About

Friday, September 28, 2012

Kuimpikan Bintang



Seandainya kamu tidak mampu melihat kedepan kerana masa depanmu gelap tiada halatuju. Dongaklah keatas (dengan menadah doa) di situ kamu akan dapati satu kuasa yang amat menyayangi kamu, mengambil berat tentang dirimu, menjaga hal ehwalmu, menolong kesulitanmu, mendengar rintihanmu serta melihat segala usahamu..

Thursday, September 27, 2012

Tulang Pon Sodap


Papa piya memang feberet kambing. Dia beli tulang betis kambing kat pasar karat (tak abis lagi cite pasau nih) tapi ada daging la bukan tulang semata. Balik-balik tu dia tros marinate dan grill.


Anak-anak saya pon memang kesukaan la masakan ala-ala western nih. Begebut makan. Bukannya banyak isik pon. Tapi makan gebut-gebut memang best. Suke tengok derang sume dok nganga tunggu papa suapkan, comel! Macam anak burung. Dah abis tu, dak piya tulang pon nak diunggih, tak tau le korang paham tak (tengok cara piya makan tu). Alang-alang makan kene le ke tetesan daging terakhir, mahal kan, sayang nak buang (",)

Tuesday, September 25, 2012

Autisma itu Apa?

Dah lama saya tak cite-cite pasal autisme. Sebenarnye dulu motif utama buat blog nak kongsi pasal autisma ni tapi dah 'ter'menyimpang pulak. Ada lah jugak cite tapi sikit sangat kot.

Slide ni bukan saya yang buat, tapi ayah kepada adik Umar Hasfizal yang buat. Memang dulu saya penah plan nak buat, info memang dah saya kumpul tapi itu la saya, selalu saje tak fokus. Akhirnya tenggelam je perancangan tu jadik angan-angan. Kekangan masa lah korang. Paham-paham je la kan. Semoga bermanfaat buat korang.





Piya Jumpa Piya

Kami adalah sepupu, adik Sofea Elena jumpa kakak Afiya Intisyar.
Kami sama tapi tak serupa (",)

Monday, September 24, 2012

Misi Pasar Karat

Dah lama kepingin nak ke pasar karat nih. Tak ketahuan plak saya asal usul namanya pasar karat tu. Makcik saya, asal saya tanya beli mana mende nih, pasar karat. Sikit-sikit pasar karat. Wahh! Apa best sangat ke? Selalu jugak antau proposal kat cikasben nak gi tapi madang rejek. Emm mencik! Cikasben saya tu memang rajin sangat bab-bab berjalan ni *mata kat atas*.

Sampailah makcik saya datang umah saya minggu lepas, jom za kita poie. Ko datang amik uteh kat umah, budak-budak biarla papa dio jago. Kelas kan makcik saya. Ikotkan ahad lepas ni la nak gi nye. Tetibe boleh plak sakit gigi. Dari ari khamis lagi sakitnya tu. Sat sakit sat ok, tekanan sungguh. Sabtu tu tekak dah mula perit-perit tapi gagah gi keje gak. Balik keje memang osah domam. Soram sojuk badan, palo poning siap. Memang membuto jo lah. Malam tu tetibe cikasben bersuare, ma sok kita gi pasar karat nak? Gile tak nak kann. Tros ok jek. Tak ingat tengah sakit-sakit.

Pepagi ahadnye saya pon awal-awal dah sesiap basuh sidai baju, tengok dia tak siap lagi. Kate nak gi pasar karat? Mama bukan demam ke? Ok dah, tak de pening, tekak je sakit, kaki ok..dasarrr nak berjalan kan. Ye la bukan senang nak dapat peluang. Cikasben saya tu bukan suke jalan kluar dari daerah Bangi. Pasar karat ni kat Shah Alam plak kan. Dah la bute jalan area-area Shah Alam tu. Nasib saya ingat lagi cane nak ke sana, pasal bulan puase tu ari saya pi PKNS interbiu. Dekat-dekat la tu ngan stadium Shah Alam tu. Gitu gini kul 9 gak kami sampai sana.

Wah wah wah memang osah la best pasar tu. Memacam jualnye. Nak kata cam pasar malam pon ye, pasar tani pon ye. Orang kampung saya kata, omak apak yo tak do sini hihihi. Dari barang runcit, ikan, daging, sayur, baju, parang, keris taming sari pon ada. Sosak gak lah sana. Memule sampai tu cam blur gak nak start jalan arah mana. Luas katakan. Tak sempat saya nak snap gambau bebanyak, satu je dapat. Mana taknye dak piya tak nak jalan langsung. Naik kebas tangan mama dukung die. Dua jam jalan sana semenet pon dia tak nak turun jalan sendiri. Nak tukau-tukau turn yang papa pon dia tak nak. Aduiii..sengal tangan mama dukung die yang dah empatblas kelo tu. Tak selesa la mama nak berjalan dan menjamu mata kan.


Apapon tetap puas hati. Akhirnya berjaya jugak mereailsasikan keinginan ke pasar karat tu. Tapi masih berazam nak ajak cikasben pegi lagi pasal tak puas jalan. Atau paling tak, dia izinkan saya pi ngan uteh saya hihihi.

Sleeping Beauty

Fakta mimpi..uhuk uhuk (batuk betol) ahahaha..
Tetibe kan :-)

1. Kita akan lupa 90% daripada mimpi kita
2. Kita hanya mimpi orang yang kita kenal
3. Mimpi tak semestinya ada warna, selalunya hitam putih macam tv zaman dulu :-P
4. Setiap orang bermimpi
5. Kita menjadi lumpuh semasa tidur
6. Kita tidak bermimpi semasa kita berdengkur-kalau pesen dengkur lah hihi
7. Apa yang kita mimpi, kekadang tidak bermaksud straight-forward, tetapi dalam bentuk simbolik dan perlu difahami dan ditafsir dengan cara tertentu
8. Orang buta juga mimpi, tetapi dalam bentuk sentuhan, bunyi, bau dan emosi. Manakala orang yang tidak buta sejak lahir akan bermimpi dalam bentuk imej, macam manusia normal.


Hasil Pembacaan: Sini

Thursday, September 20, 2012

Hati Berbintang-Bintang

Pemberitahuan: 
Ini adalah entri syok sendiri dan perahsan sehingga saya terasa nak tersenyum sepanjang masa. Gile namenye tu kih kih. Jangan teruskan pembacaan kalau takut menimbulkan perasaan meluat yang meluap-luap *peace*

Uhukk (batuk gatal)
Di suatu petang, semasa saya sedang sibuk menyediakan makan malam kami sekeluarge. Alya, ketika itu sedang makan roti cicah kuah asam pedas semalam, eh..motif apakah bagitau yang ni. 
Tetibe....
Mama..kawan kakak kan semua suke mama. Dierang kata mama comel. 
Hah! Semua? *hidung dah kembang kempis nih*
Ahah..seluruh darjah tiga
Hahh..Biar betol??? Seluruh??? Bilenye kawan kakak nampak mama
Aritu..masa mama datang sign buku rekod
Hahahahaha...ye la tu.. 

Dan tetibe aisyah meyampuk
Btol mama, kawan adik pon suke mama
Oh yeee..suke jugak ke?
Ye..kawan adik kata mama cantik, baik, suke senyum..
*mama hanya mampu tersenyum* 

Tetibe lagi..
Papa plak?
*bunyik cengkerik* 
Kawan kakak perasan papa ada tahi lalat kat mata, alya cover line
Papa hanya senyum sumbing :-P

Memule tu saya agak suspicious jugak, apehal le bebudak ni bodek semacam je kan. Tapi setelah disoal siasat, memang dierang tak de motif pape pon. Hanya bercerita kisah benar saje. Tacing-nya mama kamu ini. Patotlah tiap kali saya jemput mereka kat transit sekolah, semua rerakan mereka pakat senyum-senyum kat saya. Tak sangka saya ada peminat cilik. Ahahahaha...berbintang-bintang hati mama korang nih. Papa memang jelas sangat kejelesan-nye...Ohhhh setaon tak abes cite nih.

Wednesday, September 19, 2012

Santai Hari Rabu

Wowieee..
Saya masih bercuti rehat kawan-kawan. Walaupun keje opis bertimbun tapi saya masih boleh bersantaikan *mata kat atas*
Lepas anta hadif sekolah, saya tros ajak piya main kejar-kejar kat tasik cempaka. Tak plan pon, tetibe je. Korang mampu joging pakai sua jin, selipa jepun ngan bwk henbag..hahaha..gile kan!
Ok tu je, esok saya kena ngadap keje balik ohhh malasnye, tetibe sangap :-P






Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, September 17, 2012

Edisi Khas | Dapat Cuti

Ikotkan, kampeni tempat saya keje tak amik coti ari meleysia nih. Tah cane mood bos baik plak kan nak bagi off. Die pon tak ingat pasal kami tak amik cuti tu. Dan disebabkan project sedang idle, die pon dengan rela hati suruh cuti. Mimi, nanti kamu bagitahu sume staff isnin ni kita cuti lah. Lagipon bukan boleh buat apa, semua orang pon cuti. Wahhh suke suke! Ikotkan saya memang dah apply coti arini, maka jimat la coti saya kann.

Lepas-lepas tu dah nam setengah boleh plak die mintak keje yang die bagi tengahari tu. Tergamam saya kejap, maunya tak, saya tak buat lagi satu pon. Ha..kalau tak siap, saya tarik balik cuti. Adess! Kelam kabut le, dah la nak amik alya sekolah lagi. Nasib aisyah tolong. Dalam pukul 7 siap, ala templete ada dah tinggal nak masukkan figure je. Kene anta ke umah die. Lepas settle anta tu, saya tros le sms die..Hahaha..terbaek le cikbos. Tq.



Sunday, September 16, 2012

Enam Belas September

Selamat Hari Malaysia!
Terima kasih pada semua yang mengingati tarikh istimewa ini. Ye, arini jugak adalah hari kelahiran saya. Kalau dulu saya je yang ingat hari Malaysia ni, tapi sekarang satu mesia dah ingat. Sebab dapat cutikan, kalau tak, emmm belum tentu! Haha..

Dah tua-tua cani, tetibe pulak dapat memacam wish yang tak terhingga dan tak terjangkau oleh saya. Tak cukup di FB, sms, watapp, BBM lagi. Wahai sahabat, anda memang buat saya rasa terharu sesangat! Terima kasih atas doa kalian, insyaallah saya doa yang sama untuk kalian jugak. Korang adalah sahabat saya dunia akhirat, insyaallah.



Friday, September 14, 2012

Mood Sangat Osem

Salam,
Mood saya sangat baik arini, eceh tetibe plak kan. Pehal? Padahal keje opis masih bertimbun, semalam marah dan nak jadik garang sangatt kunun. Sebabnye arini adalah ari jumaat, esok ai coti sampai rabu u. Mak piya off antau anak die balik perlih. Wowieee! Esok pon saya nak balik kampung alor gajah, luse makcik saya buat kenduri kesyukuran anak die nak fly ke Mesir, sambung blaja. Bakal dentist tau. Wahhh! Hebatkan, tahniah Teha. Along ija tumpang seronok. Ok udah, mau keje. Pasal mood osem, saya wajib pakai baju pepel. Ecehhh..selamat bercoti buat saya dan korang, babai! Leb u :-P

Thursday, September 13, 2012

Please Grown Up



I'm the first to admit this whole salary thing is getting out of control. In the final analysis, it's still about the work. 


Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, September 12, 2012

Herbalife | Result

Short update before miting, sempatkann hihi
Lepas 2 bulan minum mixtea herbalife, result macam kat gambau. Ok le jugakkan sebab saya pon bukan konsisten sangat minom. Ikut dan je. Sekarang cume nak kena kontrol kadar pengambilan kalori makanan setiap ari. Pastikan tak lebih. Wah! Yo yo ooo jo.
Ok dah! Babai

Eratkan Jalinan | Syawal-2

Isnin: Pepagi dah siap, nak balik segamat pulak. Tapi tak le pagi sangat, sebelum tu masak sikit tuk bawak bekal mertua. Mak saya yang masak sebenaunye keh keh. Gitu gini lepas zohor gak baru gerak. Sampai segamat dah petang gak pasal jem kat tol tangkak. So tak kemana le.

Selasa: Aktiviti bebas! Hujan turun dengan lebatnye, maka istirehat aja dong!

Rabu : Misi mengemas bilik pak mertua saya. Dah rupe sarang tikos. Maklum lah bulan pose tak sempat balik. Saya amik tender masak je. Eh! tetibe pandai masak. Umah mak mertuakan, gile ko nak cakap tak geti masak. Pelakun handalan katakan. Tapi alhamdulillah, masakan saya boleh diterima oleh mereka semua. Yang penting ikhlas, masak dari hati kata chef Ammar El-Ali. Haa melalut! Kendian tu, saya dan family abang ipar tros sesiap gi Kluang. Ghaye umah makcik. Dah bertaon tak kesana. Sampai ke malam jugak lah berayenye.

Khamis: Ada rombongan mak sedaro dari rombau datang. Terpaksa lagi amik tugas memasak. Mak mertua saya supervisornye. Die pon tak sihat sangat, jalan pon pakai tongkat. Settle masak dan melayan tamu, sesiap balik alor gajah semula. Ingatkan nak balik bangi tros tapi cikasben sangat ngantok, so kami transit dulu. Suke le sayakann ngeh ngeh.

Jumaat: Balik Bangi!

Sabtu: Kemas rumah, basuh kasut sekolah, lipat baju, gosok baju separuh......etc etc etc

Ahad: Rehat-rehat, sambung gosok baju. Maka abihlah coti ghayenye.

Sile tengok gambau. Macam biase tersorok hihihihi

Tuesday, September 11, 2012

AdamMukhriz

Kemaruk Adam & Hawa pulak dahhh
Sume gara-gara adik ipar saya la nih, ari-ari duk post status FB pasal cite nih. Saje bikin panas, dah le saya tak subcribe channel Mustika tu. Nasib ada sumber lain, saya tengok kat Malaymovie, speed streamyx umah saya tak le laju sangat tapi ok lah dari tak de kan. Kena bebanyak sabar. Tengok pagi-pagi laju sikit hihihi.

Mula tergerak hati nak tengok ahad lepas, pasal dah takde mende nak buat. Piya tido, kekanak riang 3 orang tu tah buat apa tah kat bilik memasing. Nak klua hujan. Nak borak ngan cikasben, die sibuk nau ngan lappy die, sat-sat call staff die, sat-sat update bos die. Tanye sepatah, napa bang? Server down! Ok paham, maknanya tak leh diganggu. Tanye lelebih pon bukannya paham kan hihi. Makanya layan le cite nih. Tapi dalam cikasben saya busy-busy kat sebelah saya, sempat jugak die sekeh pale saya, Hah! Berangan! Jahat kan die! Jeles la tu! ahahahaha...

Nak cop nama Adam Mukhriz untuk future son buleh tak? Eh! :-P


Eratkan Jalinan | Syawal-1

Tak abes lagi cite pasal ghaye kan. Sambung la sikit kot sementara saya sedang bersantai-santai bercuti nih. Dah nak abis syawal dah pon hiks. Babysitter off ni ari. Minggu depan off lagi dua ari. Gemok la piya duk ngan mama, keje makan tido je hahaha. Ok dah! Cite ghaye!

Plan asal nak ber'abaya 1st raye tapi ada masalah teknikal plak. Jadik serba pink je le kami. Pepagi lepas solat tu , kami ada sesi salam-salam ngan mak abah. Tak de amik gambau pon pasal tak cukup korum. Saya je ada, adik saya yang pompuan tu ghaye ngan mentua die pastu kena masuk keje, adik laki pon kena keje. Siyan dierang, sampai raya ke-4 baru dapat balik umah mak. Dabel sedih la kitaorang kan. Dah le saya tige beradik je.

Lepas tu balik umah nenek lagi, sambung sesi salam-salam ngan atok nenek dan pak mak sedara. Banjir umah nenek...ahahaha. Nangih cam nak rak memasing. Cikasben sebelum sampai umah nenek, siap dah perli-perli, tetiap taon mesti nak nangih. Ntah le tak leh kontrol lah bab-bab emosi nih. Dapat-dapat bile dengar atok bagi ucapan yang menyayat ati kami.

Taon ni memang miskin gambau la, reramai ngan sume sedare pon tarak. Ada le sekeping due ngan kazen. Tu pon sebab die nak fly ke Mesir, tu yang kami usaha gak amik gambau ngan die. Tapi tak ingat kemere sapa. Pastu kami pi raye umah makcik-pakcik kat sekitar kampung, kasik setel kan semua umah pasal esok nak balik segamat plak.

Oklah. Esok sambung! Jangan muntah tengok gambau. Kawan yang ada FB saya mesti dah tengok, sama je. Gambau saya nyorokkan, sape nak tengok skerol le. Malas nak edit hihihihi

Saturday, September 08, 2012

Terapi Jiwa

Salam,
Lama rasenye tak keje di hari sabtu. Bulan puase tu ari kena sekali je. Terasa macam dah dapat fully saturday-off plak hihi. Kekanak riang, alya ngan aisyah sekolah ganti, hadif pon tapi mama pontengkan. Pasal mama sangat malas nak antau die, sukolah dio tu. Dio memang culeh bab-bab skulah nih. Eh! paham ko culeh tu apo, atau ejaan sebona dio culas. Makno eyh cam tak bersungguh, maleh.

Baiklah, ini hari saya plan nak filling dokumen dalam tray, aktibiti wajib ari sabtu. Jom kito sesamo berusoho. Tah pesal plak nak ajak korang kann. Insyaaallah arini den abih poso nam. Alhamdulillah! Senin buleh melantak nasik lomak :-P


Ehemmm...koleksi terkini saya, mengisi ketenangan jiwe di kala suka mahupun duka. Tak le terkini sangat tapi baru tunjukkan. Kire terkini di blog ini. Lama tak dengau sore jantan dak Asmawi nih. Ni boli sobab zikirnyo ko tuan eyh....deduo kot hiks. Tapi yang HafizHamidun, Zikir TerapiDiri tu kan, saya fully rekemended. Meresap tros dalam ati, sampai terngiang-ngiang kat telinga. Saya memule terdengar bulan puase tu ari kat astro prima, lepas azan maghrib. Tu yang tersangat teruja mendapatkannye. Asmaulhusna tu pon tak kurang hebatnye, rekemended kuase due gak. Sila dapatkan yang original, bersama kite membanteras cetak rompak. Ni adalah iklan tak berbayau. Hahahaha..

Ok bai!

Friday, September 07, 2012

Speedy Gonzalezzz

Salam siaran di pagi Jemahat. Sihatkah?

Saya bese-bese saje. Minggu ni sangat derama la bagi saya dan rerakan sekerja. Mana taknya, kami tetibe jadi detektif conan. Kena jadik memate gelap, melaporkan kehadiran staff teknikal. Sejak abis coti ghaye tu ari mereka tenggelam timbul, tak tahu kemanakah. Cik dan puan boss dah bagi arahan suruh repot kat opis tapi yang datang ade le 2-3 orang tu pon tak on time. Patot kene le sama ngan kami clock in pepagi kul 8, mereka? Ikot suka-suka hati je. Mahunya tak hangin cik dan puan boss saya. Dan kami sedaya mampu telah mengkaver mereka tiap kali bos tanye. Tapi kadang bos tu macam tahu-tahu je kan. Kemuncaknya, kene le mereka masok sesi memecahkan taik telinge keh keh. Tersangatlah lege saya tak terpanggil di sesi tu, petang semalam. Lepas abih je sesi tu, sume kumpul kat bilik saya. Dah macam post motem plak. Saya pon apa lagi siap bagi petue mengurangkan tahap kecairan taik telinge. Nak tahu cane. Ce tengok gambau nih.


Pecah gelak bebudak tu sume. Kene le melawak sikit kan bagi ilang tensen. Cume pastikan pasang sebelah je earpon kang kantoi plak. Dan kene le pakai jaket dan tudung :-P. Sape le yang busuk dan jahat yang bagi idea tu kan akakakakaka.

Di bulan September ini, saya agak kebizian. Cik boss dah bagi date line tuk submit final account projek PJH. Maka kenalah berusaha keras. Nak update aging, PNL lagi. Haii somput ghaso. Tak leh nak leka-leka dah. Tak meet dateline, tak de bonus ahahaha tipu semate. Puii!

Ok semua, selamat berjuang eceh macam nak gi perang lak. Selamat bekerja walau apa pon keje anda, walau sorang surirumah pon, keje gak tu malah lagi hebat dari keje saya. Bile le saya nak jawat jawatan tu. Emmm..
I'll c u when I c u..ayat surat cinte dedulu keh keh

Wednesday, September 05, 2012

Eh! Gerak Sendiri

Adakah ketinggian 155cm tu kategori rendah? Ke Ok? Ke comel? Hihi.
Saya rase saya ok je dengan ketinggian tu. Tapi orang tinggi memang nampak cantikkan. Eceh..tetibe :P

Bukan apa pon, cikasben saya suke nau kata saya katik la bantot la, walaupun hakikatnya die pon bukan nye tinggi sangat *mata kat atas*. Saje nak dengki. Siap kata, kalau dari belakang mesti orang ingat keta depan jalan sendiri. Wahhh!! Kemain tau. Dan nanti, dak alya ngan aisyah mule le tetibe menambah, buat-buat heran kunun kan. Kenapa makngah ngan busu lebih tinggi dari mama, mamakan anak pertama. Aduss tensen! Saya jawap apa tau, dedulu tu makngah ngan busu asek buli mama, kalau makan mesti nak rebut-rebut, mama selalu tak kenyang hihihihi. Siap percaya kekanak riang tu.

Tapi saya tak terase diri saya rendah pon pasal kengkawan saya sume kategori sama dengan saya je. Jadik tak de le saya rase janggal. Masa sekolah dulu je saya terasa pendek eh rendah pasal selalu kena berator depan sekali.

Hadif baru sebelas taon, mungkinkah taon depan die akan lebih tinggi dari mama die ni. Mungkinkah?


Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Saya Mengantoklah

Dak piya kalau dah ngantok sangat, cenggini le. Tros je boleh lena, tak mengire tempat dah :D

Tuesday, September 04, 2012

Bayar Sesaje

Bulan puase tu ari, alya ngan aisyah memang saya jemput balik sekolah. Pepagi papa derang anta. Ni dah tak bulan puasa, saya suruh la derang naik van balik. Haii tak nak pulak. Nak mama amik jugak.

Alya : Aritu bulan puasa mama boleh je amik
Mama : Taim tu awak balik awal, ni dah lambat, mana sempat, nanti mama nak masak, amik piya lagi.
Alya : {Tros muke masam}
Mama : Oklah mama amik isnin ngan jumaat je eyh.
Alya : Alah! Rabu sekali la, selang sari.
Mama : Tengok la nanti, tak janji ok

Hahaha...pandai je caik alasankan. Padahal dah bayar in advanced dah kat pakcik van tu. Kire sedekah je le memana ari yang budak-budak ni tak naik van die. Ikotkan saya memang tetiap hari kena singgah sekolah derang amik baju sebab derang transit sana. Tapi ikut dan la kan, kadang tengahari kadang petang. Saya suruh naik van sebab jadual balik keje saya tak menentu. Taim cepat ok lah boleh amik. Takut-takut terlambat je la, siyan derang tunggu lama. Kalau sampai malam tak ke naya kan. Bahaya!

Macam piya, saya bayar kat babysitter RM300 sebulan. Ramai gak yang kata mahal. Piya memang 'mak' die tu jaga dari saya abis pantang lagi. Taim tu baby lagikan so saya tak le berkire sangat. Even sampai sekarang pon saya tak berkire. Malas la saya nak mintak kurang ke hape. Kang takot mak piya serba salah dan jaga lebih kurang plak kan hihihi. Lagipon sempai arini servis mak dia memang sangat memuaskan ati saya. Kalau saya balik lambat papa dia tolong jemput. Kalau dedue lambat, malam le baru amik. Tapi lewat-lewat pon takat maghrib je. Dia pon jarang mintak off tapi sekali kalau coti mahu 3-4 ari. Ni yang selalu papa piya bising. Saya ok je. Lagipon bukan selalu, die mintak off taim nak antau ngan jemput anak die yang blaja kat perlis tu je. Minggu depan pon dia dah apply coti dari saya. Selasa sampai khamis. Wahh! Bergolek-golek le saya kat umah ngan piya. Buleh pi ghaye ke kann. Tapi nak pi manakah? Emm..

Tetibe teringat saya dedulu blajau jauh naik bas je, tak de nye nak be'ambik' ke be'antau'. Mak abah antau taim memule nak register ngan konvo je. Untung je dak-dak nijam kan :)

Mementang banyak gambau ghaye kan. Eh! Citer ghaye tak abih lagi la. Tunggu na! Hiks.


Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, September 03, 2012

Masih Sempatkan

Coti panjang tiga ari ni asek makan je keje. Pipi pon dah makin membulat macam tertelan ibu ghoti. Banyak nau jemputan raye. Ikot ati maleh nak pi tapi kang cikasben kecik ati plak. Taim kawan saya, saya paksa die pi. Tapi kawan dia saya bebuat malas hihi. Tu pon penat kawal diri, kunun amik sikit jek mengkanan. Tapi bile anak-anak tak abes, mama jugak tukang perabihkan. Cane nak kawalnye tu kan hahahaha.

Pasal tu kena le coti makan siang balik. Arini 16 Syawal kan? Sempat lagi la saya nak puase 6. Baru la saya terhegeh-hegeh nak mula. Mesti korang dah setelkan. Setakat ni, alhamdulillah tetiap taon saya berjaya buat. Cume selalunya saya jadik orang last selesaikan. Mule kemain awal lagi. Bukan apa, saya besenya selesaikan yang qada'nye dulu. Minggu lepas dah setelkan yang qada'. Alang-alang pose-kan buat le sekali. Kalau lambat-lambat takut terlupe. Sebab saya ni bukan gajin nau tanda-tanda kelende. Taon ni pon qada'nya tak banyak, kire campo tolak yang sunat masih sempat sebelum putaran bulanan datang lagi hihi. 


Sunday, September 02, 2012

Pokok Kemuning

Potang-potang cani, ujan plak tu, memang sodap membutokan. Tapi ntah asal plak mato ni tak brapo nak ngantok. Emmm..tetibo teringat pasal pokok ni. Korang tau ke pokok kemuning. Bunganya kaler putih dan sangatlah wangi. Besenya kembang waktu pagi. Tengahari sikit bunganya mula gugur. Saya ada sepokok, pepagi taim sidai baju memang dah terbau keharumannya. Jiran saya pon suke bau bunga tu. Memula dia ingat bau tu datang dari mana, takot gak die tetibe pepagi klua umah de bau wangi, hihihi. Nak-nak kalau musim ujan macam sekarang, selalu lah dia berbunga. Nilah rupenya..


Teringat pasal wangi-wangi ni, semalam botol minyak wangi saya terpecah. Dah la feberet perfume saya. Salah saya jugak sebab nak cepat pegang kat penutup je, sedangkan saya tau penutup tu dah longgar. Panggg.. berderai la die. Mujur memang dah tinggal sikit sangat. Bau die pon ala-ala bunga kemuning tu. Dan saya siap berdebar takot ada bende tak elok berlaku. Bese le bile bende pecah mesti nak kait ngan cerite sedihkan. Emosi saje tu. 


Musim-musim ujan ni pokok buluh saya pon nampak hijau je. Takde le daun dia gugur banyak sangat. Kalau tak jenuh menyapu.