About

Tuesday, December 03, 2013

Majlis Berkhatan

Salam, arini cite pasal majlis khatan anak-anak buah saya dulu. Kendian sambung cite Kuantan. Wiken lepas balik Alor Gajah nak meraikan anak buah yang nak berkhatan. Sekaligus meng'transit'kan anak-anak besau saya 3 orang tu umah nenek derang. Dari minggu sudah suruh anta tapi mama saje lambat-lambatkan. Ni tinggal piya sorang je. Kemain ngengade le dia tu, bajet anak tunggal haha.

Tak la ramai sangat, pasal dah terlewat umum. Ramai yang dah join taman perumahan lain. Ni anjuran Rukun Tetangga Taman. Anak buah saya dua orang, yang baju pepel, fitri (8 tahun) ngan farish (6 tahun). Anak sepupu saya pon ada yang baju kotak-kotak tu, Iman (6 tahun). Bagus betul! Brani derang. Hadif dulu sunat taim kecik, 3 taon. Sebab dia kena operate Hernia, pastu doktor bagi extra service. Lega gak la dia dah selamat awal-awal dan taim tu kami tak tau pon dia autisme. Kot dah besar ni, tak tau le nak kate. Bawak spital bius la kot.


Siap buat cam tradisi dulu-dulu. Tak perlu pon tapi saje je kasik meriah. Adlise kurang sikit nebes budak-budak ni kan. Semua kena junjung..sekali 6 orang pulak tu, senget bahu bak kate asben saya haha.


Lepas tu kena siram air, panggil bomba tau. Kemain girang dapat main air. Melompat-lompat memasing. Sampai terlupe nak kena potong gamaknya hahaha


Dah sejok-sejok sume, kena kuarantin. Kasik makan kenyang-kenyang, sesambil tu ketua RT sembang-sembang psiko ngan bebudak nih. Memasing dah mula nampak nebes bile sensorang dah dipanggil turun ke bilik operasi di bahagian bawah. Kita yang tunggu kat luar pon dedebar tau. Macam menunggu operation besau. 


Awal-awal tu, Iman ngan Farish rilek je, steady jek. Tapi dah ujung-ujung kecundang jugak...kedengaran la sore tangisan kesakitan. 'Babah tipu..babah tipu..kata tak sakit', Iman jerit...alahaiii siyannn mendengarnya. Dia pon kecik lagi kann. Farish pon sama. Ayah dia tak balik, paklong a.k.a asben saya ngan atok la yang tolong tenangkan dia. Alhamdulillah, nangis-nangis pon setel gakkk...

5 comments:

  1. Mak sya bgtau dedulu rendam dlm sg..skrg siap kna siram dgn air dr hos bomba lg.hehe..mmg best la ni..

    ReplyDelete
  2. Assalam ..budak2 sekarang ni ramai yang dah berani , kecil2 seusia tadika pun relax jer...apa lagi dah ada teknologi dan alat2 yang canggih yang tak menyakitkan dan cepat sembuh...Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  3. wahhh senyum2 lieya tgk...ye laa tak de lagi pengalaman gini...tgu dayyan karang laa gamaknye heheheeh

    siap berusunglagi hah....bagi budak2 ni ilang nervous kan heheheeh..muke lepas sunat tu lieya sian tgk...monyok jek masing2 heheheh..

    ReplyDelete
  4. wah!wah!meriah kn brkhatan ramai2...last 2 weeks sepupu2 sy pun brkhatan ramai2..tapi taks empat nk join kemeriahan tu :(

    ReplyDelete
  5. kenangan yg takkan dilupakan budak2 tu..

    ReplyDelete