About

Wednesday, September 28, 2011

Sekali lagi


Salam~
Korang dah tengok ke cerita tuh? Sekali lagi tu la..

Saya ni bukan la penkritik filem yang bertauliah namun apa yang saya rasakan tentang filen tu mungkin tak sama ngan korang. Saya memang agak kecewa dan terkilan sangat bila tengok cerita tu dan yang paling saya tak puas ati adalah motif cerita tu. Arman (Sam) tu bukan la berpenyakit autistik. Dia lahir sempurna. Pembedahan tumor (kalo tak silap) yang jadikkan dia cacat gitu. Kekadang tak paham mengapa pangarah atau penerbit tak mengambil kira pasal sensitiviti atau paling tidak membuatt sedikit kajian mengenai autistik tu. Ni kes nak kaut untung jek. Malas saya nak komen memang tiada bintang langsung. Kalo sakit otomatik tu kena la kot ngan watak tu. Ishh..macamana orang lain nak tau keadaan seorang autistik yang sebenarnya kalo dah cerita pon main belasah jek. Asal cacat autistik..Tuan producer sila la buat kajian dulu ok. Paling tidak cuba tengok dan contohi cerita korea marathon tu...cerita tu memang betul-betul menggambarkan autistik yang sebenar. Maaf lah saya memang kecewa sekali :((

Tuesday, September 27, 2011

Malang tak berbau

Memang betul sangat la perumpamaan itu..
Kesian afiya, sekali lagi dapat kecederaan, minggu lepas kat pasir gudang dapat tanda di dahi. Minggu ni baru parut lama tu nak hilang tambah plak lagi.
Sabtu lepas kami pi beraya rumah mak cik. Nak dijadikan cerita piya naik kereta dulu ikot kakak-kakak dia dan duduk belakang. Kebetulannya dah malam, mama plak duk syok lagi menyembang ngan makcik kat parking lot tu. Tiba-tiba dengar sura piya nanes jek dan dah tergolek kat jalan. Mama pon apa lagi tros lari dukung piya. Abangnya tak perasan piya duk menyandar kat pintu kereta dia nak masuk keta main bukak je pintu. Nak marah pon tak guna benda dah jadik. Lama jugak nak menenangkan piya. Dalam gelap tak nampak la lukanya kat mana. Dia duk pegang-pegang kepala. Sampai rumah mak cik kat Shah Alam baru la telek-telek luka, dettolkan dan sapu ubat. Mujur tak pape. Esoknya baru piya demam, may be sebab terkejut. Bawak pi klinik alhamdulillah tak de yang serius. Demam pon semalam dah ok cume parut ada lagi. Semoga afiya terus kuat sekuat namamu. Amin


Wednesday, September 21, 2011

Personaliti

Ehem, sempena bulan kelahiran saya, saje la nak kopipes perwatakan si september. Ada yang kena tapi ada yang tak. Saje jek nak membangga-banggakan diri (ahaks). Tapi jangan percaya sangat, kot ada persamaan ia adalah kebetulan semata.

Sangat bersopan santun & bertolak ansur>>>sket betol
Sangat cermat, teliti & teratur.
Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik>>>tak kot
Pendiam tapi pandai bercakap>>>>paling tak dipercayai orang ;p
Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
Sangat sensitif yang tidak diketahui>>>sangat betol
Orang yang banyak berfikir.
Daya pentaakulan yang baik.
Otak bijak & mudah belajar.
Suka mencari maklumat.
Kawal diri dari terlalu mengkritik.
Pandai mendorong diri sendiri.
Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi) kerana banyak simpan rahsia.
Suka sukan, hiburan & melancong.
Kurang menunjukkan perasaannya.
Terluka hatinya sangat lama disimpan>>>Betol jugak
Terlalu memilih pasangan.
Sukakan benda yang luas.

Saya juge lahir di bulan ramadhan..10 ramadhan 1395H

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendahkan diri.Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenali. Tidak suka membanggakan dirinya dan kehidupannya selalu selamat.

Monday, September 19, 2011

Seharian berjalan

Salam~
Weekend lepas kami ke selatan semenanjung, Pasir Gudang Johor, rumah mak cik. Musim raya la katakan, ambil peluang jalan-jalan sekali. Plan dari minggu sebelumnya lagi. Ikutkan memang coti aritu tapi kompeni saya tak coti jadiknya lepas keja la baru terhegeh-hegeh gerak. Saing ngan mak sekali. Penat sungguh tapi seronok maklum la dah dekat 6 tahun tak jejak umah mak cik yang sorang nih. Kesian dia, selalu duk komplen orang tak datang umah dia Memang la kan dah yang lain-lain sume kat KL. Dia sorang terasing kat pasir gudang tu. Jadik tahun ni berbunga la sket ati dia. Terima kasih busu sebab sediakan tempat tido dan makanan yang memang sodap. Teraso nak lagi laaa..

Friday, September 16, 2011

Wordless Friday~ I'm Blessed


Boley ke? Tak kira nak jugak =p
Alhamdulillah, syukur kehadrat illahi kerana mengizinkan saya bernafas di bumiNYA ini untuk ke-36 tahunnya dan dikelilingi oleh mereka-meraka yang amat menyayangi saya. Saya jua sayang kalian.

Wednesday, September 14, 2011

Berjamuan yuk..

Salam~
Berjamuan raya kami semalam, Warge KCSB :D
Juadah raya la pastinya. sanggup skip lunch nak tunggu makan petang tu. Berkkk alhamdulillah, yang mana tak terabis kami tapau plak tuk anak-anak. Tq uolls...

Bergambau kenangan ngan our GM

Main dishes kami..gulpss sedapnya rendang itu

Organizer membuat pemantauan ;p

Coke lite tu wajib ada ok haha

Deko-deko tangkap muat

Friday, September 09, 2011

Nebes plak

Salam~
Tetibe rasa nebes plak...
Wiken ni kengkonon nak ler wat jamuan raya tuk close family and close friend sket..tup-tup my hubby pon nak panggil kengkawan die. Lagipon selama ni kami jarang buat besar (eceh). Itu yang tetibe rasa nebes. Risau nak masak apa, cukup ke tak nanti hahaha..apa daaa..

Thursday, September 08, 2011

Baru mula arini :D

Pertamanya baru mula kerja selepas coti ghaye yang panjang. Terima kasih la mak piya bagi peluang mama coti ekekeke.

Keduanya baru berkesempatan memulakan yang sunat enam bulan syawal itu. Baru terhegeh-hegeh uolls. Tak pe la biarlah lambat sket dari tak sempat kan. Patotnya dari senin lagi dah bleh mula tapi biasalah iman mama piya ni tak kuat mana pon. Awal-awal pagi lagi piya dah bikin pewot mama keroncong ala-ala dondang sayang. Terpaksa la tunggu waktu bekerja. Terpaksa ke ahaks~

Mencari solusi

Salam~
Emmm..nak amik ke tak? Kalo amik, risiko pon tinggi. Tapi kesian plak dekat Hadif, dia memang dah tak mo dah transit kat taska. Pening mama dif. Taon depan aisyah pon dah masok darjah satu, dah tak de kat taska tu. Lagi la Hadif tak nak duk sorang. Nak tinggalkan kat umah sorang rasa cam tak confident. Bulan puasa tu ari adalah try 2-3 kali, ok je tapi time bulan pose balik awal so kira cam tak la bimbang sangat. Ari-ari biase susah nak cakap. Balik keja pon tak menentu, papanya pon gitu gak. Buat sementara ni memang tak de solusi lagi la, terpaksa gak letak kat taska. Tapi dalam masa yang sama usha-usha gak nak amik bibik (paling tak suka sebenonya).

Wednesday, September 07, 2011

Jangan cepat melatah

Opocot...hahaha
Kekadang kita kena belajar jadik seorang yang kuat semangat dan jangan mudah mengalah. Mengalah beerti kalah kan. Untuk berjaya kita kena kuat. Hal-hal remeh tolak tepi walaupon kita sentap tsk tsk tsk. Semangat yang hilang kena dibangkitkan. Itu jek nak bagitau..sebab saya sedang patah semangat dan sedang membaikpulih semangat saya.


Lice treatment

Salam~
Entri dah ketinggalan ketapi nih. Maunya tak dah dekat sebulan baru nak hapdet kan. Memang gajin sangat. Bukan apa blan-bulan pose tu ari memang tak sempat, madang sibok. Energy level asek la paras bahaya haha.
Masalah kutu kepala alya ngan aisyah ni bukan ler baru, lama dah. Alya tu sejak umo 6 taon lagi tu. Peghh lama siottt..kejap ilang kejap ada. Yang ilang tu pon tak ilang sepenuhnya. Telo melekat-lekat kat kepala. Adoiyai punyalah payah nak ilangkan. naik give up mama ko nih. Tah cemana dalam bulan lepas gak la terbaca kat wall fesbuk Dr Hamid Arshad pasal salon kutu nih. Anak dia penerajunya, 1st in Malaysia katanya. Saya pon apa lagi cargas je la buat temu janji. Dan hari yang dah dijanjikan tu kami gi la ke Bangsar nun. Jauh tu, tapi demi kutu kami redah jugak. Sesat-sesat jugak la mujur papa dierang mood under control kalo tak mau patah balik gamaknya. Haha..
Sampai-sampai je tros la wat rawatan tu. Paling banyak alya la...goli geloman mama ko menengoknye..abes sume anak-anak ngan telo-telo kutu tu clear. Mengagumkan!! Tapi 2 jam ko lamanya. Sampai naik lenguh kepala dak 2 orang tu. Mujur sesambil tu dierang melayan CD, tak de le sangap sangat. Mama yang nunggu ni yang sangap sebenonya :p
Setel sume, cek-cek memang clear. Dah tu siap ada protection cream nak elakkan kena lagi. Alhamdulillah...tenang sket ati mama ko ni nak.
Walaupun agak pricey sket tapi saya tak berkira sangat asalkan masalah ni selesai. Pastu saya pon suggest la kat parent lain yang ada masalah yang sama tapi bermacam alasan la..jauh la tak leh ke derang datang kat taska dan macam-macam la lagi..bak kate orang tua dulu kalo nak tu seribu daya kann kalo x ndak tu macam-macam alasan. Yang penting masalah saya selesai. Dan setelah dekat sebulan lepas treatment my kid still protected lagi. Alhamdulillah...
Sesape minat leh usha-usha link nih, Lice ninja..watchaaaa :D

Dua doktor yang amat peramah dan penyabar..tqvm

Tuesday, September 06, 2011

Angry sangat tauu

Salam~
Sejak ada galaxy tab ni saya ni duk asyik la jugak melayan game angry bird tu. Memalam pas layan piya tido mula la mama mengeksesaiskan diri dan minda. Nama je angry bird tapi bukan bird tu yang angry si pemain tu yang tak abes-abes angry sebab tak kena sasaran. Hahaha apa daa :p

Tukau turn tak menjadik

Ikut perjanjian, arini turn papa jaga piya tapi tetibe kesihatan mama plak tak mengizinkan. Selsema ngan batok, demam macam tak tapi ada le terasa lesu-lesu tu. Cancel le papanya turn. Mama plak gi la amek obat kat klinik siap dapat MC sekali. Mulanya cam tak nak amik tapi dah doktor bagi amik je la. Mana ler tau leh diguna pakai untuk mengurangkan kecantasan gaji nanti. Boley ke ek? Huhu..

Monday, September 05, 2011

Mee Goreng Basah


Menu makan tengah ari mama ngan piya, nampak cam tak berapa basah plak hiks. Banyak kan? sekuali lagi. Bukan kami 2 je makan, papa ngan abang hadif sekali nanti. Papa pon amik coti gak sebab jeles ngan mama ahak..
Pelik nau mam gajin hapdet kan. Ni sebab mama gile kentang menge'test' galaxy tab papa. Hapdet di hujung jari uollss. Hee~

Sambong coti

Salam~
Dah keja ke korang sume? Memang liat kan nak gerak pi keja. Saya masih coti lagi. Bukan sesaje nak sambong mood raya tapi sebab mak piya pi perlis anto anaknya. Maka terpaksa la mama coti. Bukan sari yek, sampai rabu uhuk uhuk..abes gaji mama kena cantas bulan nih. Coti dah negetip. Selamat berkoje le yek kengkawan. Huarrrgg sangap..nak turu :p

Saturday, September 03, 2011

Raya yang sederhana

Salam~
Selamat hari raya semua..taon ni turn beraya kampong hubby, Segamat Kg panca Jaya. (detail lagi haha). Balik raya awal giler..haha..konon nk tulun wat spring cleaning sudahnya tak spring langsung ;p
Acara gotong royong masak-masak kami buat ditengah ari sebelum raya. Awal kan? memang gitu ler tiap-tiap kali raya sini cuma bezanya taon ni kami adik beradik je yang memasak, mak mertua hanya tukang rasa jek. Sejak awal taon mak mertua dah tak sehat, saket buah pinggang, dialisis 3 kali seminggu. Sayu jugak tengok dia.
Suasana raya biasa-biasa aje, bermula dengan sembahyang sunat raya (saya tak gi..coti hiks tapi best dapat pose penuh), then sesi salam-salam dan nangis-nangis, tapi yang sakan saya sorang je..apakah saya banyak dosa uhukkk..acara bergambar memang wajib la kan. Last sekali lepaking di umah ajo melayan program tb, yang lelaki mulakan tour marhaban. Tiap-tiap kali raya kat sini itu je la aktiviti. Emm macam tak beraya..tetamu pun takat rombongan bara'an tu je lah. Sangap mak...hehehe

Tepek ler seketol gambau raye mak..ni je gambau yang ada :-)