About

Monday, December 30, 2013

Menghabiskan Cuti

Salam
Lamanya tak bersiaran, maaf yek, kesihatan tak mengizinkan 
Saya suke mata saya, macam cantek jer, macam comel jer haha
Hadoiyaiii..bermarathon sakit mata 
Mulenye Hadif, jangkit Alya, ni mama dia pulak
Apiya pon dah mula nampak tanda-tanda merah
Minggu lepas cuti lepas krismas balik kampung, pastu tros sambung MC
Makanya tapau la coti sampai abis taon
Jangan nengok lelama yek, kang jangkit pulak
Esok ada orientasi sekolah Hadif, cemana nih? Redah je le ekk
Ok baiii take care, doakan saya cepat sembuh yekk :)

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Friday, December 20, 2013

Makcik Gemok

Salam jumaat sume..keje gegajin yekk
Makcik ni dah lama tak gajin hihi..
Dah lama tak letak gamba ek, nahhh nengok le makcik yang dah gumukss nih
Di usia kandungan 22 minggu..skema jek ghase ayat cenggini kikiki
Kemain bulat kann...
Bukan senang makcik ni nak gemok, dalam tempoh hidup ni dapat 5 kali jek :P
Tu pon taim pewot kembong ke depan..taim lain menten selimmm..selim la sangat!
Sebenarnya, makcik ni nampak je kecik, comel lote tapi berat jugek tauu...
Kan penah bitau dedulu berat pregnan takat 55kg jek tapi ini kali dah terlebih plakk
Tak pe pas bersalin sok diet la kann ehekk
Dah jangan nengok lelama kang jangkit  gemok..jangkit ada isik lam pewot tak pe hihi
Lagi seminggu lebih dah nak bukak skolah balik kann, makcik tak prepare pon lagi barang-barang budak-budak nih..
Piya nampaknya kena ponteng dulu sari dua skolah dia pasal kang sape nak anta dan tunggu dia kat skolah
Mama dah tentu kena tunggu abang, maklum la sekolah baru
Papa uruskan kakak-kakak..alahh pe de hal kann baru 4 taon ponn..sekolah makan je kate nenek dia :)
Ok selamat berhujung minggu ekk
Kekanak kat umah tu bising nak ajak nengok Disney Frozen
Piya ari-ari nyanyi depan mama "let it go..let it go...saje nak saiko  mama dia hahaha
Hadif pon sama..cite pompuan pon nak nengok dia tu..haishhh

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Thursday, December 19, 2013

Kuantan| Day 3 ~ Bukit Gambang Safari Park & Water Park

Salam, mai le kite perabihkan cite percotian kite nih. Last day berada di Kuantan. Pagi-pagi dah mangkit, packing-packing. Turun sarap kat hotel sudah. Dah pakej kan..senang! Lepas kembong perot kitaorang jenjalan kat tepi laot. Belakang hotel je. Takde mandi-mandi yek, malas dah nak ngankut baju basah. Buat berat beg! Yang gian main air alya, aisyah ngan mama dia. Papa, hadif ngan piya lepak kat kusi malas jekk. Piya tu kalau mandi pool kemain brani...laott tak nak. Takut ombak...ombak jahat..ombak jahatt hahaha

Laut yang sangat cantekkkk...
Dah basah tepi-tepi kain baru naik atas, abihkan packing. Sempat le amik gambau family kat cermin besau. Kesiankan takde sape nak ngambikkan gambau kami. Nak suh orang malu huhu..jadik le dari takde kann. Tapi perasan tak asben saya tak banyak gamba dia..pemalu le konon tu...kot ada pon cam muke terpaksa kikiki

My 'little' family ^_^
Kitaorang check out awal pasal nak nuju sini pulakkk...Bukit Gambang Resort City! Kemain gumbire kekanak tu. Terkejut memasing. Pasal ini mama papa plan sesenyap. Derang ingat lepas check out tu nak balik KL dah. Sekaliii..ade sepraisss...sangat laaaa!!! Hahaha

Entrance Bukit Gambang, safari park & water park sebelah-sebelah
Kami tak tau pon Safari ni dah bukak, so plan-plan nak berendam je le. Tapi tahu-tahu je la Hadif. Nampak Safari lupa langsung water park. Menonong je dia ke sana. Mama pon tak sampai ati nak hampakan dia. Dia memang sangat suke tempat-tempat camgini. Tiket pakej sampai malam. Siang je tak de tapi kalau night safari aje ada. Nak tak nak kena le amik pakej siang dan malam kan. 

Hadif amik gamba siang, aisyah malam
Harga tiket lepas diskaun..bukan le diskaun. Dah tentu-tentu ada mykad. Kire rege warga melesia le kan. Dewasa RM48, kekanak RM28. Hadif dapat harga kekanak sebab ada OKU kad. Jimat doploh hengget, ikutkan 12 taon keatas dah kena rege dewasa. Untuk night safari tak ingat berapa tapi rase cam mahal, berbaloi amik siang malam ni. Sementara malam kite leh klua dulu asalkan tag kat tangan tu tak tanggal.  Ini pon banyak lagi tak siap, kot dah siap sok misti lagi naik rege nye.

Nengok jirapah
Dari entrance tu nak sampai ke terminal tram pertama, Simba Hill nama dia kena jalan kaki yek...sempot mak! Kena baya RM1 naik tram gi ke Giraffe Terrace nih. Pon dapat diskaun singgit. Kau tim ngan adik tu, so Piya tak kire hihi.. Jinak-jinak giraffe dia. Tak takot kite langsung. Siap datang dekat kat tepi-tepi kandang dia tu. Kandang tu tinggi tau. Buleh pegang kepala giraffe tu. Lepas tu jalan lagii nuju ke tram kedua nak tengok binatang lain. Ni pree aje.

Nuju trammm kedua
Duk dalam tram cemana le nak amik gamba sangat. Ni pon alya mengigih amik. Masuk kandang binatang pemangsa langsung takut nak hulur-hulur tangan amik gamba. Kang tak pepasal hilang tangan kann eiii seram. Gimau dia pon tenung kite cam nak telan jek. Scaryy! Tapi kat sini sesuai bawak anak-anak yang dah pandai sikit. Macam baya-baya Piya ok. Kecik lagi mebi tak best pasal derang tak kenal lagi nama-nama binatang. Piya eksaited! Majoriti binatang sana dia kenal. Banyak blaja dari abang dia.

Incik gimau, incik lembu dan cik rusa
Yang ini pulak belah hewan berkandang. Tak naik tram dah. Jalan kaki lagi. Excersise sungguh mama derang ni ari. Rasa nak tanggal kaki. Selalu le ketinggalan kat belakang. Ada memacam le, banyak nau lak nak share. Ada spesis serangga, reptiles, burung-burung...sume binatang la ada. Muntah nengok. Dekat 3 jam kitaorang meronda dalam nih. 

Piya panggil burung tu RIO, flamingo dan black panther
Dan letih-letih tu, terus le masuk water park pulak. Sini amik pakej 2 kekanak 2 dewasa RM81 plus lagi dua kekanak RM18.90 sorang. Kalau rege tak pakej tak tau. Dah tak nengok papan rege dah. Tau nak masuk air jek dah kepanasan berjalan kat safari. Nak sewa pelampung ke, safety box kena pakai E-value. Contoh bayar RM50 pastu sewa apa nak. Tak cukup top up. Nanti dah klua dapat refund balik balance e-value tu. Leceh sikit la, dah le 1st time masuk sana. Kelam kabut gak le. Kitaorang amik satu family tube ngan safety box jek.

Piya dah kesejokan, ikan tu muntahkan airrrr hihi
Gamba tak amik pon, ni ada satu dua sesat pas amik beg dari safety box. Kang bawak henpon, leceh. Letak-letak tepi kolam buatnye orang cuik kang tak memasal kan. Better simpan je kat safety box. Kitaorang duk sini sampai lima sengah. Ngam-ngam derang nak tutup dah haha. Yelah pasni nak masuk balik safari kan, nengok night zoo plak.

Jenama seliper sama...Fippers 
Sementara nak tunggu maghrib, kitaorang klua caik makan jap. Gile tak makan dari pagi. Lapar tahap sekor ayam letak pon abih haha. Bukan la tak makan langsung, ada la makan buat alas-alas perot je kat safari tu. Mahal ko makan dalam tu. Milo ais RM4.50..tersedakk dengau. Minum sampai titisan akhir. Sayang! Mahal kann.

Abang cowboy tu dengan jayanya nakutkan piya
Lepas makan baru masuk balik safari, jenjalan nengok night zoo. Sempat le gambo ngan mat-mat cowboy yang nak buat show malam tu. Kemain seksiii hihi. Malamnye gamba takde sangat pasal bateri henpon sume suda kong. Dari pagi ke malam tak ber'cas' mane le tahan. Lepas abih keliling night zoo, balik la kami. Konon nak pi caik hotel bajet tambah tido semalam lagi tapi papa derang cam ber'energy' je nak balik tros. So balik tros Bangi. Sampai bangi dekat-dekat kul sebelas. Sempat lagi nengok Maharaja Lawak Mega.
Ok itu ajeeee....Abih dahhhhh....

Tuesday, December 17, 2013

Buku Merah

Salam...malas betul nak keje dah.
Alasan tangan sengal kena amik darah buleh pakai takk hahaha..mengado!
Kali ni kita pilih tempat yang sama dengan Piya dulu. Senang dah ade rekod dan dah kenal doktor sana. So far services derang sangat memuaskan hati kecuali tang masa menunggu je. Tang ni tak improve-improve dari dulu. Memang lama sungguh kena tunggu turn. Ntah apesal pon tak tahu. Doktor ada 3, misi pon gamai. Pasal ni jugak asben saya selalu buat alasan tak mau teman. Buang masa lama kata dia. Saje kann...tapi kite ok jek. Dah biase dah pi cek up lone ranger. 
Macam arini, saya sampai awal, lapan sengah dah terpacak sana. Kemain lagi, terpacak tu hihi. Dapat la no 4 tapi turn saya dekat pukul sepuluh sengah. Sengal duduk lelama sana. Keje memerhati gelagat orang jek tapi syok! Memacam kerenah. Gitu gini dekat kul sebelas lebih gak abis...itu yang malas je nak sambung keje. Disebabkan coti berbaya dah abih, kena la mai opis jugak. Sampai opis tak keje pon, layan borak ngan ecah sampai lunch break. Pastu balik umah tengok kanak-kanak tiga orang tu. Derang dah balik sini wiken tu ari.
Ohh check up kite.....Alhamdulillah sumenya ok, baby pon sihat, berat dah dekat setengah kelo. Mama dia lagi la sihat, tambah berkelo-kelo. Detail-detail, sape terror buleh bace apa yang doktor conteng tu haha...

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Monday, December 16, 2013

Saya Dah Sedia


Salam hari isnin. Ini bukan baby kite yek, kite lama lagi, ikut kiraan sendiri, insyaallah April 2014 
Dia anak kazen kite, nama dia kite tak tahu lagi laaa hihi. Dia dilahirkan pada 7hb Disember 2013.
Kita tak sempat pi nengok pon lagiii. Konon nak pi semalam tapi tak jadi pasal Hadif sakit mata. Kang membawak virus pulak. Comel kann baby dia! Baby boy...
Kite pon teringin sangat nak baby boy :)
Tapi Allah maha mengetahui siapa yang terbaik untuk kita kannn
Sebenarnyakan kita tak pi cek pon lagi..nebes-nye!
Dah masuk 21 minggu dah kite nih hohoho bahaye ek..
Insyaallah..esok kite-nye appointment ngan doktor tu....
Saya dah sediaaaa....jeng jeng jeng hihihi

Friday, December 13, 2013

Kuantan| Day 2 ~ Santuari Penyu, Mini Zoo & Telok Cempedak

Salam semua, sambung cite yang dah nak basi.
Ari kedua di Kuantan, sebelum bergerak kemana-mana, isik perot penuh-penuh dulu kat hotel. Makanan pon pelbagai dan menepati selera semua. Nak western ke melayu sume ada. Pastu barulah memula perjalanan. Sempat snap-snap gamba dulu. Gile kemere sume kikiki 

Kita enjoyyy ni ariiii 
Destinasi pertama, Santuari Penyu. Tersampai awal taim tu, bukaknya kul sepuluh. jenjalan le pantai cherating dulu. Santuari penyu besebelahan dengan Club Med. Konon nak masuk sana tengok-tengok, sekali tak boleh daaa. Private place le konon! Cheh..eksen nau kann.  

Santuari Penyu
Akceli susah gak nak caik tempat nih, GPS macam biase buat ngengade. So kitaorang redah jek, sampai la ternampak signboard abang Aaron nih, terus saya ingat. Sebab sebelum nih dah jengah-jengah travel log cite pasal tempat nih. Katenya nanti kite akan disambut oleh abang Aaron Ajis hahaha. 

Apiya takot le tuuuu hihi
Tempatnye takle besau mana. Ada dua kolam jek pon. Satu tu tempat penyu yang remaja kot, satu lagi yang kanak-kanak hihihi. Tertonggeng-tonggeng nak ninjau penyu dalam kolam. Piya takut langsung, budak nih memang madang takuit. Kebetulan taim kami datang tu takde plak aktiviti melepaskan penyu ke laot. So cam bosan-bosan je la bebudak nih. Takat dapat nengok penyu lam kolam jek. Abih keliling tempat tu cauuuu...

Penyu remaja dan baby
Next destination adalah Mini Zoo kat Taman Teruntum. Lokasinye berdepan dengan Kelab Diraja Kuantan. Masuk adalah percume yek. Boleh tahan banyak gak binatang. Kesukaan hadif la nih. Menonong jek dia berjalan. Mama dia haruslah sempot kann haha. Maunye tak, naik bukit turun bukit, walaupun tak seluas mana tapi mengundang kepenatan yang melampau gak. Dah le tengah ari pekung kann..

Mini Zoo yang best dan free
Antara binatang yang ada, beruang, lembu, angsa, buaya, burung unta, ular, iguana, rusa dan kancil. Best gak. Gamba binatang banyak kat henpon Alya. Abih sume di snapnye. Dia plak ada kat kampong kan, so tak dapat le mama nak tumpang share kan. 

Nampak tu alya, angsa pon nak snap gambau hihi
Letih-letih berjalan, kitaorang lepak telok cempedak pulak. Amik angin laut. Huuuuu syiok! Tapi stended le pi taim musim tengkujuh nih, laut bergelora, ada red flag dikibarkan. Maknanya tidak dibenarkan mandi manda. Kalau putih baru boleh. Jadik duduk-duduk makan eskim je le. Taim ni dah pukul 2 lebih dah tapi sorang pon tak ngadu lapar. Nak makan kat sini pon macam tak best, penuh restoren fast food. Ada Mekdi, kepci, old town white cafe, tutti fruti...chehhh! Ini sume dah jemu kan..takkan pi bercuti nak makan ni plak kann. So kami singgah makan on the way balik hotel, gerai tepi jalan jek.

Pantai Telok Cempedak...cantek dan bersih
Petang nye aktiviti berenang di kolam. Mama teman apiya jek. Kakak-kakak keje membuli apiya. Terjerit-jerit dia. Lepas mandi manda tak kemana dah. Penat le konon! Malam makan kat kedai depan-depan hotel tu jek. Ikan bakar ala-ala rebus hahaha. Kite tak suke la makan ikan bakar tapi bakarnye tak hangus. Eh bukan le hangus sampai tak leh makan, tapi tak jumpe plak yang stail macam kat melaka. Hurmm..tempat orang kann...layan je le. Sepanjang kat sini, kite tak terai pon ikan patin tempoyak pasal kite tak penah makan dan rase tak lalu plak huhu. Ini le kisah ari kedua. Sekian...

Piya blaja suming..

Tuesday, December 10, 2013

Ku Di Sini Kau Di Sana

Salammm semorangggg...
Lately ni, saya cam rase kehilangan, kerinduann dan kesunyiannn..hamboii kemain kan hihihi.
Alahh...anak-anak kite kan duk kat umah nenek derang, itu la yang mama derang sentimental jekkk...Padahal baru jek seminggu berjauhan. Rase cam lama nauu. Yelah, dah biase riuh rendah ni tetibe sunyi sepi jek umah. Mujur ada piya teman mama. Nenek janji nak anta mereka wiken nih. Tak saba..tak saba....Makanya secara otomatik mood mama derang nak update pon tak mari, cite cuti-cuti kat Kuantan pon duk simpan dalam draft lagi.

Setiap ketika waktu yang terluang, wajahmu terbayang.....

Tuesday, December 03, 2013

Majlis Berkhatan

Salam, arini cite pasal majlis khatan anak-anak buah saya dulu. Kendian sambung cite Kuantan. Wiken lepas balik Alor Gajah nak meraikan anak buah yang nak berkhatan. Sekaligus meng'transit'kan anak-anak besau saya 3 orang tu umah nenek derang. Dari minggu sudah suruh anta tapi mama saje lambat-lambatkan. Ni tinggal piya sorang je. Kemain ngengade le dia tu, bajet anak tunggal haha.

Tak la ramai sangat, pasal dah terlewat umum. Ramai yang dah join taman perumahan lain. Ni anjuran Rukun Tetangga Taman. Anak buah saya dua orang, yang baju pepel, fitri (8 tahun) ngan farish (6 tahun). Anak sepupu saya pon ada yang baju kotak-kotak tu, Iman (6 tahun). Bagus betul! Brani derang. Hadif dulu sunat taim kecik, 3 taon. Sebab dia kena operate Hernia, pastu doktor bagi extra service. Lega gak la dia dah selamat awal-awal dan taim tu kami tak tau pon dia autisme. Kot dah besar ni, tak tau le nak kate. Bawak spital bius la kot.


Siap buat cam tradisi dulu-dulu. Tak perlu pon tapi saje je kasik meriah. Adlise kurang sikit nebes budak-budak ni kan. Semua kena junjung..sekali 6 orang pulak tu, senget bahu bak kate asben saya haha.


Lepas tu kena siram air, panggil bomba tau. Kemain girang dapat main air. Melompat-lompat memasing. Sampai terlupe nak kena potong gamaknya hahaha


Dah sejok-sejok sume, kena kuarantin. Kasik makan kenyang-kenyang, sesambil tu ketua RT sembang-sembang psiko ngan bebudak nih. Memasing dah mula nampak nebes bile sensorang dah dipanggil turun ke bilik operasi di bahagian bawah. Kita yang tunggu kat luar pon dedebar tau. Macam menunggu operation besau. 


Awal-awal tu, Iman ngan Farish rilek je, steady jek. Tapi dah ujung-ujung kecundang jugak...kedengaran la sore tangisan kesakitan. 'Babah tipu..babah tipu..kata tak sakit', Iman jerit...alahaiii siyannn mendengarnya. Dia pon kecik lagi kann. Farish pon sama. Ayah dia tak balik, paklong a.k.a asben saya ngan atok la yang tolong tenangkan dia. Alhamdulillah, nangis-nangis pon setel gakkk...

Friday, November 29, 2013

Kuantan | Day 1 ~ Swiss Garden Resort & Spa

Salam, moh la kite cite pasal cuti-cuti mesia kite yang tak seberapa nih. Macam biase lah, tiap kali pi bercuti misti pasal mak piya nak cuti. Walaupun tarikh cuti tu cam tak menarik kann...belum gaji kih kih. Tapi malas nak cuti-cuti lagi nanti. So sini je la percutian bajet kami, bajet ke?? Abih sume yang kat poket besau kecik hihi. Elok-elok nak berangkat, keta plak tibe-tibe tak leh start, bateri kong. Belum pape dah terduga...tapi mujur gak belum jalan kan, kot mati tengah jalan lagi le haru. Selow-selow jek travel, dalam 10 sengah gerak dari umah, cuaca pon suam-suam. Takut gak ujan, tak kemana le gamaknye nanti. 

Sampai Kuantan dalam kul 2, tapi memusing mencaik hotel tak jumpe. Memang tak mesra signboard la sini. Hotel agak ber'star' jugak kan, tapi lagi 2 km baru nampak sign. Ciss apa daaa. Kami pulak kire first taim le sampai Kuantan nih. GPS pon buat-buat mengong, kejap-kejap kua notification kenot detect. Umobile memang tak bekerjasama la kat sini. Dekat sejam rugi, balik-balik masuk jalan yang sama, adoiii..ngam-ngam kul 3 sampai hotel tu, nak cek in tak leh lagi pulak, bilik tak ready lagi katenye..hempeh kann

Macam letih benau le mama tu, ngalah orang drive keta hihi

Sementara tunggu tu, pi la jenjalan tour hotel. Cantek view dia..jakun kejap hihi. Tapi ramai jugak orang. Ingatkan pi tengah-tengah minggu orang takde, lupe cuti sekolah. Piya keje main air, kat lobby tu deco dia ala-ala pulau. Bawah sofa tu ada air. Meriah main air. Lantak la korang. Tengok keliling gamai gak anak orang lain main, takde le malu nau mama korang ni :P

View dari belakang Hotel dan Lobby

Masuk bilik cam biase le, teros nuju katil. Bukak pintu arah balkoni. Terus nampak pool. Berketuntang le memasing nak turun. Bebudak kannn. Bilik kita amik deluxe room, dua single bed. Papa derang pilih sea view, memang memahami le cik asben kite kikiki. Himpit-himpit le korang tido nanti. Dah ini je yang ada taim tu. Lambat booked. Elok gak, jimat sikit haha. Ni kita sempat snap gamba bilik lepas budak-budak turun nak pi makan malam. Nampak le kemas sikit kann. Iron board tu anak dara kite iron tudung, pandai melawa dahhh :)

The Room...siap bawak bekal ko, nampak tak tupperware tu :P

Tak sempat papa nak rehat, bising dah bebudak nih nak mandi pool tu. Piya pon sama. Di congkil-congkil nye mata papa hahaha. Mama malas nak layan, nak tido! Dalam kul 5 baru mama turun pasal tinjau dari balkoni, kakak-kakak tinggalkan piya mandi sensorang kat pool kanak-kanak. Alahhh siyan dia. Mama turun la teman. Pool ada 3 jenis. Satu tuk kanak-kanak, satu dewasa dan yang tengah kecik tu jakuzi. Suam-suam air dia. Sempat le mama berendam kaki situ hihi. Tapi ada had umo, bawah 16 taon tak leh. Tapi macam le life guard sana cek IC kann. Bising! Asek dengar bunyik wisel bile ada jek budak kecik masuk situ. 

Pool kegilaan kekanak

Dah letih duk lam air, mule le lapau memasing. Padahal baru je kul nam lebih camtu. So jom la klua caik makan. Gugel-gugel tempat makan kata kat Tanjung Lumpur best. Samapi sana nengok ada kedai 'Ana Ikan Bakar Petai'. Alahaiii ini kat Bangi pon ada, jauh-jauh jalan takkan nak makan sini. Pi la sebelah dia nama kedai 'Super Top'. Buleh tahan ramai tapi makanan dia....phfjkdjhh...ntah hape-hape rase. Mahal pulak tu! Keciwe di situ. Pasal dah lapa, habih gak le. Gamba pon tak lalu nak amik kikiki. Tu je aktiviti ari pertama. Sampai hotel membongkang sume...

Yehaaaa!! Muke lapau memasing lepas penat berendam

Wednesday, November 27, 2013

Forever Favourite

Ce teka kat mana ni..
Yeaa betull...ini lah Fuji Bamboo Garden
Antara tempat idaman yang ingin sangat dilawati selain lavender garden di Tomita Farm Jepun
Serius cantek! 
Mungkinkah tercapai impian? Insyaallah kann :)
Berangan kuat ek, negara sendiri pon tak abih rayau lagi *sigh*
Ala-ala nyanyi lagu kalau aku kaya laaa nih..sume nak buat
Jom kite sesama wat rombongan cik kiah nak hihi

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Tuesday, November 26, 2013

Melompat Lebih Tinggi

Takde mende nak share le nih.
Nak bukak cite percotian cam suam suam jek mood ni ari.
Keje takde banyak nau, malas yang banyak kikiki.
Saya dah banyak kali terai amik gambau time aksi melompat tapi jarang menjadik!
Ini pon ntah brape kali test, kire buleh la kannn.
Kemere henpon ye ponn. Quality so so je la.
Melompat ke bintang!
Nasib mama tersedar ada isik lam pewot, tidak kalu misti dah join, ku petik bintang.
Ehhh sensiang manade bintang kann hihihi

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Monday, November 25, 2013

Wedding Huda

Cuti dah abessss...hua stresss rase! Nak sambung cuti lagi dan lagi dan lagi laaaa. Hamboi kemain kann. Minggu lepas menghilangkan diri, pi amik angin laut. Emmmm nyaman! Oh yaaa..kami bercuti kat Kuantan aje. Itu cite cuti-cuti kendian update, pasal gambau tak susun elok lagi. Ecehhh...

Gamba cuik dari bawah pentas hihi
Balik tu sempat lagi pi umah Kak Ani a.k.a ibuhani, wedding Huda anak dara dia. Cantek jelite! Kak Ani, Fara ngan Nana pon cantek. Berseri semua dengan baju putih merah! Kami sampai pon dah lewat, dekat kul 3, maklum la bereskan keje-keje mendobi baju 2-3 beg dulu kann. Ngan sesat lagi, Kuala Pilah je ponnnn hahaha..ngengado!

Kak Ani nampak kecik dari kita, ohhh no...pipiku semakin gebus kikiki
Tengkiu akak, jemput kite. Gagah gak kita pi pasal teringin nak makan lauk kenduri. Dah lama tak attend wedding lagipun, itu yang beria ngajak cik asben. Berselero den makan, berpoloh! Sodap bona rondang minang heh yang podeh kemahin haha. Tahniah kak dapat menantu. Untuk Huda, selamat pengantin baru, semoga berbahagia hingga firdausi..aminnn.

Tuesday, November 19, 2013

Apiya Apiya

Nama yang ada huruf 'f' memang biasenya akan jadik 'p' kann. Dedulu saya konon tak nak terhasut ngan sume orang yang sebut apiya. Last-last....hahaha. Dah dia pon sebut nama dia gitu. Ini apiya ungnga (punya), ini apiya ayish (tulis). Tangok ni kakak uwat apiya. Pelat german tak abih abih.

Wiken tu ari jenjalan mencari anak dara dua orang tu punya sneakers shoes. Pasal derang pon dah memang takde kasut, mama pon layan la. Beli yang murah-murah je pon. Budak-budak kan cepat besa, kang kejap je tak muat. Maka takyah la korang berangan nak 'converse' bagai. Kedekutnye mama dia hahaha. Anak dah gamai kena bajet-bajet ^_^

Pastu sebok la dak piya ni nak beg. Tibe-tibe jekkkk. Siap nangih-nangih. Tak kesampaian ati mama dia yang selembut tisu ini...yarkkk kakakaka. Misti dia dok ingat nak pi skolah dah. Padahal sekolah pon mama tak caik lagi. Konon taknak anta tadika yang sama ngan kakak-kakak dulu. Nak tengok suasana lain. Dah survey-survey, Little Caliph, Genius Aulad, Al-Abqary tapi macam mahal je. Pulak tu tak full-day. Ingat nak terai Brainy Bunch, nampak menarik tapi agak jauh sikit dari umah, kat seksyen 3. Haishh..susah jugak nak caik tadika. Taim alya aisyah dulu senang jek, pasal tak banyak lagi tadika taim tu. And Tadika ABC tu la yang terbest. Even sekarang pon best jugak cume saje ngengade mama nak test yang lain. Tak pe la, ada masa lagi, piya pon baru 3 taon lebih. 

Muke eksen pandai buat peace 

Monday, November 18, 2013

Hari Anugerah Sekolah

Salam senin yang indah..ecehhh...Tibe tibe sangat. Selalu senin paling maleh kan tapi ni ari cam gajin pasal luse nak bercutian. Yehaaaa....eksen nau ek, padahal orang lain dah lama pi bercuti tu. Sebelum cite panjang moh dengar anak-anak SRA Sg Ramal Dalam berdoa khatam Quran. Saya rakam pasal admire kat sore leader dia tu, nama Aiman kalau tak silap. Comey budaknya. Serak-serak basah sore dia. Sore Ustaz pon best..hamboiii! kih kih


Last week memana skola pon ada Majlis Anugerah Kecemerlangan, sama la skola Alya Aisyah. Anak-anak saya kategori biase-biase jek, tak de le cemerlang dan takde le teruk. Yang sedang sedang aje. Tapi alhamdulillah, tetiap tahun ada improvement.

Ini hari rabu lepas, Alya dapat hadiah mata pelajaran terbaik dalam darjah 4, Bahasa Malaysia Penulisan. Wah boleh take over keje mem'blogging' mama dia nih hihi. Perlu ke? Mama pon tak terror, bahase rojak haha. Walaupun hadiah tu je, saya tetap pegi, papa dia jugak, sebagai galakkan. Sekurang-kurangnya dia bangga naik pentas mama papa tepuk tangan kat bawah. Dia dapat anugerah Jauhari Nilam gangsa jugak. Gud job kakak! 


Jumaat, turn skola agama pulak. Ada majlis khatam Quran sekali. Dua-dua alya aisyah dapat hadiah kedudukan terbaik dalam kelas. Alhamdulillah! Tak sangka pon. Pasal dua beradik ni memang tak nampak langsung belajarnya. Main je banyak. 


Aisyah eksen lebih dari kakak, pasal dia dapat no 1, kakak no 3. Kakak stended le, jeles! Eleh darjah 2 senang kate dia. Gaduh adik beradik le tu. Gasak le korang. Bagus jugak derang gaduh-gaduh, buleh compete each other. Sebab sape excel dia dapat reward. Tapi takde le sampai bagi keta kann. Opsss!


Mama pon tumpang tayang muke. Muke hidung kembang hihi. Bukan takat mereka naik pentas mama sebak, sesume budak pon. Terutama taim pengumuman tokoh pelajar, mak pak budak tu tak nangih pon kat atas pentas tu, mama orang lain yang tacing lebih. Dah kenapa pulak kann. Teringat taim kite kecik-kecik naik pentas, agaknye sama je perasaan mak abah kite taim tu kann. 

Friday, November 08, 2013

Laksa dan Cendol

Suke makan laksa? Suke minum cendol? Macam suke je, macam suke jer hahaha...
Makan laksa misti ada cendol, minum cendol misti laksa ada sekali. Pakej! Baru best kann. Adoii tetibe cite pasal makan. Saya ni, cendol tak le suke nau, tapi buleh layan la. Laksa kedah especially memang kesukaan. Teringat dedulu taim study kat UUM, tiap kali pi alor staq misti singgah beli cendol pulut, alahh pe nama tempat tu ek alahai memang serius tak ingat. Short term memory lost haha. Lama dah kot, 13 taon dah tinggalkan. Tapi dia punya rasa memang sedap. Kalau tak sedap tak de saya nak singgah beli tetiap kali lalu situ kann. Itu kalau pi ngan keta le, kot naik bas nak singgah cemana.

Geng minum cendol dedulu
Kat Bangi ni banyak je orang jual, nak kate sedap sesangat tu ntah le, pasal saya bab-bab nak bagi star-star ni tak brape nak pandai. Jangan panggil saya jadi judge or food tester yek hihi. Kirekan tekak saya, sedap jek semua. Saya besa pi 3 tempat jek kat Bangi nih. Memule dulu selalu beli yang kat depan kilang Denso tu. Meletup letup rase dia, cepat jek abis. Kat seksyen 4 tambahan tu saya rasa cam ok ok jek, tak de sedap sampai tak leh lupa. Cume situ dah penah masuk JJCM kat TB3, itu yang orang gamai. Sekarang ni saya suke beli yang kat Seksyen 9, belakang Manjaku Baby Centre atau depan ngan Makcik Bakery. Tak tau le korang tahu ke tak. Saya cite macam korang biase je ngan Bangi kann, jangan marah aaa. Buat-buat tahu je le. 

Latest, yang kat gamba bawah ni, cendol gune santan kelapa sawit. Tak brape nak manis la. Lokasi Seksyen 7, depan Kedai Speedmart.  Ok ok jugak rasenya. Laksa dia kureng sikit, adik kat Seksyen 9 tu best lagi. Tapi yang bestnye semua tempat ni lokasi bawah pokok. Memang nak makan ngan minum cendol kena bawah pokok kot, baru feel. So kalau datang Bangi leh terai. Tapi kalau korang rasa tak sedap jangan salahkan saya yek, tekak saya memang tak geti kata tak best hahaha.

Cendol guna santan kelapa sawit; Sek 7 Bdr Baru Bangi

Wednesday, November 06, 2013

Merancang Itu Perlu

Saat hati berkata "INGIN", ALLAH berkata "TUNGGU". Saat "AIR MATA" menitis, ALLAH berkata "SENYUM". Saat segalanya terasa "GAGAL", ALLAH berkata "TERUSLAH MELANGKAH". Kita merancang ALLAH juga merancang tetapi rancangan ALLAH adalah sebaik-baik rancangan..


Salam semua...amboi intro kita...motivasi sikit. Kembali bekerja lepas cuti rehat 4 ari. Adoii malas benau rasenya. Dasar pemaleh kann hikk. Dah tengok ke kalender 2014? Bagus jugak ada orang share kalender ni kan. Buleh la plan apa-apa yang patot. Tak lama dah pon lagi nak abih taon. The first thing, kita tengok tarikh EDD, end of April. Tengok cuti sekolah. Ada dekat sebulan lagi sebelum cuti sekolah..alamak! Dah mule le pening-pening pikir pasal Hadif. Anak bujang tu memang harapkan mama dia ni anta jemput. Penah setahun je dapat naik van. Itu pon taim bersalinkan piya. Ntah cemana, rezeki taim tu dapat van untuk anta ngan jemput. Cume bayau mahal le, segatos sebulan..fuhhh mahal gilerrr. Dah terdesak kan, memang harung je le mahal pon.

Kali ni memang osah la susah nak caik. Tu ari duk pujuk-pujuk abah saya duk Bangi sebulan, taim saya pantang. Mak saya memang ok, abah je susah sikit. Tapi tu ari nampak cam setuju jek, tak tau la nanti tetibe kensel..harap-harap tak lahh kan. Nak harapkan asben saya, memang tak lahhh. Dia keje nun kat Wangsa Maju, cemana le nak bekejar balik amik budak skolah. Anak dara dua orang tu, bleh naik van cam taon lepas, taon ni jek ngengade nak mama jemput. Selain dari tu kite takde plan ape-ape pon, cume jeling-jeling cuti umum jek hihihi. Stended le orang keje kan, sape tak suke cuti.

sawan cermin, cermin pon dah comot kih kih
Latest selfie picture...kikiki. Musim orang sebut 'selfie' ni kann. Dak piya takde, dia tido lagi arini. Kalau tak misti sebok nak join ber'selfie'. Still menten lagi kann. Selim melim lagi hihi. Dah memang kecik lagi pon. Berat pon dah turun dah. Terkejut jugak..ecehhh pura-pura. Padahal dah leh agak :P

Tuesday, November 05, 2013

Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah......1435H
Semoga kita menjadi hambaNYA yang lebih baik
Ameeen


Friday, November 01, 2013

Inilah Kehidupan

Salam Jumaat, di hari pertama bulan November. Hujan setiap hari mengundang kesejukkan dan jugak kemalasan. Memule kite nak tunjuk punch card kite sepanjang bulan lepas..hihi. Cemerlang! Kan saya dah bagi tahu yang saya malas sangat sekarang, haaa ini la jadiknye. Tapi walau lambat saya cover waktu petang. So tak de la rasa bersalah sangat kih kih


Sebenar-benarnya, energy level saya di kala pulang kerja sangat la di tahap bahaya, makanye semua keje-keja surirumah ecehhh..saya bring forward ke pagi. Bangkit awal, lipat baju, basuh baju, sidai baju, gosok baju...semua berkaitan ngan baju kikiki. Anak gamai kann. Baju pon berbakul-bakul ko...Tu pasal le lambat. Jangan tiru kite yek...memalam memang lah saya wikipidea ehhh weak sangat. Lepas sesiapkan makan seisi umah, kemas ala kadar, kul sembilan setengah ke sepuluh saya dah 'selamat malam'. Kenot do anything dahhh..piya pon la ni dah pandai tido ngan papa, olohh siyan dia. Tapi nak wat cane kann..

Arini akak mimi korang ni nak keja gajin-gajin sikit. Pasal minggu depan akak nak cuti hihi..cuti lagi. Ala kejap je, sok kan ghaye sambung tros sampai awal muharam. Nanti cuti skolah baru cuti panjang sikit. Mau makan angin. Tapi dekat-dekat jek, keadaan kesihatan tak mengijinkan huk huk. Senin tu saya nak setel kan hal-hal sekolah Hadif ngan Piya. Ohhh piya dah nak skolah dah. Dah besau anak mama tsk tsk. Ok dah tak leh cite panjang, bos sudah masukkkk kikiki...selamat berhujung minggu!