About

Monday, December 22, 2014

Syoknya Kenduri Kawen

Salam..musim cuti skolah ni rancak semua kan. Kenduri sana sini. Musim mengawan katenye ekekekeke. Kita pon tak ketinggalan la memeriahkan. Tapi biasenya gi yang ada kena-kena batang idong je la. Kot kawan tengok tempat. Kalau dewan kite ok. Pasal sedikit selesa la kann. Tahu je la hadif tu cane. Dia paling tak suke pegi tempat-tempat crowded camgini. Kot terpaksa pegi pon, cepat je balik. Makan laju-laju, jumpa pengantin, salam-salam, amik-amik gamba tros cauuu..hahaha...mahap la! Kekadang time ni la nak jumpa sedara-mara sume kan, tapi itu la...harap-harap sedara mara paham dengan keadaan situasi kite :)

Ni kat umah pakcik asben kite, kat kluang. Nak bergamba ngan pengantin kena Q. Amik ngan mak pak pengantin je lahhh hihi


Sekarang kan trend buat photobooth, paling suka la budak-budak ni. Abih sume benda nak amik gamba, ada macam-macam lagi tak kuasa nak pilih hihi..


Ni kat banting, jiran nenek kita. Makcik derang ni best freind saya masa skolah. Kiri dan kanan saya tu, depa twin. Dah bertahun gak tak bersua. Belakang saya mak dan makcik-makcik saya. Pon takde pangantin ekekekeke. Sori kitaorang ni dah lama tak duk ateh pelamin tu yang eksaited ngambek gamba sampai lupa nak ajak pengantin :P


Yang ini pulak, umah pakcik asben lagi, kat segamat. Gamba pengantin tu alya yang snap. Lepas berarak ni teros balik je kitaorang, tu yang amik gamba cenggitu jek. Sebenarnya nak amik gambau syaqir ngan anak sepupu tu tapi dedua tak nak..mak-mak yang over hihi.

Thursday, December 18, 2014

Mama Ni OCD lahh...grrrrrr

Terkejut kann bile tetiba budak pandai sebut OCD. Si Aisyah le kata nih. Orang dewasa pon belum tentu tahu OCD tu apatah lagi budak-budak kannn. Korang tahu ke OCD tu apa. Haaa...cepat gugel ekekeke. OCD tu adalah Obsessive Compulsive Disorder melayunya Obsesif Kompulsif. Ia kategori gangguan mental gak la, macam selalu panik, cemas, tertekan dan selalu buat sesuatu tindakan berulang-ulang. Contoh paling senang, selalu rasa was-was akan kebersihan tangan dan kerap cuci tangan atau pon kejap-kejap pegi cek pintu betul ke dah tutup, susun barang kemas-kemas dan lain-lain lagi lah. Dan tindakan tu semua adalah di bawah sedar. Nak detail korang gali-gali le sendirik yek. Maleh lak mak nak cite kikiki.

Terjadinya ini, bila satu petang tu saya balik keja dan start enjin bebel. Mana taknya sejak-sejak cuti sekolah ni memacam perangai derang. Ntah apa-apa dibuatnya. Umah tu toksah cite le...serabut. Agak-agak taim saya nak balik baru le kelam kabut kemas. Selalunya memang saya tak puas hati le dengan hasil kemasan derang. Tu yang tetiba Aisyah kata saya ni OCD. Suke kemas balik apa yang derang dah kemas hahaha..OCD ke tu ek ekekeke.

Memula pelik gak saya mana dia tahu tu kan. Rupanya kat cite boboiboy, mama zila ada penyakit tu. Cheh!! Tapi kalau saya duduk-duduk, rilek-rilek saya rasa macam betullah pulakk. Ada la sikit-sikit, tak la kritikal sangat. Contoh macam lipat baju kalau dah dilipat orang lain saya betulkan. Kena pasti kan betol simetrinya, sidai baju pon. Pepagi sebelum masuk keta saya ubah-ubah dulu baju yang dah disidai oleh asben saya malamnya. Semua la benda dalam umah tu saya suke saya yang buat sebab kalau orang lain buat saya betulkan jugak. Keja opis pon sama. Adoiyaiii...ni semua faktor usia la ni kotttt...korang ada ke yang sama ngan saya haha...

Wednesday, December 17, 2014

Jangan Tiru Aksi Ini

Salam...sementara mood tak mari lagi ni, tepek gambau syaqir ngan gaya duduk kat car seat. Persis profesional dah dia huhu...dulu tak mau duduk seat la ni lain pulak pesen dia. Mama yang nebes kat sebelah. Belt tak mo pakai..kalau ikat gak hadap la tangisan sepanjang jalan. 

Friday, December 05, 2014

Havoc Havoc

Salam.....taraaaa...dan apabila pompuan-pompuan ini bertemu...havoc! Ex-SDDSian..class of 1992

Ce perati sape le yang paling gedikkk  tu ekekeke

Planning sebulan untuk merealisasi kan detik ini...ecewahhhh. Bincang-bincang thru watsap ngan FB je. Perjumpaan pertama ni kami decide untuk grup pompuan dulu. Sebenarnya kami belum berkeyakinan nak buat gathering campuran. Maklum le memasing dah tukau saiz badan haha.

Memacam aksi kengkawan den ni haaa

Kejadian ini adalah pada 29hb Nov 2014 yang lalu bersamaan dengan hari sabtu. Lokasi pilihan adalah umah salah sorang dari kami, Suriyana, kat Taman Tasik Utama Ayer Keroh. Tak ramai pon yang sempat join. Adalah 12 orang semua. Makanan kitorang bawak potlak. Penuh meja dak yana. Ada sate, nasik impit, rendang ayam, rendang kerang, nasik arab, roti jala, kek cekelat...haaaa memacam kann. Alhamdulillah...kekenyangan. Tak abih pon, banyak nau! Gamba kat kemera sendiri ada sikit jek..dah kata jumpa nak sembang kann takde le kluakan tepon. Ni ehsan dari admin grup. Lama gak kitorang lepak sini, asben-asben yang ada terpaksa la layankan ekekeke. Tak ramai pon yang bawak asben, 3 orang jek, pepandai le sesuaikan diri kann. Terima kasih pada admin kitorang yang berusaha menemukan kami semua nih. Terasa kejap nau jumpanya, tak abih borak. Cerita 22 tahun kann..memang tak abih le takat 5 jam jumpa. Insyaallah kalau berkesempatan kita buat lagi camgini ek...

Thursday, December 04, 2014

Selamaku Bernafas

Salam semua...
Ni nama dia pengaruh drama siri. Sampaikan tajuk lagu pon nak tiru. Lama-lama tengok Syafiq Kyle tu rase ensem lak dia ehhh kikikiki. Best la jugak cite tu walau tak follow sangat. 

Minggu ni kita demam berjemaah ngan Syaqir. Kalau dah dua-dua tumbang sapa jaga sapa nih? Saya yang kena dulu, pakej selsema batok. Balik kampung wiken tu ari kena ujan, tu yang melarat ke demam. Senin tu pegi gak keja pasal nak setelkan gaji staff, selasa ada kursus GST, baru berkesempatan nak pi pon. Tu pon tak abih sampai tengah ari jek, taska cal bagitahu syaqir demam, asyik menangih je. Langsung tak fokus dah mama berkursus. Setel je sesi tengah ari tu, terus cabut. Bawak dia klinik, Syaqir ada lak ruam yang agak terok kat leher, tu ari pharmacist kata enzima. Doktor lak kata virus infection bukan enzima sebab dia kena setempat jek. Apa-apa je la asal kan bagi ubat kasik elok. Kesian dia duk menggaru, tak selesa. Malam-malam lagi la tak lena tido, tido sejam bangun, sejam bangun aduhaiii. Arini nampak ok dah demamnya, mama pon bole la pegi keja walau masih sengal-sengal kepala tak cukup tido, selsema batuk pon masih berbaki. Kita kalau sakit boleh gak gagah lagi buat tu ini...kalau budak kecik lahaii..nangis merengek je kann, Syafakallah anakku...

Wednesday, November 26, 2014

Apa Cita Apa Cita

Salam
Apa cita, apa cita? Mai nak cita...hihi
Musim ujan nijam kan...sejokkk. Cuti sekolah pon dah setat dah nih, maka kebizian la sikit mama mithali nih (uwekk). Dah tiga hari masuk opis lambat. nak tinggalkan anak-anak kat umah bukan leh tinggal gitu je kan..memacam pesanan penaja huh. Mujur bos takde minggu ni, boleh le sesantai sikit haha. Wiken lepas ada sesapa pi MAHA ka? Memang menarik sana tapi kali ni saya tak gi pon, keja lorr. Tapi cik asbem pegi bawak anak-anak besau. Si kenit sado ni mama hangkut pi opis. Tengok la apa keja dia buat hihi...

Mencarik harta karun hihi
Balik keja sempat le memenuhkan IOI City Mall kat Putrajaya. Baru bukak kate...saje je jengah-jengah. Memang padat le ngan manusia-manusia. Seluas-luas dan sebanyak-banyak parking lot pon penohhh...gile la semua orang nih.  Ecehhh macam le kite yang pi ni tak gile kan..dua kali lima aje kih kih. Dah sebegitu gamai, kejap je la kat sana tu. Luas nau tempat nya, kami sempat ronda setingkat dan sebahagian je. Tunggu le nanti-nanti dah reda sikit pi lagi sekali. Ice skating hall pon tak pi. 

Hadif tu letih nau, konsert baru start dia dah zzzzzzz

Esoknya, iaitu hari Ahad, ada graduation and consert day tadika Afiya. Afiya belum officially graduate, 4 taon baru kann. So dia involve dalam persembahan konsert je le. Pagi dah kena anta dia ke  Auditorium kat parcel E KPM putrajaya. Ada reaseal dulu sebelum start konsertnya petang tu. Mama antara caya ngan tidak je dak afiya nak perform nih. Dia kan pemalu terlampau kat skolah...

Costume nya...ala-ala tarian red indian

Sekali tengok....Wah!!! Excellent....sungguh tak menyangka! Terharu mama dia. Kembang kempih idung nengok afiya. Siap hapal sume step..memang impress la mama papa. Mama siap lambai-lambai lagi lepas dia perform. Video dia kakak ada rakam tapi panjang sangat, pastu ada blur sikit. Tak leh nak duk rapat ngan stage, zoom pakai kamera henpon je. Kurang la kualitinya. Gamba pon sama, banyak yang shaking-shaking kakak dia snap. Tunggu la nanti ticer share kat FB wall Tadika ABC. 

Tu diaaa..kemain rancak....

Mama pon sempat le kena paksa amik gambau kat karpet pink...kelako! Sebenarnya ticer dah inform tema aritu adalah 60an, 70an atau 80an. Tak kuase le mama nak bertema bagai...belasah jek! Konon nak buat ala-ala fesyen vintage tapi ntah apa le jadiknya. Tak menang maknanya tak meletoppsss la kann...fesyen opsss ekekekeke

Nak tiru sharip dol konon ahahahaha

Tapi event ni lama sangat, Syaqir sampai dan tido bangun dua kali tak abih-abih. Student gamai nau sebab Tadika ni dah ada 3 branch. Patot ticer kena pecah dua. So tahu-tahu je la, datang ngan family kan..dah tak duduk diam anak-anak lain walaupun auditorium tu selesa. Perot pon dah lapa, mahunya tak dari kul 2.30 sampai enam lebih baru habis. Patu nak balik tu hujan lebat pulak. Bersesak pulak kat luar auditorium tu. 

Tak grad pon dapat hadiah..

Apa pon salute la kat ticer-ticer semua yang berjaya membimbing anak-anak nih. Peringkat perbelajaran yang paling mencabar sebab nak kena bermain dengan emosi anak-anak kann. Kita kat umah pon tak tahan kadang. So, Afiya next year still kat sini lagi, malas mama nak tukar-tukar. Dia pon dah start suke ngan ticer ngan kawan-kawan kat sini. Bimbang kalau tukar, amik masa lama lagi dia nak adapt ngan environment baru. 

Wednesday, November 19, 2014

Jumpa Kawan Lama

Salam, cerita jumpa kawan lagii. Saya share sini pasal tak mau detik itu hilang gitu jek. Kali ni jumpa kawan sekolah dulu, ex SDDSian (Sek. Dato' Dol Said). Kawan saya yang ni last saya jumpa masa skolah la. Lepas SPM memasing bawak haluan sendiri. Ni gamba kitorang masa form 4 tahun 1991. Kawan saya, Emmy Fadzillah, pengawas yang duk tengah dalam gamba bawah nih. Saya? Sebelah Emmy, bukan pengawas hihi. Lain kannn?? Zaman remaja saya yang comot dan sangat low profile. Tapi bile sembang-sembang kat grup kebanyakkannya kenal saya, tak sangka dalam diam-diam, comot-comot pon dikenali gak. Terharu!

Mahap gamba kelam...gamba lama kate hihi

Sejak grup ex-SDDSian class of 92 ditubuhkan, ramai la jumpa balik kawan-kawan skolah. Tapi cuma sembang-sembang kat tepon je la. Jumpanya hanya sempat sorang dua. Tu pon sebab derang lalu-lalu area opis saya nih. Kalau official jumpa blum lagi. Emmy ni ada bukak gerai kat RNR Pagoh menghala selatan. Punya la selama ni singgah tiap kali balik kampung, tak penah pulak terjumpa. Bile dah tahu baru le beria mencaik dia. Last wiken ada kenduri kawen kazen asben saya kat Kluang, memula asben saya kata takkan lalu Pagoh, masuk Tangkak sebab nak ke Labis dulu amik mak mertua. Tapi sudahnya dia lalu gak Pagoh pasal mak dia pesan tunggu kat umah. Sebelum ini ingat nak jemput dia kat klinik dialisis aje. 

Emmy...mimi ^_^

Alhamdulillah!! Kire rezeki saya la nak jumpa emmy. Laju-laju watsap kata saya nak singgah. Emmy pulak ingat saya tak jadi singgah buat lengah le ke kedai. Saya kena tunggu dia kejap, dekat je umah dia ngan kedai tu. Seronok tak terkata!!! 22 tahun bayangkan tak berjumpa. Nampak tak jauh beza pon wajah dia cuma saiz le tak tak cute macam dulu, alah saya pon sama hihihi...
Asben saya pon macam kasik can la kitorang sembang...makan minum free la kann, kedai member kata hihi. Terima kasih le pada admin yang menubuhkan grup nih dan menyatukan kami kembali. Insyaallah, kami tengah plan reunion besar-besaran...seronok sangat!!! Speechlesss!

Penuh bangku..hadif je tak de :P

Tuesday, November 18, 2014

Melayan Budak Demam

Salam, cuti kecemasan arini. Dak Syaqir domam la pulak. Ni first time dia demam. Selsema asalnya, melarat pulak ke demam. Dah dua malam meragam, mama dah mata panda dah nih.
Pagi ni pon kemain susah nak tido, kejap nau dah bangun, tak sempat mama dia nak wat pape. Ditinggalkan nangih! Lapau dah perot. Solutionnya masukkan dalam carrier, terus zzzzzzz. Sempat dah mama masak, kemas umah pon. Dah lena tu kita letak bawah pon tak sedar dah. Nak tidokan dia memang susah sikit sekarang, mujur ada carrier tu, memang banyak membantu. Ni pon hasil pemerhatian dan pembacaan sejak join kelab babywearing. Sesambil tunggu dia bangun, sempat mama update belog ekekekeke..

Monday, November 17, 2014

Jeruk 'viral'

Salam
Ececewahhh tak mengalah kann..nak gak buat. Terliur kot nengok gambau jeruk tu. Sana sini orang buat, siap ada yang dah berbisnes. Lahaii pada kita, takat jeruk tu buat sendiri je la ek. Bahan-bahan dia pon tak susah mana nak carik. Itu yang gigih kita membuat tu, beli mangga 2 bijik je pon. Terai test dulu kann. Potongan tu main hentam keromo pasal nak cepat, takde le cecantek mana, alah nak telan sendiri je kan. Lagipun taim ni Syaqir dah bising nangih kat kaki mama dia, saje nak cipta alasan ek kikiki.

Arini kita super ngantok, semalaman tak tido. Abang sado kecik kita tu meragam, dia selsema. Ni mama dia tengah layan mata la nih, teringat jeruk glamer ni sego sikit mata. Masih fresh lagi, baru buat malam tadi. Balik keja ni kang leh le rasa. Selamat mencuba semua...kih kih eksen :P

Thursday, November 13, 2014

Rakan Sepermainan

Salam..
Aktiviti hari sabtu lepas, mama turn keja. papa dia pulak kena attend sekolah abang Hadif jadik takde sapa nak babysit abang sado kecik kita nih. Nak tinggal kat kakak dia memang tak caya langsung. Dari kita susah hati ingat kat dia di umah nun, baik kita hangkut sekali dia pi opis. Kebetulan, Aishah pon asben dia ado program, dah macam nurseri opis hari sabtu lepas tu. Syaqir ngan Mahfuzah beza umo dua bulan jek. Nak sama besar dah kann.


Bila dah ada baby nih, tau-tau aje lah, takde mananya buat keja pon. Best lagi memain ngan dua baby nih. Bila anak tido, capai la apa-apa patut, kemas-kemas sikit opis, selebihnya berborak hihi. Mujur boss tak mai ari tu kalau tak terkejut dia opis ada ramai kekanak. Mahap ye cik bos. Nor pon bawak anak dia yang besau. Meriah kann! Bos pon tak leh nak komplen, dah memang taska tak bukak sabtu, ibu-ibu nih memang harapkan bapak-bapak je la menjaga anak. Kot derang ade hal, kena hangkut le sekali pi keja. Suke ke tak memang kena hadap la kan. Nak amik cuti hari sabtu alang kepalang sangat. Rugi! Walaupun keja separuh ari kire tolak cuti sehari. 

Berebut nakkan key chain loceng kat beg tu hihi

Tuesday, November 11, 2014

Asalkan Kita Yakin

Salam
Ececehhh nak selfie tu, selfie je la kannn siap nak bagitahu yakin la hape ek. Selama ni blasah je pon kannn...hihi. Saya saje le nak share ngan korang, bukan le jelita sangat akak ko ni tapi kalau akak yang tak jelite ni dah feeling jelita apatah lagi korang yang jelita kann...harus la tambah-tambah comelssss

Dah berminggu gak nengok orang review, last-last terasa nak cuba sangat. Sebelum ni mana ada tepek apa-apa pon kat muka, tumpang bedak apiya jek :P
Tapi termotivasi nak nampak presentable (wahhh!! ekekeke) sejak nengok che ta pi bilik bersalin pon mekap tauuu..kau mampu?? Akak ni memang comot-comot hamekk....kot ado yang yang pandang negetip bile che ta bagitahu dia mekap, lantak laaa tapi akak terus rase termotivasi tau! Maknanya dia sentiasa dalam keadaan bersiap walau ke mana jek. Kita nih? Pegi opis pon serabai..kat umah apatah lagi kann. Nasib asben tak pandai nak carik lainn eehhh konfiden nampak hihihi

So motip cite panjang adalah nak bagitahu kita baru terai BBcream SQB. Memang terbest! Tak terasa ada krim dimuka yang penting menten jek muka dari pagi sampai tengahari, walau dah 2-3 kali kena klua pi bank la, balik nengok anak kat umah. Cuci pon senang. Meh le reramai menjelitakan wajah, dijamin tak mengecewakan, insyaallah. Nak beli mana? Korang gugel la yek...akak beli kat kak iranoh, caik instagram dia. Adik beradik dia pon ada, ceeranoh, sepet atau viruspadu :))

#seqybeauty
#sajetaknakcloseupmukakangkataeksen
#syoksendirilagi

Monday, November 10, 2014

AlHusainy In Action

Masa awal-awal pandai merangkak

Salam, wahh pak arab mana la nih ye. Ni antara nama-nama yang selalu dipanggil oleh makcik dia. Alhusainy lah..muhammad syaqir la..alsyaqirin pon ada. Ikut suke le kan...yang penting bermaksud baik. Sebelum ni kan saya dah bagitahu yang dak syaqir ni agak laju progress dia banding dari abang kakak dia. Start enam bulan dia dah leh merangkak, duduk baru seminggu ni pandai. Pelajaran baru nak berdiri pulak. Semuanye dia nak kejar buat. Tak menyabau ek hihi.

Pagi bangun kemain awal, jadik alarm kat mama. Pastu merayau satu bilik. Mama pon kekadang dalam pada duk perati dia pon terlolap gak kadang haha. Dah le dia bangun tiap sejam nak susu. Mana le tak ngantok manjang mama.

Baju ni nenek yang belikan masa hangat world cup dulu, banyak-banyak negara nenek pilih Brazil, Neymar lak tu. Pandai nenek pilih kann hihi...

Thursday, November 06, 2014

Awas Cermin

Salam,
Awas tauuu...ehhh apa-apa je la kita ni :P
Tapi serius nih..citenye kann..tu ari dapat gambau orang selfie kat cermin, dia snap gamba membelakangkan cermin, patut kat cermin gamba belakang dia la kan, tapi tapi tetibe bleh plak muka dia terpaling ke belakang. Huaaaa scaryyyy ry ry ry!!!
Kite terus delete gamba tu, tiap kali duk depan cermin terbayang-bayang gambau tu huhu mencikkk. Nyesal tengok tauu. Kebetulan di hari sebelumnya kita ada amik gamba depan cermin. Tu yang tetibe nebesss, k dah tu jek nak bagitahu...ekekekeke...hujan lebat sini, kot dapat tido pon sodapppp :P

#pondokmerahjambu
#selfiedepancermin
#syoksendiri

Wednesday, November 05, 2014

Enam Bulan Yang Dinanti

Salam
Beralih ke bulan November dah yekk...November please be nice to me...ecehhh selalu nengok orang update gitewww (baca gitu), pon budaya gak eja-eja gini...suke lettew ikut-ikut orang kann hihi. Semalam tertekan canel KSB, tertengok cite korea nih, tersnap pulak gamba nih dan ehh terasa macam sesuai jek caption tu ngan saya yang jarang-jarang update kann ekekeke...ooohhh rindu sangat nak layan cite korea.


Arini mintak laluan nak cerita pasal budak syaqirrr...makin membesau bagai johan dah dia. Orang keliling rase cepat tapi yang membesakan dia rasa lambat. Duk menghitung hari, bile nak nam bulan ni dik. Benaunya mama dia dah exsaited nak bagi makan. Elehh poyo ek kikiki. La ni dia dah pandai merangkak dan duduk, tengah praktis nak berdiri lak. Laju nau pencapaian mu anak. Memang nak mendera mama le tu.

Duk dalam ni manjang layu jek mata hihi

Sekarang dah nam bulan lebih dah. Yeay dah buleh makan. Akceli mama dah terbagi awal sikit, 3-4 ari sebelum nam bulan. Dah tak menyabau sangat nak makan. Mama bagi je la hihi. Awal-awal ni rajin lebih sangat mama dia, dapat la buat puree. Konon! Dedulu abang kakak mama bantai jek bagi cereal. Ok jek ponn...kurang ilmu masa tu. Lagipun macam trend pulak pemakanan bayi sekarang awal-awal bagi puree. Sejak dah cerdik sikit nih, homemade la sume makanan syaqir. Apiya pon sama gak dulu. First expression...Alhamdulillah boleh dia terima puree tu..tapi memang sedap pon, sesambil buat mama pon tumpang sesudu dua hihi. Setakat ari ni dah berjaya 4 day wait rule untuk apple, pear ngan manggo. This week pumpkin, pon sodappp :P

Macam-macam reaksi..mama lambat nau, tarik sudu sendiri haha

Wednesday, October 29, 2014

Hujung Minggu

Salam, korang sihat ke?
Awak kat mana..demam lagu topik batrishah (eja main sedap mulut) :P
Haa ce tengok ni bizi tak mak encek..bizi kannn ekekeke...ngengade!


Dari senin membawak ke rabu, baru la tercapai hajat update. Kita kurang sihat sikit nih, hidung penuh, yekkk..selsema le. Paham-paham je la kan bila flu ni kan, berair mata, pedih idung, sengal kepala. Tak selesa, buat apa pon takde mood. Dah tua-tua ni imun kurang, pantang ada yang selsema kejap je jangkit. Faktor usia kann. Keja pon dah setat menimbun, dulu cuik masa pepagi tuk update, kendian tengahari, kendian petang..tak tau la pasni..

Wiken lepas pi mana korang? Dalam sok sek sok sek, sempat gak saya me'round pasar feberet, pasar karat kat shah alam. Mak saya datang ahad tu anta anak bujang saya, deepavali tu ari dia coti seminggu. Kemain meriah ngalah raya puasa. Itu yang suh atuk amik dia, sian lak nanti duk umah sensorang. Atuk memang ok jek manjang. Mak abah saya pon suke jalan pasar ni.


Kitaorang bukan caik apa pon sini, saje cuci-cuci mata dan acara wajib adalah makan Kueh Teow Paklang. Gamai tau yang Q. Nak makan pon bertunggu. Nampak je meja kosong kena teros lelaju cop hihi. Taim ni le untung anak gamai, derang tolong tunggu kan. Mama datang duduk makan jek. Tapi series weiii...sodap bangat!! Saya tak suke nau char kueh teow, yang berkuah tu. Suke yang gorang biase jek, buh telo mata seketui..tu dia..terangkat! Tapi sini sebulan sekali berbaloi la..jauh bona!


Setat minggu depan dah mula banyak jemputan kenduri kendara kan. Saya pon dapat jemputan minggu ni kat kampung tapi tak balik la pasal pakcik nak datang, anak dia konvo kat UPM. Cuti sekolah pon belum plan kemana, paling-paling pos kanak-kanak saya balik kampung hihi. Kali ni Apiya pon nak join, dari cuti lepas dah merenyek nak ikut, cuma nenek tak konpiden. Ini kali leh la terai. Ok dah...nanti sambung cite ek. Take care sume..

Thursday, October 23, 2014

Dilemma

Salam, ada ke yang sambung cuti? Sungguh tidak adil tau, jeles le tu, cuti kita dah abih laa tsk tsk tapi pedehal, kalau nak cuti blasah je la, amik unpaid kannn kikikiki. Ujung-ujung tahun keja malas je, ala-ala dah mood nak cuti macam budak skolah, padahal ujung tahun la paling banyak keja nak buat kan.

Saya ni sebenarnya tengah mikir nak jual ke tak stroller syaqir, itu yang dilema tu. Nak benti keja pon lagi satu dilema, buat masa ni blum dapat full approval plus masih ada komitment pada hutang piutang, kena postpone le niat pencen awal. Mebi sampai settle loan lagi 2 taon la kot...sabar sabar insyaallah sampai la masa tu nanti kann

Model tak jual yek ^_^

Stroller syaqir ni memang baru sangat, papa dia beli masa saya dalam pantang aritu, ada offer sekali ngan carseat. Carseat memang fully utilizes tapi stroller ni ada la 2 kali jek pakai. Lepas tu tak pakai langsung, duk terlipat jek dalam bilik belakang tu. berabuk sampai. Lagipun dia tak nak duduk sini, yang pakai dua kali tu pon tolak stroller kosong jek. Kualiti masih seperti baru, 9.5/10

I'm wearing jumpsac orbit ssc..so comfort..fully recommended! wahhh :)

Sekarang ni duk pakai baby carrier, senang pon senang. Dia pon syok, siap leh tido 2 jam kalau duk dalam tu. Ringkas! Tak yah sesusah usung stroller. Macam kat penang aritu, syok je berjalan sana sini. Nak berlari pon boleh, tangan rasa bebas, buleh pimpin tangan apiya, haaa senang kann. Tu yang terasa macam nak menjual jek. Tapi macam sayang pon ada, kot la nanti-nanti nak pi taman ke kann. Ke nanti dah besau tak larat nak kendong dah ke kann. Beli pon bukan leh dapat puluh-puluh hengget, walau jenama biase-biase jek. Papa dia sibuk suh jual jek, buleh beli carrier tuk saiz toddler plak nanti. Carrier pon bukan murah tau huhu...

Errr cane ek cane ekk...pening! Lahaii pikir nak jual stroller pon pening kann..ntah pape jek mama syaqir nih :P

Tuesday, October 21, 2014

Day 3 ~ Ke Penang Ke Kita

Salam, sebelum bercuti depavali sok, meh la den jamu ngan cito pendek nih. Mood bercerita kurang sikit, jadik cite ala-ala kadar je yek. Sini tengah ujan, ujan-ujan ni memang sodap ngulau keh keh. Ateh mejo bertabo laeii kojo, takpo kita take five lu kann.

Senyuman di pagi hari....

Our next destination adalah umah abang ipar kat kamunting, tepen. Sebelum tu, bebudak ni cam biase pi berendam kolam dulu, lepas tu baru cek out. Last place dipaksa pegi sebelum tinggalkan penang, Toy Museum. Kecoh dah bebudak nih, nak tak nak kena la layan kan. Jenuh gak mencarik nun kat area batu feringgi sana. Dapat le sesambil jalan tu nengok laut. Damai je ghase.

Family potret di cermin memang wajib

Sini ada banyak la patung-patung menan, memacam ada. Paling banyak gamba amik kat sini. Dah abih sumo patung apiya suh amik gamba dia. Mama layankan aje lahhh. Ntah brapa le kos owner tempat ni perabih buat koleksi patung menan ni sume agaknya. Tak sempat lak nak interbiu. Masuk bayar sorang RM15 kot, tak ingat dah. Tapi agak berbaloi la gak. bebudak memang suke sangat le, bapak budak kalau yang gile menan memang suke gak kot.

Antara koleksi menan

Lepas abih keliling sana, balik la kite. Dah nak tengah ari dah pon. Singgah sekali lagi Jeruk Pak Ali, dah kendian tu ada lak yang pesan nak lagi. Lepas tu baru la berangkat ke taiping, kali ni kluar penang lalu jambatan kedua. lenggang jek. Agak panjang banding jambatan pertama. Kalau dari selatan nak naik penang lagi dekat lalu sini. 


Samapi taiping dalam 2 lebih, makan tengahari sini jek. Abang ipar pon baru sampai dari ipoh umah mertua dia. Kitaorang lepak-lepak je, letih konon! Pastu Hadif bunyik-bunyik ajak papa dia pi Zoo tepen. Dia memnag suke sangat pi zoo. Alang-alang dah ada sana, tak jauh mana pon zoo nye, pegi le kitaorang. Elok-elok sampai taman tasik taiping tu, dah petang sangat, tunggu night zoo je la. Sementara tu, singgah makan yong tau fu yang terkenal katanye kat belakang bomba tu, sekali ngan ABC special kemain. Tapi saya tak minum ais-ais ni, pantang lagi maka kebil-kebil je le nengok. Sate sane pon buleh tahan.


Night zoo setat kul lapan. Naik tram je. Dah malam pon kan. Nak amik gambau pon bukannya nampak sangat. Lama gak la pusing-pusing, dekat sejam. Puas le hati Hadif dapat nengok tapi ada gak yang tak nampak apa pon dalam kandangnya. Syaqir pon tido jek, bimbang gak meragam, ye la baby jalan memalam camgitu kan. Alhamdulillah ok dia. 


Esoknya, selasa...kitaorang balik ke sarang la..balik bangi. Ala time besday kite tu hihihi...gedik nak bagitahu. Abih dah cite cuti-cuti kat penang. Tak best pon kannn...Ikut hati memang nak duk lama lagi tapi masa tak mengizinkan, cuti pon dah abih sebenarnya. Oklahhh izinkan saya undur diri dulu, nak kemas meja nak balik hihi...babai!

Friday, October 17, 2014

Hepi Besday Nor!!

Salam
Hari kejadian adalah dulu semalam-semalam, ari selasa la senang cite kann hihi. Makan-makan sempena besday opismate....ala yang ada kat opis ni pon tiga orang je. Lagi sorang duk site. Punya la full makan sampai songkak porut kato orang kampung den hihi.


Nak blanje orang lain makan tapi saya ngan ecah yang sibuk mencaik tempat nak makan. Patut nye tanye le besday girl kann. Mulanya plan nak beli yang ada delivery service tapi nengok pada menu yang open for delivery tak mencapai tekak, sudah nya pegi je la makan kat restorennya tu. Bukan jauh pon....makan kat Red Card, Seksyen 9 Bandar Baru Bangi, dekat-dekat ngan Restoren Wang Solo. Makanannya kire boleh tahan la, western food. Sesekali tekak omputeh kih kih


Dah kenyang-kenyang makan sana, sempat lak saya singgah pi beli kek. Nak wat seperais ler kunun. Penat praktis belakun ngan ecah, last-last menjadik le gak seperaisnya sikit hihi. Sampai ke malam rase kenyangnya tu tapi yang herannya malam tu saya makan jugak hihi..nipu benau tak leh masuk makanan lagi tu kannn. badan kecik makan manyakkkk! Hepi besday noriahhh ehhh Nor hihi..noriah bukan nama sebenar. Tu nama manja-manja abang nizam, ex-opismate bagi kat dia. Dan lekat hingga kini. Semoga sukses dan dirahmati Allah :)

Thursday, October 16, 2014

Day 2 ~ Ke Penang Ke Kita

Salam, mai mai cek sambung cita jalan-jalan kat penang tu. Alang-alang dah ngulau ni kan, manfaatkan ler masa ngulau tu ekekeke. Hari kedua boleh tahan pack jugak la jadual. Pagi-pagi sesi berendam kat pool dulu. Kasik sejok, kecut-kecut jari baru naik. Terus sesiap pi breakfast kat luar, takde package breakfast kali nih. Gamba bersarapan takde, ala takat benti kat sempang makan roti canai mana ntah, blasah jek asal makan. Dah lapau benau dah bebudak ni hihi


Destinasi pertama, naik bukit bendera. Penang ni macam senang je jalan tapi boleh tahan gak jem dia. Macam biase teman sepanjang jalan adalah, waze. Tapi orang suh caik bukit bendera, memang dia tuju sana tapi ikut jalan belakang yang lalu pakai jeep punya. Deyyy apadaaaa tara paham kaa? Rugi masa dah nak memusing balik. Signboard ada tapi macam tak mesra hahaha boleh lak gitu ek. sampai-sampai ja..tu dia panjang dah barisan nak beli tiket, ari ahad lagipon kann. Dekat setengah jam gak berator. Dah dapat tiket nak tunggu turn naik ketapi pulak. Perghh lenguh kaki berdiri. Syaqir sodap yo tido dalam gendongan tu. kena himpit-himpit dalam train pon tak sedar dia hihi.


Kat atas bukan ada apa pon, nampak la scenery penang. Cantek gak la! Pusing-pusing kejap je pon. Hujan renyai-renyai pulak masa kitaorang sampai atas tu, tu yang tak nengok sangat apa ada. Amik gamba sikit-sikit dah turun...pon lama gak kena tunggu turn. Masa ni syaqir dah mangkit tapi tak bunyik la. Bagus betul anak mama ni tak banyah tuah. Senang nak bawak jalan.


Next destination, Penang Street Art. Masa ni memang matahari terpacak atas kepala. Paneh!! Jalan nak ke sana pon jem. Masuk town kan. Asalnnya nak naik beskal tapi boleh pulak aritu keta banyak, macam merbahaya la. Uncle yang kat tempat sewa beskal tu pon tak advise kitaorang naik, sudahnya jalan kaki saja lah..hadoiii hadoii gigil lutut akak tau hahaha. Oleh kerana kepanasan dan keletihan berjalan sempat lalu 3-4 lorong je yang ada lukisan dinding tu. Tak daya lahh nak round sume jalan yang ada lukisan tu. Apiya pon dah setat merenyek tak mau jalan, dah tu sapa nak dokong. Papa laaa takkan mama nak buat tendem babywearing. Patah bahu huhu. 


Rasa macam kejap je jalan-jalan tu tapi tengok jam dah nak kul tiga lebih..huii cepatnya masa berjalan. Perot cam dah lapa sikit tapi malas nak makan dulu, kitaorang parking keta kat jeti, naik feri pulak ekekeke. Jakun je! Kesian budak-budak ni nak merasa naik feri. Bawak la kann sebab nanti balik plan nak lalu jambatan kedua. Sesambil rehatkan kaki yang dah penat jalan kat Street Art tadi. Sampai seberang, beli tiket patah balik...hihi. Takde koje ekkk. Tak pa la amik angin sat kikiki.


Turun feri, baru la terasa perot keroncong amattt. Pa lagi jom la pi carik nasik kandaq tersohor kat penang tu. Nasik kandaq Line Clear...marbelessss. Amik sorang sepinggan, kecuali aisyah ngan aiya je share. Perot memang tengah kosong tu diaaaa...licin! Mak mertua lalu pon tak prasan lah umpamanya hahahaha. Tapi memang series osemm. Tapi nak bayaq tersandaq sat ekeekeke. Tak pa la cek mai sekali ni ja...lenkali ntah bila taon nak sampai.


Perot pon sudah kenyang, mata pon layu, mai la kita pulang. Lepak semua sesampai kat bilik. Pool pon tak daya dah nak terjun petang tu. Malamnya konon nak kluaq gak makan tapi rasa malasssss jek. Dan kebetulannya kawan nak mai jumpa tu kan. Dia pon penat baru balik perlis, so dia drop by je kat hotel, sembang-sembang sat kat lobby. Siap gak tapaukan char kueh teow untuk kami, alhamdulillah! Tak yah nak klua dah. Boleh sambung tidoq ekekeke. Nanti kita perabih lagi satu part cita nih naa, tengok la esok ka lusa ka tulat ka bulan depan ka hihi..k bai!