About

Thursday, January 31, 2013

Di Pasiran Pantai

Berjaya jugak akhirnya mengarang entri ini dengan penuh kepayahan. Asal duk depan komputer otak blank, mata layu nak tido. Konon nak suh dak-piya tido dulu, tapi selalunya mama yang terlolap haha. Sempat jugak karang entri back-log sikit-sikit. Free-free nanti tacap dan terbit (kot gajin) hee~

Kan tu ari saya berhajat sangat nak pi laot. Tertunai jugak le hajatnye walau tak dapat ke laut macam yang tergambar di minda. Walaupun tahap kesihatan kurang memuaskan tapi sebab proposal dah approve haruslah saya gagahi. Kalau tunggu len kali memang dah susah nak dapat lah. Kami ke Morib je mulanya, sebab situ je yang terdekat. Tengok-tengok sana macam tak best jek, tros le memanjangkan perjalanan ke Bagan Lalang. Kalau tak best jugak, mungkinkah di panjangkan lagi hingga ke PD??? Hahaaha takde maknenya. Tapi sebelum tu kami sempat gak main lelayang kat Morib ngan makan tengah ari. Cuaca pon sangat cerah.

Berebut-rebut nak main lelayang
Tunggu kakak main lelayang, air laot masih jauh ketengah sana

Sampai Bagan lalang air masih jauh ke tengah. Tak larat le saya. Sementara tunggu air naik, kekanak besar main pasir. Saya layan piya main lelayang je. Seronok sungguh main lelayang kat tepian pantai rupanya. Senang je naik lelayangnye. Angin kuat kate kan. Nampak sangat tak penah main lelayang hihi. Taim tu sekitar jam 4-5 petang. Huii mak! Terbakau kulit muke rase. Bile air dah naik, terasa sangat keciwe pasal airnye, ya Allah kotor giler. Yakk!! Tapi anak-anak saya apa kesah, berdebo gak kat laut tu. Saya pulak teros hilang selera nak jenjalan di tepian pantai.

Sederet orang berkhemah

Sebab dah kepijaran rasa muka, rehat aje lah kat bawah pokok sambil sembang-sembang ngan brader yang berkhemah kat situ. Bestnye berkhemah di tepian pantai. Tak semena-sema asben saya propose next time nak pi berkhemah. Macam nak terloncat klua hati saya, gile tak nak! Memang dah lama ngidam tapi simpan dalam ati jek. Haruslah saya tak sabar nak tunggu detik tu. Bile dan di mana tak plan lagi. Dapat berkenu pon menarik kan. Mula la berangan haha. Best best :-)

Piya pon geli, masuk air pakai kasut 

Tetibe boleh plak terjejak kasih ngan member seblok kat ITM dulu. Menjerit macam nampak hantu kitaorang. Tak sangka! Dah dekat 17 taon tak jumpakan. Kat FB memang la jumpa tapi gitu-gitu je la, in person tak penah sejak grad. Tersenyum-senyum brader berkhemah tu nengok gelagat kami. Sembang tak hengat orang keliling. Padahal saya dah nak balik dah taim tu. Penat asben saya tunggu kat keta, saya tak datang-datang. Gupenya tersangkut nyembang, last-last dia datang panggil haha. Sowi! Tapi tak dapat snap gamba, bateri henpon kering. Tak pe la wajah dia dah terlekat di dalam hati saya hihi. Kegembiraan berganda lah saya hari ni. Berangan gak awalnya nak tunggu sunset tapi sebab tekak dah perit semacam, badan pon letih macam nak pengsan, balik je la. Dalam kul 6 kot balik Bangi semula. Malamnya memang tumbang semua. Keletihan keamatan! Apa pon kami enjoy!!

Tengok tu kekotorannya..berbuih halus macam nescaffe hihi

Wednesday, January 30, 2013

Come Undone


Mintak sori, sindrom hidung pening dan tekak selseme masih menguasai diri. Sesuka ati je bagi nama penyakit kan haha. Jadik apa keje pon takde mood dan buat macam siput. Semalam kami sempat celebrate besday Nasir a.k.a pengyu yang ke tigepuluh. Tuo dah mu pengyu, kena la jadik matang dan cecepat caik jodoh ye. Semoga awak sentiasa di rahmati Allah :-)

Friday, January 25, 2013

Dan Bila Esok

Kepala sedang sengal :'(
Harini saya sangat malas nak mangkit pi keje
Pagi ni hujan lagi mendinginkan....cewah salahkan cuaca pulak
Tapi memang serius rasa nak ponteng! Tapi bukan sesaje, saya ingat nak pi amik MC
Pasal semalam saya start pening hidung eh selsema, I hate flu!
Tahukan cane keadaannya kalau ber'selseme'
Tapikan saya suke suare saya taim selseme, rase merdu sikit :-P
Kalau saya tak datang, sape plak nak bukak opis, Huda ngan Aishah cuti
Misti bos kate saya sengaja bagi alasan monteng, maka saya kena datang
Sebenarnya, saya masih larat lagi bekerja dan saya memang tak plan nak cuti pon
Anak-anak skolah, asben keje, sayang cuti pon ye
Patotnya Thaipusam memang ofis tak cuti tetibe bos kasik cuti, replace ari sabtu kata dia
Wah! Heaven..tengkiu incikbos tapi saya tak kemana pon kot
Nak balik Alor Gajah, parent saya pi Terengganu
Nak balik Segamat, ari Ahad ni ade majlis resepsi kazen kat Cheras
Jadiknye, cuti adalah untuk rehat-rehat di rumah dan tido banyak le pastinye :-)
Tapi rase teringin nak pi amik angin laut, dah antau proposal dah, ntah approve ke tak
Rindunye nak dengar bunyi ombak, last pi laut taon 2011 kot..lama dah tu kan

Melampau sangat la nak gi laut cenggini hihi

Thursday, January 24, 2013

Edisi Khas | Surprise

=210113=
Happy '48' Birthday IncikBos

Huda tetibe tukau word, kire kek ni bukan dari kami la kan 

Inilah event yang kami plan n seprais kan incikbos
Kan saya dah bagitau yang saya takkan lupa besday incikbos kan
Konfem la tak lupa pasal Puan awal-awal lagi dah suh saya organize-kan majlisnye
Tu yang saya kena datang jugak opis walaupun saya sebenarnya coti dan tak sihat
Ohh menn..
Tak pe le..saya berkorban demi seorang bos yang osem ^_^
Puan siap tanye saya soklan cepu gangsa, awak pregnant ke mimi?
Saya senyum jek (Saje je nak mendengki dia, kasik cuak..jahatkan hihi)
Padahal memang dabel tripel konfem takde :-)
Pape pon terima kasih kat Huda dan Ecah sebab tolong..sayang korang muah muah hee~

Huda ngan ecah gigih niup belon bagai haha
Ada gaye muke seprais ke hihi
IncikBos and his family :)

Monday, January 21, 2013

Hari Ini dan Semalam

Teaser...(gambar tak clear, kemeremen gigil)

Kepenatan hari semalam masih terasa. Walaupun kejenya duduk je hihi
Tetibe plak penyakit pening datang jugak. Jadi saya off la hari ni ye. Tapi arini ada event kat ofis pulak. Adoiyaii...Mujur event-nye petang. Pagi ni mintak tolong adik-adik remaja. Nanti petang akak remaja buat pemantauan yek :-P
Okeh nanti kendian saya update segala crite. Sekarang mau istirehat.

Sunday, January 20, 2013

May I Help U


Selamat datang
Saya penyambut tetamu hari ini :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Friday, January 18, 2013

Mama Baru

Saya rindu mak saya, dialah wanita saya :-)


Situasi: Perbualan bebas anak beranak sambil menonton cite "Ajiboy" dalam perjalanan balik dari sekolah

Aisyah : Mama, cuba mama bayangkan kalau mama dah takde macam mama ajiboy
Saya : Kalau mama dah takde, macamana mama nak bayangkan. Awak la cuba bayangkan macam mana
Aisyah : ..... (tak jawap, tengah bayangkan kot)
Saya : Tak pe la, kalau mama dah takde nanti, papa boleh dapatkan 'mama baru', macam ajiboy tu
Alya & Aisyah : Tak nakkk (serentak dan kuat)
Saya : Laa kenapa pulak?
Alya : Nanti papa carik mama yang tak cantik dan jahat
Aisyah : A'ah betol betol.
Saya : hahaha...ye la tuuuu (tu aje alasan mereka huh..macam biasa statement membodek)

Motif : Anak mana yang tak kata mak mereka cantik kan dan mak mana pulak yang yang tak kata anak mereka comel kannnn ^_^

Setelah Diselenggara

Lega...alhamdulillah bernyawa sudah laptop kesayangan saya. Boleh le update crite lanjut "Rainy Day" tu kan....konon! Wiken ni pon saya masih bizi ngan family event. Kalau sempat saya otomatikkan siaran. Kalau tak tunggu minggu depan, depan dan depan haha *peace yaw* vote Jambu yek malam ni kat MLM, ehh!! Kicap nak haha...tapi saya suke Jozan :-P

Last week tu tetibe je skrinnya tak bergambar walau nyala lagi 'on' button dia. Dan tersangat panas belah bateri tu. Cuak gak kalau tetibe nyawa dia habis. Dulu pon dah penah alami sekali tapi bukan yang ini, Netbook yang comel tu. Padahal baru je setaon saya berdampingan dengan dia. Eceh! Kemain kan. Tengok tu hurup M kat keybod tu pon dah hilang. Banyak nau penggunaan M ni. Dah memang tuan dia pon nama M kan. Hahaha..ganeh!


Ngikot kata Incikdoktor tu, habuk banyak kat dalamnye. Yelah tu kot. Saya pon bukannya geti bab-bab ni makanya, saya caya je la kan. Hasil selenggaraan speed sangat lancar dan memuaskan. Untung la dapat kenal dengan incikdoktor tu. Kot dulu tu kena tipu hidup-hidup je ngan mamat tu (nama dirahsiakan). Lain yang gosak lain yang di suh ganti. Mentang-mentang kita tak tahu kan. Busuk! Yang bestnya, kata Incikdoktor tu, laptop saya ni usianya baru setaon tapi tenaga penggunaannya dah macam 3 taon. Uikk biar betul, terkejut mak! Cam tak caya je. Ada ke cenggini heh..ish ish ish...

Tuesday, January 15, 2013

Masa Terluang

Terbosan nak keje dah. Alah tak kesah dah petang pon, taim keje pon dah tamat. So takde le rase cam mencurik kan hihi. Tukar lagi templete blog..saje mengisi masa sementara nak balik jap lagi. Touch of Purple, baru le kena ngan jiwa saya hiks. Akceli ada banyak saya nak crite tapi mood ke laut la. Efek dari umah takde air.. ehh buleh ke? Tengah sengal mikir mana nak mendapatkan air ni. Dah abis dah simpanan, ada setong je lagi. Mujur gak sempat tadah malam tadi, baju dah dua bakul tak berbasuh tsk tsk tsk. Esok ponteng keje ngan skolah boleh??
Ahh biar je la dulu, nanti pikir kendian!

Refer sini untuk info lanjut >>> Puspel

Motif gambar pasal nampak pepel muke....poyo! haha

Saturday, January 12, 2013

Beriadah


Aktiviti hujung minggu terkini kami dan sebolehnye saya nak mentenkan xtvt family ni selamanya. Insha Allah,  tapi minggu ni dah kena skip pasal ada event family (",)
Ahad lepas kami berlari-lari anak lagi kat tasik cempaka yang terindah tu. Tapi sampai terlewat sikit, dekat pukul 8 dah. Ada plak grup sedang bersenamrobik. Tak prasan plak team mana, ada banner tapi malas nak bace. Jadi kitaorang pon amik kesempatan join dua kaki. Ni kes malas nak tawaf tasik la nih hihi. Dak piya tu lah, kut dah penat mana mahunya berjalan. Nak dukung je. Pulak tu nak mama je. Hongeh! Tapi saya sempat ikot-ikot 15 menet je ke kejap lagi dari tu. Terasa sakit lutut plak. Adoiyai memacam penyakit. Dan tuo kato kan. Dah lama dah sebenarnya mengalami kesakitan ini tapi macam biase, saya kan kontrol macho. Buekk muntah! Haha. Puncanya tak tahu. Ngalahkan atlet nak sakit-sakit lutut bagai kan :-P


Bile dah sakit tu, takde le nak men'join' lagi. Lepak je tepi tasik melayan piya tengok fish. Papa ngan hadif je ikot. Dah sejam kot baru rest. Dan tros pi tambah lemak. Hilangnya tak sampai suku kilo tambahnya 2-3 kelo. Breakfast la apa lagi. Bebudak ni pantang ajak joging mau aje pasal lepas tu confirm dapat roti canai sekeping. Suke le mereka tu, mama pon sama sebenarnya haha. Dan petangnye apabila kepala sudah sihat, maka kerjaan rutin wajib le buat, ironing. Ni pon termasuk dalam kategori riadah jugak lah kan. Memang malas kuase 100! Nasib ada teman kat telinga yang sangat inspiring hihi...

Friday, January 11, 2013

Edisi Khas | Terlupa


Semalam 100113 adalah besday PuanBos saya. Bestnye sume pon tak ingat pasal tu termasuk lah saya. Busuk punya staff kan. Dah keje nam taon pon tak alert-alert lagi. Lagipon taon ni saya blum dapat organizer lagi hihi alasannnn. Saya teringat pon lepas IncikBos masuk bilik saya bagitau dia nak pi meeting and say bye-bye kat wife dia a.k.a PuanBos saya. Saya macam biase buat-buat tak nampak pasal saya segan nak dengar bual-bual mesra mereka hik hik walaupun dah selalu. Tetibe...

CikBos: Mimi, ada orang merajuk saya lupa wish besday dia.
Saya : Eh ye la tapi jam saya tunjuk 9hb [senyum, sambil kerling jam tangan saya]
CikBos: Alamak jam aku betoi 10hb..tak leh pakai alasan yang sama lah hahaha
Saya: Apalah cik lupa...

Lepas Incikbos kluar, Aishah intercom saya cadang nak celebrate besday puan. Alah beli kek je pon. Maka jadik le surprise party for ladies only. Asalnya puan ingat CikBos yang suruh. Tu yang muka kat gambau tu gaya cakap elehhhh..hahaha. Padahal tak pon. Dedulu masa ramai staff selalu gak buat jamuan-jamuan. La ni tak dak dah la. Dan tinggal 3 orang je yang office based. Lagi 3 orang operation. Kalau terasa nak buat makan-makan, sendiri-sendiri aje lah. Next two week besday CikBos plak. Misti la tak lupa pasal puan biasanya yang akan ingatkan dan plan buat pape hihi.

Tapikan sebetulnya, orang lelaki memang selalu tak ingat kan ehh ehh..saya pon dah banyak kali alami kejadian macam nih. Merajok jugak tapi apa nak buat saya bukannya geti majuk lelama, cepat cair. Selalunya anak yang ingatkan papa dia. Jahat! Hahaha..

Wednesday, January 09, 2013

Hobi si Cilik

Hobi terbaru piya sekarang adalah berangan cam model selain tengok cite princess dia tu. Asek le nak suruh orang amik gamba dia. Pastu buat memacam aksi. Gile comel dan klaka. Tah ngikot peel sape tah :-P



Tuesday, January 08, 2013

Berpeningan

Alah..baru je baik kan, tetibe ni ari penyakit itu memunculkan diri lagi. Dush! Sangat sengsara. Pulak tu kena kluar jumpe sedara kite, incik ghimau. Selesai tugasan terus rase berbalau-balau sume. Puncenye satu je, tak makan. Memang sengaja caik penyakit. Dah start sekolah ni kan nak kena amik Hadif. Maka akan selalu le skip lunch. Baiklah rerehat kejap, nak pi amik Alya ngan Aisyah plak nam setengah kang.

Sabtu tu kan sebenarnya kami dah plan nak panjat Bukit Broga kat Semenyih tu. Memang sangat teruja la pasal asben saya approved. Dia kan tak gemar sangat aktiviti cenggini. So bile dia approve saya sangatlah berbesar hati. Tapi tapi tapi..kerana penyakit saya maka haruslah dicancelkan. Peliknye, pasal selalunye sari je baik, tapi kali ni tak pulak. Sedihnye! Pujuk hati sendirilah, Allah tak mengizinkan (",) Lepas rehat-rehat kejap, kemas-kemas umah. Kena buat jugak la walau kesakitan. Kalau ditinggalkan lagi bertambah sakit. Kendian tu asben ajak klua pi suping groceries. Mesti la pegi kan. Pantang diajak hihi. Duduk dan baring saje pon tak elokkan. Lagipun saya dah imun dengan kesakitan saya ini. Terus terasa sehat walaffiat taim berjalan..dasarrrr!

Tapi sampai rumah tros pening balik...apakah maknanye itu :-P
Petang tu sempat gak layan piya main game 'Temple Run'. Dia bukak tapi suruh mama mainkan. Mama layankan aje walaupun kepala sengal. Tapi tambah sengal kepala main mende alah tu. Dah le bukan kaki game. Memang tak penahnye menang. Paling-paling dapat dua round pastu terhumban dalam sungai hahaha..

Jugak tengok dvd cite princess-princess nih. Cute le katun-katun ni. Mama pon terminat sekali. Dekat sepuluh kali tengok pon tak jemu-jemu. Berangan nak jadik cam princess anak-anak dara saya tu. Tapi serius comelkan katun cenggini. Siap magik-magik lagi. Mama pon terhasut masuk ke dunia magika dan khayalan mereka. 

Anak yang Akhir

*Menghabiskan stok taon lepas yang tak sempat publish
Sementara mencari ruang mengarang cerite dongeng yang baru-baru


Yang ini saya screen grab dari FB wall alya
Cuba baca komen alya kat gamba piya tu
(Baca dari bawah ke atas, style FB kat BB)


Macam dah tahu-tahu yang dia takkan ada lagi adik lepas piya
Bijak, bijak sangat bijak
Mama sangat setuju kakak! 1000 percent...
Rasa dah perfect dah la, walau macam teringin nak lagi sorang kawan Hadif
Tapi di sebabkan faktor usia dan tahap ketahanan diri buat saya berpikir 100 kali
Tambah-tambah dengan memacam penyakit timbul di kala pregnant
So tis is final decision lah..
Insha Allah (",)

Friday, January 04, 2013

Preview and Review

2012
Nothing much to review-lah
Kalau nak cite sume tak abih plak kang
Whatever happened already happened
And am sure that the best for me
Tapi-kan saya tetap rindukan kenangan di taon ini
Dan tak mungkin ada lagi kannn...
Selamat tinggal kenangan
Selamat datang harapan :-)

2013
Azam? Takde dan tak penah ade
Saya adalah jenih orang yang redah je
Just follow the flow
Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah
(tak abih-abih quote ombak rindu)
^_^

Eh tapikan esok turn saturday off saya
Plan nak gi hiking..sape nak ikot? Jom!
Haha..tetibe!
Padahal tengah kepeningan kuase lima :-(

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, January 01, 2013

Fear Factor


2012 fullest of unforgettable memories
And am thankful for having all that
The new route is there, it's a matter of me myself
Whatever I'm scared of doing, I'll try to do it
Wish me luck!
Welcome 2013...