About

Friday, December 13, 2013

Kuantan| Day 2 ~ Santuari Penyu, Mini Zoo & Telok Cempedak

Salam semua, sambung cite yang dah nak basi.
Ari kedua di Kuantan, sebelum bergerak kemana-mana, isik perot penuh-penuh dulu kat hotel. Makanan pon pelbagai dan menepati selera semua. Nak western ke melayu sume ada. Pastu barulah memula perjalanan. Sempat snap-snap gamba dulu. Gile kemere sume kikiki 

Kita enjoyyy ni ariiii 
Destinasi pertama, Santuari Penyu. Tersampai awal taim tu, bukaknya kul sepuluh. jenjalan le pantai cherating dulu. Santuari penyu besebelahan dengan Club Med. Konon nak masuk sana tengok-tengok, sekali tak boleh daaa. Private place le konon! Cheh..eksen nau kann.  

Santuari Penyu
Akceli susah gak nak caik tempat nih, GPS macam biase buat ngengade. So kitaorang redah jek, sampai la ternampak signboard abang Aaron nih, terus saya ingat. Sebab sebelum nih dah jengah-jengah travel log cite pasal tempat nih. Katenya nanti kite akan disambut oleh abang Aaron Ajis hahaha. 

Apiya takot le tuuuu hihi
Tempatnye takle besau mana. Ada dua kolam jek pon. Satu tu tempat penyu yang remaja kot, satu lagi yang kanak-kanak hihihi. Tertonggeng-tonggeng nak ninjau penyu dalam kolam. Piya takut langsung, budak nih memang madang takuit. Kebetulan taim kami datang tu takde plak aktiviti melepaskan penyu ke laot. So cam bosan-bosan je la bebudak nih. Takat dapat nengok penyu lam kolam jek. Abih keliling tempat tu cauuuu...

Penyu remaja dan baby
Next destination adalah Mini Zoo kat Taman Teruntum. Lokasinye berdepan dengan Kelab Diraja Kuantan. Masuk adalah percume yek. Boleh tahan banyak gak binatang. Kesukaan hadif la nih. Menonong jek dia berjalan. Mama dia haruslah sempot kann haha. Maunye tak, naik bukit turun bukit, walaupun tak seluas mana tapi mengundang kepenatan yang melampau gak. Dah le tengah ari pekung kann..

Mini Zoo yang best dan free
Antara binatang yang ada, beruang, lembu, angsa, buaya, burung unta, ular, iguana, rusa dan kancil. Best gak. Gamba binatang banyak kat henpon Alya. Abih sume di snapnye. Dia plak ada kat kampong kan, so tak dapat le mama nak tumpang share kan. 

Nampak tu alya, angsa pon nak snap gambau hihi
Letih-letih berjalan, kitaorang lepak telok cempedak pulak. Amik angin laut. Huuuuu syiok! Tapi stended le pi taim musim tengkujuh nih, laut bergelora, ada red flag dikibarkan. Maknanya tidak dibenarkan mandi manda. Kalau putih baru boleh. Jadik duduk-duduk makan eskim je le. Taim ni dah pukul 2 lebih dah tapi sorang pon tak ngadu lapar. Nak makan kat sini pon macam tak best, penuh restoren fast food. Ada Mekdi, kepci, old town white cafe, tutti fruti...chehhh! Ini sume dah jemu kan..takkan pi bercuti nak makan ni plak kann. So kami singgah makan on the way balik hotel, gerai tepi jalan jek.

Pantai Telok Cempedak...cantek dan bersih
Petang nye aktiviti berenang di kolam. Mama teman apiya jek. Kakak-kakak keje membuli apiya. Terjerit-jerit dia. Lepas mandi manda tak kemana dah. Penat le konon! Malam makan kat kedai depan-depan hotel tu jek. Ikan bakar ala-ala rebus hahaha. Kite tak suke la makan ikan bakar tapi bakarnye tak hangus. Eh bukan le hangus sampai tak leh makan, tapi tak jumpe plak yang stail macam kat melaka. Hurmm..tempat orang kann...layan je le. Sepanjang kat sini, kite tak terai pon ikan patin tempoyak pasal kite tak penah makan dan rase tak lalu plak huhu. Ini le kisah ari kedua. Sekian...

Piya blaja suming..

4 comments:

  1. sonok jalan2 dia..

    comel la anak2 penyu tu..

    ReplyDelete
  2. santuari penyu tu nampak menarik dan membuatkan saya tertarik... ^_^

    ReplyDelete
  3. @mama_kaori
    tgk yg real lg comell..rasa nk picit2 hihi

    ReplyDelete
  4. @farah
    tmpt tu best
    cume time akk gi tu takde aktiviti, bdk2 rase bosan

    ReplyDelete