadif
Lepas je sempang  nak ke Equatorial Hotel, saya nak susur ke kiri tetibe... dummm
Taim tu keta memang tengah banyak q depan saya nak susur sana, sesama perlahan
Buleh plak brader tu kata, saya nampak dah keta akak brek
Dah tu yang kau pi langgar pe hal!
Jauh dah saya brek, jalan licin kot...
Nasib baik le brek keta saya ok, baru servis last week
Kot terlajak ke depan pulak tadi...haaa jadik ikan sardin le..
Tak pe le..dah nak kena, kesian lak akak ni nengok muka kau dikkk (ye le tu adik)
Settle balai je le kite apa lagi..separuh ari saya buang masa pasal mende nih
Tahu-tahu je le prosedur balai kann, yang penting kami selamat, alhamdulillah...keta buleh ganti kann
Takde le rosak terok sangat banding ngan keta dia, bumper belakang nak kena tukar
Bonet sikit la kemek..tak sampai 5%, reverse sensor memang out
Reverse camera masih buleh nampak lagi tapi kena dabel cek gak, dah inpom kat pomen tu
Pasni cemana akak nak pi keje nih??
Dah le keja jauh-jauh, tak sehala, nak anta ngan jemput budak skolah lagi...
Aduii pening akak! Ada sesapa ada keta extra, akak nak pinjam 

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Wednesday, August 21, 2013

Satu Hari Di Hari Raya

Marilah saya cerita kisah raya saya yang tak seberapa ini
Orang lain dah macam ketapi laju hapdet, kite duk hegeh-hegeh naik keta lembu hihi

La Familia, adik ipar takde 2 orang
Raya kali ni, saya hanya ada gambar raya pada raya pertama saje
Raya kedua sehingga la arini takde, tak macam taon sebelumnye..sakan!
Tetibe taon ni malas sangat nak pukul gambau sana sini..ntah lahh mood swing kot!
Baju raya pon recycle je apa yang ada asal matching ngan girl-girl saya
Tapi raya tetap raya la kann..
Kami raya segamat dulu, umah mertua saya
Sampai sana petang selasa lepas lawat abah saya kat spital melaka
Tengok abah ok baru hati tenang nak beraya kat segamat
Taon ni saya jadik chep kehormat bergandingan ngan biras saya
Haa kemain kann..padahal masak ntah hape-hape rasa
Yang penting ikhlasss dari hatiii
Ini lah dia masakan tak seberapa tu, gamba cilok adik ipar punya!

Ada kari itik pencen, sambal tumis udang petai, rendang kerang, rendang daging, sambal jawa (wajib) ngan lodeh (kita biase panggil lontong)
Tetibe rasa kembang idong dapat masak camgini kikiki

Ibubapa mertua, uzur dah mereka kan
Di hari rayanya, tiada aktiviti pon lepas salam-salam dan amik gamba ni
Tunggu orang datang bara'an (marhaban) je, kendian asben ajak pi umah pakcik kat bekok
Dua buah rumah je..lepas tu duduk sesaje
Raya sini tak meriah macam kat melaka, sana ramai
Sini hanya kami adik badik jek, pak mak sedara tak balik kampong
Nenek kami dah pindah duk ngan pakcik kat tepen, jadiknya sume balik sana
Takde sapa pon datang! Keje makan tido je...rasa nak cepat-cepat je abiskan hari ni tau
Esok kan nak balik melaka hihihi...perangai ngalahkan bebudak..padahal dah biasa rotate raya
Itu je cite raya saya, balik melaka jumaat petang
Duk melaka sampai raya kelima, adalah pi beraya umah pakcik makcik ngan kazen
Selebihnya duk umah layan tetamu
Meh le tengok gamba raya saya nih, saiz besau kecik, ada terang ada blur..campo-campo kemere

Abang kawasan bergabung, hadif ngan shabil
Lagi gambar klik bawah

Tuesday, August 20, 2013

Amik Mood Dulu

Kembali bekerja setelah 2 minggu berehat...aduiihai malas nye!
Fuh..fuh tiup habuk atas meja
Tipu benau le berabuk tu kann
Tapi surat berlambak nak dibukak...pon maleh jugak!
Patot semalam saya dah masuk keje
Tapi saya amik emergency
Balik melaka sat nengok abah
Dia dah 3 ari admitted, ada virus infection
Walaupun mak kata tak serius sangat tapi sampai 3 ari tak surut, risau la gak
Rasa tak sedap hati plak kalau tak nengok sendiri cemana kann
Itu yang balik kejap, berdua ngan Hadif jek
Ni saya tengah sepah-sepahkan meja, tak tau nak setat keje yang mana dulu
Sambil-sambil dengar lagu raya orang pejabat tanah bawah bukak..mood raya lagi katenye
Derang ada buat jamuan raya! Sapa nak makan free buleh la mai sini

Ni gamba pagi raya tu ari, wajip la ada depan cermin.
Sila abaikan bilik yang bertabo haha

Sunday, August 18, 2013

Blue Creature

Banner yang comel
Cerita raya ke-8 kita
Kita main langkau-langkau dulu
Kendian nanti baru cite yang 1, 2, 3.....
Akceli kita tak beraya nau pon
So don't aspek pape cite menarik yek

Mama tuuu...smup
Cuti raya saya memang lama dan best sangat (sambil kelip kelip mate)
Tapi rayanya adalah so so saje
Balik Bangi pon kemain awal laeii
Disobab an balik awal dan dah jomu makan kueh ghayo, ponek tido baring
Bebudak rikues jenjalan sambil pi nengok wayang
Ok jugakkann..bosan plak duk umah jek
Papa mereka dah keje dah
So apa lagi...let's patiiii (^_^)

Kegembiraan terserlah
Kami nengok TheSmurfs 2 versi omputeh, nak tunggu versi melayu nye petang sangat..
Best! Saya memang ok je kalau diajak nengok katun
Sejiwe ngan kekanak hihi

Mama pon teruja jugak hihi

Saturday, August 10, 2013

Salam Hari Raya

Assalamualaikum
Salam raya buat semua rakan-rakan seblogger'an sekalian
Dah raya dah ek :)
Tak sempat saya nak hapdet ucapan raya tu ari
Saya rushing balik melaka senin malam tu jugak
Abah saya warded pagi tu, ada pendarahan dalam perot
Akceli dah seminggu dia ngadu saket perot tu, ingatkan gastrik biasa je
Rupanya ulser perot dan dah agak kritikal, kurang gula, plat darah drop 6.5
(Normal untuk lelaki 10-13)
Tu pasal saya dah tak keruan, tak pikir dah apa-apa
Hilang tros mood raya saya
Alhamdulillah dah agak stabil sekarang, abah discharge ari rabu before raya
Sempat la beraya di rumah, lega sikit hati saya
Saya raya segamat, umah PIL dulu taon nih
Arini saya dah balik umah mak kat melaka semula
Sempat la cuik-cuik hapdet..kot la ada yang nak baca kann :P
Maklum la busy raya..ni pon baru lopeh hongap melayan tetamu
Ok lahh...Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua
Dikesempatan ini saya dengan rendah hati memohon ribuan ampun dan maaf andai ada salah silap atau kata-kata yang mengguris hati sepanjang saya memblogging
Disamping beraya kesihatan jangan di abaikan ye kawan-kawan
Selamat bercuti, take care and safe journey!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, August 05, 2013

Saya Dah Besar

Sape yang dah besar tu? Saya ke?
Kalau saya bukan takat dah besar, dah tua dah pon hihi
Sapa lagi kalau bukan budak busuk nih, Afiya
Dah 2 ari dia tido asing ngan mama dia
Terasa macam mimpi pulak, ooohh baby mama dah besar
Janggal pulak bile dia takde kat sebelah
Takpe la memang saya selalu ajar kakak-kakak dia tido asing dulu umo camgini
Cume mama bajet piya anak bongsu kan..itu yang tak latih langsung
Tetibe je dia sendiri nak pi tido ngan kakak kat bilik kakak
Elok pulak tu tak nangih, sedar pagi je mintak susu...gud girl
Mama kena terima kenyataan la nampaknye, afiya dah besa (^_^)
Misti ramai yang tak fokus keje ni ari kan
Sama la saya pon...

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Saturday, August 03, 2013

Raya Dah Dekat

Katenye tanak cite pasal raya kann..
Title je camgitu, tiru Tanyalah Ustaz pagi tadi :)
Citenya kosong aje hihi
Gamba tu saya capture petang semalam, taim jem-jem nak balik keje
Kat sini la opis saya..ada yang tau tak kat mana nih, orang bangi jangan jawap haha
Atau femesnya di sebut Warta Bangi
Kalau taim wiken sesak sini, dapat-dapat nak raya ni kan, lagi le dabel sesak nye tu
Tapikan....tipu le kalau kita takde langsung rasa nak raya kan
Dapat-dapat bile pikir dah nak cuti, nak balik kampong..lagi le ke laut mood keje
Macam kena keja ari sabtu ni kann ehhh hihi
Cemana menyibuk keje pon tetap teringat sekejap ye dak
Apa-apa pon berpada-pada la ek
Saya dah setel dah sume last week, kebetulan incik bos kasik off last saturday
Tak lama mana pon, amik masa 2-3 jam je
So wiken ni rehat-rehat sambil sepering cleaning umah lah
Dah dua minggu tak kemas, rupe sarang tikuh dah kikiki
Habuk penuh, mane la nak baik selseme tu..haishh

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thursday, August 01, 2013

Yang Putih Bersih

Kakakaka....yarkkk!
Motip tunjuk tisu? Sape le punya keje nih ish ish ish
Busuk punya olang! (^ o ^)
Mintak mahap ek, ada gangguan mental hihi
Kite tengah keje ala-ala speedy gonzales nih
Dengan selseme lagi, memang la tak selesa uollsss tsk tsk
Kejap-kejap bersin, batok, hingus meleleh euiiii
Patot baik dah tapi pasal semalam duk lama sangat berpanasan makin worst le jadiknye
Kalau diingatkan semalam tu, rase nak tumbuk dinding kasik pecah....watchaaa!
Memang buleh mendatangkan marah..arghh jangan pikirin
Salah sendiri dinding nak ditumbuk pulak haha
Dua tiga ari ni banyak plak bende nak disetelkan
Nak coti panjangkan nanti :-)
Korang dah ada yang nak balik kampong ke wiken nih? Ada ke?
Whoaa untung la!! Memang jeles sesangat laaa kite
Kita start cuti selasa depan, senin keje lagi
Tak leh awal lagi dah cuti, asben kita pon ada presentation senin tu
Ok, nak sambung keje, cuik-cuik tulang adalah tak elok untuk kesihatan kikiki
Nanti kita cite lagi yek! Babai

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile