Thursday, May 16, 2019

Ramadhan Kali Ini

Salam
Selamat berpuasa semua. Alhamdulillah dah 10 ari kita semua menjalani ibadah puasa. Semoga kita semua terus bersemangat menjalani ibadah puasa. Cuaca pon tak menentu sekarang. Kalau panas tu memang terik nau rase. Macam kite-kite ni keja dalam ekon, takde la terasa nau kan, selalu teringatkan anak-anak yang kat sekolah tu je. Kesian nya...harap mereka dapat bertahan. Afiya pon dah 9 tahun, tak banyak hal la kena berpuasa. Hadif pon ok. Dia lagi excited nak puasa. Aritu asyik ler membelek kelendar bagitau Mei nanti puasa. Suke nau dia puasa. Alhamdulillah....

Puasa-puasa pon kena kerja ye πŸ˜ƒ
Tahun ni ada jugak merancang nak latih Syaqir berpuasa. Sebelum mula puasa kemain bersemangat. Ari pertama sahur pon dia bangun tapi setengah ari pon tak sempat πŸ˜„Tak leh nak kontrol bile kat sekolah. Lagipun dia ni antara paham ngan tak puasa tu camne. Sabau je le nengok kat peel dia, macam-macam alasan dia bagi haha. Sudahnya sampai ke arini tak dapat lagi berpuasa sehari pon...Insyaallah sikit-sikit la train kann. Dulu Afiya senang je, 4 tahun dah setat puasa selang-selang. Lain anak lain ragam nye ye tak hihi. Memula puasa sempat ler memasing share menu buka puasa. Memasing share menu wajib ari pertama puasa setiap kali bulan puasa hahaha.


Awal-awal puasa tu ari saya sakit gigi, gusi lak membengkak.Aduii duii.. tak leh nak makan apa. Waktu berbuka tu minum ari aje la. Nak makan seksa rase tapi gagah jugak ler telan, makan makanan yang lembut-lembut jek. Betul la orang kata sakit gigi/ gusi ni paling sakit antara semua sakit. Memang tak bleh tahan. Mujur je bulan puasa kena tahan sabau. Tak leh silap sikit, mula ler nak naik angin. Orang tengah sakit kata kan πŸ˜›. Alhamdulillah dah ok dah bengkak tu tapi sesekali tergigit tulang atau daging liat, sakit jugak tu huhu. Nanti la sesenang baru nak pi klinik gigi. Seriau rasenya hihi.
 

 

Arini sekolah Syaqir ada buat sambutan hari guru, anak-anak lain awal dah sambut. Sebelum puasa lagi. Anak-anak sekarang memang suke ek bagi hadiah. Bagus la. Tu tanda derang pandai menghargai cikgu derang. Biasenya takat sekolah rendah jek, Alya Aisyah sejak menengah tak de dah pulak minta nak beli hadiah. Ke derang beli sendiri tak tahu la. Seingat saya zaman-zaman saya dulu, paling hebat pon buat kad je. Tu pon buat masa subjek lukisan ahahaha. terok nau perangai ek. Ni kire first time la syaqir sambut hari guru, dulu sambut ngan mama aje ahahaha. So mama pon kasik la dia hepi-hepi buatkan hadiah untuk teacher. Tu yang muke happy tu...

Hokay la...mari sambung apa yang kita dah plan nak buat. Selamat menjalani ibadah puasa semua.  Sebelum tu...saya juga dikesempatan ni, mengucapkan Selamat Hari Guru buat semua yang bergelar pendidik, cikgu, teacher, sir, madam, ustaz, ustazah, doktor, professor yang selama ini berusaha mendidik anak bangsa sehingga menjadi seorang insan yang berguna. Jasa kalian memang tak ternilai. Terima kasih cikgu!

Sampai jumpa lagi. Take care!