About

Thursday, March 28, 2013

Tak Jemu Jemu


Saya sekarang gile nengok drama melayu tb3
Dulu memang tak gajin le nak follow
Tapi sejak upgrade Unipai kat umah, Tb kat atas tu dah boleh tengok
Takde le nak begebut ngan kekanak
Takat nak tengok cite kat TB1,2,3 memang takde masalah
Tetiap senin sampai jemahat bermarathon drama, setat kul 7 sampai sebelas
Pastu sambung drama korea lak kat KBSWorld sampai 12.30 malam
Kemain kan! Esoknya ngadu ngantoklah, letihla..kann! Memang saje la tu haha
Tapi next week abih dah cite RBDAB, alah rindu le nak denga FA nyanyi hik hik *tetibe*
Ari selasa tu ari abes dah cite Sungkyunkwan Scandal
Semalam konon nak layan Dhoom2 je, tapi tangan gegatal tekan info kat TB
Eh eh ada cite Marry Me Mary pulakkkk
Ohhh maannn!! Dah le myfav JGS berlakun
Kenot say kenot lahhh...melted! :-P
Walaupun dah berkali-kali nengok, kt tb, utube, dramafever tapi masih gak tak jemu-jemu
Dah hapal dah sume scene ngan ost dia
Tapi betolkan, bile kita dah suke memang tak penah rasa jemu langsung kannn..
Ke saya je camgini ek??

Harap-harap korang tak jemu nengok gamba-gamba perasan saya kat belog ni heh
^_^

Saje je letak gamba..kasik kaler-kaler sikit entri :-P




The Backyard

Tu ari tunjuk laman dopan
Ni nak tunjuk lak kecomotan laman belakang
Dah lamo terbia, kojam sungguh kan
Tapi kemain laeii nyobut backyard...phuii :-P
Yang ponteng pokok pisang berbuah laeii
Tapi dah kurang kualiti banding ngan yang dulu tu
Maklumla tak berbela haha
Culeh bona tuan umah nih
Tu timbunan pokok kari yang dah ditobeh ahad lopeh-lopeh
Nak baka tak buleh..pencemaran!
Nanti kaut sekali ngan gumput tu lah
Ntah bilo la tu..buek umpan nyamok yo! haha

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, March 27, 2013

Mini Gathering

Event : Mygranpade Besday
Venue : Teratak Nenda
Date : 23rd March 2013
Time : 5.00 PM

Hari ini saya malas menaip, korang tengok gambau aje ek.
Sori yek, saya bizi banyak minggu nih.
Lagipun event ni kan saya dah cite kat entri lepas tu.
Kire ini adalah kesinambungannye lah.
Semua makanan adalah sangat sedap.
Dan tetibe saya dah naik dua kelo...tetibe le sangatkann! Haha

Atok bersama kawan-kawan dia yang pemalu, comel kan
Orang kuat BBQ corner
Makanan dan kami memang tak dapat dipisahkan
Suasana!
Jelitawan :P

Tuesday, March 26, 2013

I Love Sport (",)

Konon!! Sojak bilo ontah leb sepot tu kan. Tapi sebona heh, memang pon tapi suko nengok jo. Terlibat itu adalah tidak. Saya nih segala-galanya pengkau kih kih. Kategori pom pom girl je.


Tapi aksi mengalahkan pemain professional kan. Korang mampu main sambil dokong anak. Sila jangan tiru aksi ini tanpa keyakinan diri kih kih. Bukan apa, kang tak memasal patah pinggang. Saya lain la..alah bisa tegal biase. Apa-apa aktiviti pon dak piya sentiasa melekat ngan saya. Macam kangaroo letak anak lam pouch dia. Wiken lepas saya balik umah mak saya. Pepagi ahad tu kazen saya ajak asben saya cukupkan korum dia nak berbadminton. Jadiknya saya temankan le sesambil tu melayan kekanak ketuk-ketuk raket. Alah bukan geti pon. Main stended budak sekolah rendah je, ke derang lagi terrer hihi.


Saya bawak sekali segerombolan anak buah saya. Penuh le keta. Terkejut kazen saya tengok gamai nau datang. Sume nak bagi sokongan kat papa dan paklong mereka lah kan. Nasib baik menang! Tak sesia bawak reramai. Kendian tu baru adik saya datang. Ni saya perkenalkan adik saya, kami panggil Ima. Nama dia awalan sama dengan saya. So kalau kengkawan tepon umah nak cakap ngan mimi, kena tanya, Mimi mana? Dia lebih tinggi dari saya, dari sekolah orang selalu kata dia kakak. Kire muka adik le saya ek heee~ Alah..sebenarnya kakak diakan comel a.k.a bantut hahaha. Kalau bergamba kena selalu duduk, agar tidak le terserlah kependekkan saya :-P

Saturday, March 23, 2013

Edisi Khas | Bus ke Vase

Ari-ari sabtu ni kena buat cite klaka sikit. Baru la tak bosan keje. Kisah insiden semalam nih.

Dato : Nanti awak tolong printkan gamba-gamba pasal bas kat dlm pen drive Henry ni
Saya : Agak-agak dalam folder mana Dato'. Banyak nih! Jenuh saya nak caik.
Dato : Awak tangok saiz yang paling besar
Saya : Takde pon saiz tu
Dato : Bukak je la mana-mana. Asalkan ada bas
Saya ngan huda main teka-teka je la folder-folder yang ada dalam tu. 
Saya : Ishh bahaya ni huda, banyak gamba personal dia jek
Huda : Ala bukak je la kak
Saya : Ntah-ntah yang folder tulisan cine ni tak (tros bukak folder tu). Ni gamba pasu cino jo.
IncikBos: Ada tak mimi?
Saya : Takde pon cik, gamba dia adalah.
IncikBos: Caik la gamba-gamba berkaitan vase.
Saya : Apa cik? Vase?
IncikBos : Ye lah! Awat?
Saya : Ya Allahh...vase rupanya (gelakkkkkkk sakannnn)
Huda : Adoii..betol la tadi tu kak. Dah jumpe dah tadi cik, kak mimi kata, ni apo..pasu cino jo
IncikBos : Dah tu hangpa ingat apa?
Saya : Jenuh la kami caik bas incik..(gelak lagi)
IncikBos : (sengih-sengih je sambil geleng kepala tengok kami tak abih gelak lagi)

Itu je citenye, tak sure la klaka ke tak kat korang. Tapi yang pasti saya ngan Huda masih gelak-gelak lagi tiap kali teringat. Cuba korang sebut Bus Vase dekat-dekat je kan bunyik dia. Huda kata apa tau, Dato' nih jelas ke'jawa'an dia. Sampai kita tak dengar langsung bunyik 'V'.

Moral of the story, kena listen dan focus ^_^

Friday, March 22, 2013

Cakap Kampong

"Ekau kot dah merantau jauh-jauh jangan kau lupo cakap kampong kito nih, meluek atok donga heh"



Kemain laeii posan atok den ni ha. Yo la yo lah....
Jangan gisau la tok, tompek jatuh laei dikonang, inikan tompek lahir dan tompek kito sesamo kutip gotah segerap. Walaupun dah ponah duk utaro 3 taon, berboleh taon duk kolumpo. Bahaso kampong totap di hati.

Insha allah ujung minggu ni, nak balik Alorgajah. Kazen saya planning wat mini gathering sempena menyambut ulang tahun kelahiran atok yang ke 79. Alhamdulillah, Allah panjangkan usia atok hingga kini, sempat melihat kami cucu-cucu dia yang 'gojes' membesar dan masih lagi dilantik sebagai juru cakap di setiap majlis kawen cucunya. Sempat jugak memain ngan cicit-cicit seramai 11 orang tu. Dan setiap kali balik umah atok tak sah kalau tak bukak tudung saji nak makan masakan nenek. Emmm..memang dilices sangat! Paling tacing, nenek tak penah lupa bekalkan lauk pauk, kuih muih, apa aje yang adalah pada kami setiap kali singgah umah nenek. Kami sayang atok dan nenek ketat-ketat. (tetibe rase sodih pepagi jemahat nih)

Ni adalah cucu atok yang paling tua tapi selalu perasan mude hihihi.
Outfit #pondokmerahjambu...tak sesudah promote!

Thursday, March 21, 2013

My Lovely Three

The best thing about having a 3 year old
She attached and follows you
And also being your personal own clown too...hehehe

Disebabkan terlalu dimanjakan, kakak-kakak jeles
Selalu la menjadi mangsa buli kakak-kakak dan abang
Dia pulak pantang tercuit, jerit! Berdesing telinga
Lagi dia nangis, makin kakak-kakak membuli
Dan dia tau walau apa pon mama tetap backing dia

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Taman Astakona

Nama taman ni asben saya yang bagi..konon kann..
Tapi sebenarnya, laman setotet ni tak layak kot di panggil taman
Stended le link house kan, mana le buleh nak bertaman-taman bagai
Itu pon nyaris nak disimenkan sume taim nak pasang tile kat porch tu
Saje simpan sikit, buat nampak ijau kata asben saya
Ari sabtu lepas konon nak membela le laman tu, potong rumput ke kan
Beria menghapdet instagram
Tapi bile dah setat spring clean dalam umah tros vitamin M menular dalam diri
Makanya terbiar je le, tunggu le bangla tukang potong rumput lalu nek beskal
Ahad tu ari kazen saya singgah umah saya, nak numpang mak saya balik alorgajah
Fatin : Eh..tengok dalam instag cantek je nampak laman ni
Saya : kannn...tak nampak pon rumput setinggi lutut tu hahaha

Moral of the story :
Jangan mudah tertipu dengan gambar, hakikatnya ia tidak la seindah mana ^_^

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, March 20, 2013

Berdua Lebih Baik

Aksi comel dua beranak yang kekenyangan
Terkembang-kembang hidung sampai :-P
Ni ari jumaat tu ari, teman Hadif makan kat luar
Selalu kami makan kat umah je
Saje reward dia pasal dia behave kat sekolah
No more complaint kacau kawan ke hapa
Good boy!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, March 19, 2013

Kerana Dirimu Begitu Berharga


Aikk tetibe!
Kesahnya kan, sejak seminggu lepas saya sering la mengalami sakit kepala setiap pagi
Di ikuti dengan rasa loya dan mual, n am not pregnant :-)
Dan saya hanya telan pain killer a.k.a panadol je
Tapi semalam lepas anta Hadif, terasa sangat la berdenyut-denyut kepalanya
Sampaikan nak kelip mata pon terasa macam uratnya tertarik
Singgah klinik, isik form panel lebih kurang dan tunggu
Nasib tak lama, 1st thing doktor cek blood pressure
Alhamdulillah normal je 120/70
Dia tanya gitu gini, saya pon explain segala macam sakit nye
Result : It is effect from your sinus which is saya dah saspek dah pon
Tapi tu lah, saya ni degil dan selalu buat endah tak endah makan ubat dan spray hidung
Bila sakit sendiri jugak lah yang susah
Dah kalau kita sendiri yang tak menjaga diri sendiri, sapa lagi kan
Kengkawan sekalian, take care yek!

* Nota kaki
Sahabat saya sedang menderita dan bertarung nyawa melawan kanser dia.
Keadaan dia adalah sangat tidak stabil. Kini dia dah dipindahkan ke Wad Paliatif

Tolong kengkawan sesama doakan dia yek.
"Ya Allah ya tuhan kami. Segala puji pujian untuk mu ya allah. Permudahkan la segala urusan Dianda Dibora Wan dunia dan akhirat. Ampunilah segala dosa nya. Yang baik dari engkau ya Allah dan yang buruk dari kami hambamu. Amin"

*********************************************************************
*edited 20.03.2013 [8.22 AM]
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui dari kami sahabat-sahabatmu.

Al Fatihah buat pemergian sahabat saya Dora.
Semoga Allah ampunkan dosa beliau, meninggikan darjat
dan menempatkn beliau di kalangan mereka yang dikasihiNYA.
Amin ya rabbal ngalamin.

*Tidurlah, semoga mimpimu indah. Seindah sinaran mata bila kau tertawa.
Tidurlah, semoga mimpimu manis. Semanis senyummu sayang.
Ku simpan wajahmu di dalam hati.
:'((

Friday, March 15, 2013

Coffee Break

{Kengkonon daddy girl lah. Padahal...tertipu ngan gambau jek}

Perot kenyang sangat ni, pepagi dah melantak mihun ngan sambal sutun..perghh yummeh!
Mata pon layu, ecececehh alasan kann
Dalam termenung-menung malayan blues ari jemahat nih (macam buat cerpen ayat cenggini)
Terngiang-ngiang lak suare dak piya yang halus dan manja tu. Comel sangat!
Dia kan pantang nampak mende cute, misti cakap, omeynye!
Nampak kucing, walaupun takot, tetap kata, omeynye kucing tu
Kalau kat tb tu, sume bende pon omeynye...
Sampaikan baju dia pon, sebelum pakai sebut omeynye dulu
Dah siap mandi, misti nak tunjuk baju yang dia pakai tu kat papa dia
Selagi papa tak cakap comel atau cantik nya
Selagi tu la dia duk menayang kat depan papa dia
Ini pengaruh kuat mama dia yang feberet sebut comel tu
Anak manja mama la katakan

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thursday, March 14, 2013

Ok Done!

Wowiee!!
Finally....
Saya berjaya menyiapkan tugasan on taim #lompatbintang#
Ready untuk ditablekan ngan PuanBos tumorow :-)
Tapi untuk esok je le selesai, minggu depan dan depan dan depan belum lagi
Rewardnye...malam ni nak tido awal hahaha

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Inilah Magik

Wednesday, March 13, 2013

I'm So Messy

Camgini ke gaya messy? hahaha

Ala terlewat 5 menet je pon klua umah. Tapi sebab nak kena memusing hantar Hadif, pastu boleh plak jam kat Tasik Cempaka tu. Ntah pehal ntah. Dah 2 ari camgitu. Saya saspek lampu trafic kat depan Pejabat Tanah tu cepat tukau merah. Saya ni jenih tak suke buat keje adhoc, keje mengejut! Segabut ghase. Saya memang sentiasa plan keje-keje saya tetiap hari. Tup tup arini Puan Bos datang awal plak, mintak tolong preparekan surat murat dia. Adoi lemah sungguh saya. Abis schedule keje saya. Separuh ari abis masa buat keje ngan Puan Bos. Date line saya 15hb ni untuk finalise kan projek akaun ontah sompek ko tak nih tsk tsk tsk. Multi tasking sangat la kann.

Pepagi dah kelam kabut, tak sempat nak nengok highlight Barca vs AcMilan. Baru nak bukak bos sampai. Terkujat! Tu la nak buat jahat kan..memang Allah tak izin le :-) Tapi yang penting Barca menang bergaya..ngeh ngeh! Go go Messi ehh Barca :-P

Last week ni, nengok Mu vs RealMadrid
Nasir cuik amik gamba

Tuesday, March 12, 2013

Si Manis Aisyah

Ni la hasil kreatip Aisyah, my 2nd doter
Siap tanya, mama suke tak?
Mustahil le mama tak suke kan
Kalau itu yang dia gambarkan mama dia nih..mama terima aje lah
Walaupun tak nampak tang mana pandainye mama dia ni masak tu haha
Dia adalah seorang sweet talker dan manja
Kalau saya panggil mintak tolong, dia siap nyahut, yes you're wonderful :-)
Kalau papa marah, dia suke nyayi lagu "kalau sayang jangan marah" kat papa dia
Nak marah pon selalu tak sampai hati, pasal selalu buat muka kesian..aisyah aisyah
Kalau dah start bercakap, tak jumpe tanda noktah
Sampai kekadang mama rimas dan malas nak layan :-P
Dia pon kategori happy go lucky
Mungkin sifat ini berkait rapat dengan nama dia, Aisyah Insyirah
Aisyah = hidup bahagia
Insyirah = kegembiraan

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Sunday, March 10, 2013

Morning Breeze


Korang buat apa arini? Ecewah...tetibe nak menanyakan. Semalam saya mood tak ok, kena keja satu hal. Meeting pulak! Tak suke! As usual toking-toking about the same thing. Tak mau komen pape. Hati bagai di seret-seret di atas jalan tar. Busan sey...cakap stail orang Johor hihi.


Ni ari nak tenang-tenangkan ati sebelum terbeban dengan keje dan date line seminggu depan. Appointment ngan dentist kena postpone le gamaknya. Takot tak siap keje kalau coti. Hari ni kami menjangkau jauh sikit untuk aktiviti riadah, ala sikit je pon. Taman Botani Putrajaya! Jalan-jalan tepi tasik tengok ikan. Mengemit ikan kat tepian tasik tu. Sebab ikan-ikan tu biasa diumpan dengan guti oleh pengunjung-pengunjung. Itu la duk tepi je tu. Bijak sungguh mereka.


Jalan-jalan biase pon boleh berpeluh satu badan. Tambah beban dak piya lagi. Jalan 2 menet dukung sejam. Lomah lutut mama piya. Kalau tak dukung, mula la kedengaran high pitch dia. Berdesing telinga. Ingat nak sewa basikal round-round tapi sampai dah lewat, basikal out of stock. Jom layan video ikan yang sempat kitaorang rakam.  Meriah!

*Rasenya pipi macam tertelan kuih pau lately hihi

Friday, March 08, 2013

Friday Happy Hour

Ketegangan keje dilegakan dengan rehat yang panjang di tengahari jemahat
Plan mengejut, ikotkan saya malas nak join pasal arini saya sangat rushing
Gi amik hadif kul doplas, patu pi beli bahan-bahan lukisan Aisyah plak
Arini nak gune malam tadi pukul 10 baru bagi tau
Hangin sungguh saya! Ikotkan keras hati malas saya nak layan
Tapi pagi tadi tengok muka dia sedih tak sampai hati la pulak
Itulah kelemahan saya, cepat kalah dengan emosi anak
Nasib le nak gune untuk sekolah petang
Satu setengah dah sampai opis, Huda ngan Ecah cal ajak join
Derang dah abih seround, siap dah book untuk second round
Dekat je pon, kat Warta tu
Itu yang saya sempat join, syok gak! Dah lama tak lempau bola bowling
Last main taon 2011 kot, family day belah mak saya
Huru hara je lebih kitorang ni, main ntah pape, sikit-sikit gelak
Ayat keramat "Dalam sepuluh cakap satu nombor" hahaha..gile!
Selambe je saya main dengan pakai maxi dress, kontrol ayu je nak melempau kih kih
Alah, ari jumaat kan bukan ada sapa pon, geng-geng pompuan je
Siap ter'over' limit plak lunch break, Puan bos ada plak kat opis
Sesekali kot men'jahat'kan diri
Pasal dah kelewatan tak sempat snap gambau skor board
Macam terror! Ecah yang menang..elehhh untung la menang :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thursday, March 07, 2013

Ilham Kami


Nampak tak wajah kegembiraan di situ. Mistilah kan. Punya le lama saya amik masa memujuk cikasben saya gi IKEA dan selalunya memang tak penah aprup. Kebetulan wiken lepas turn sabtu off saya, ingat nak pujuk lagi pakai teknik cakau gimau kih kih tapi tak sampai hati lah pulak pasal kebetulan dia tak sihat. Tak baik paksa-paksa orang sakit kan. Dia demam dari ari rabu tu lagi. Kasihan dia. Tetibe tak menyangke dia ajak sendiri. Eh eh mimpi ke hape dia. Harus la saya suke kan. Buat-buat tanye soklan bodo lagi, eh ye ke nak pegi? ye ke? Abang ok ke..kiki. Dasar mengade!


Sampai-sampai tu, perot memang tengah lapau, tros jalan laju-laju gi food court. Tup-tup terbace "No meatball today" huaa nak nangih rasa. Apo nak buek, takdo joki kato atok den. Makan guti ngan planta jo huk huk. Lopeh tu jalan-jalan cuci mato la. Akceli saya sangat suke pi IKEA pasal saya suke nengok home deco kat sana. Berangan nak berdeco-deco camgitu untuk umah sendiri tapi alahai sampai nijam umah saya tetap comot hihi.

Baru tahon lepas kan cat umah, emm tak sampai setaon dah ada contengan hasil seni piya. Sabo je le. Saya takde plan beli pape pon, tapi teringat mak nak magnetic board. Nak yang IKEA punya pulak tu. Beli kan le untuk dia. Fridge dia dah takde ruang lagi nak tepek fridge magnet dia. Tapi memang sirius best lah IKEA nih. Moden stail yang nampak sangat simple tapi cantek. Hai..jenuh le saya nak tunggu peluang nak ke sini lagi. Kena gune teknik cakau buaye plak kot ekekekeke.

Friday, March 01, 2013

Lunch Date

*Edited version- letak full picture :-)

Akhirnya hasrat kesampaian
Without proper plan, watsap-watsap
Sap sap soii tros jumpa
Teruja sangat! Tak terkata!
Lunch date dengan kakak blogger yang selama ini menjadi idola saya
KakAni - ibuhani.blogspot.com
Seperti yang dijangka, orangnye cantek, cute, peramah dan mesra
Haruslah mesra kalau jumpa saya kan kak :-P
Natural beauty dan awet muda jugak lahh :-)
Thanks datang jumpa saya, happy dan terharu
Beria-ia kita snap gambau sendirik kan
Lenkali kita kena bawak photograper
Nice meeting you kak
Nanti saya blanja akak ayam penyet plak ye


*Akak, saya suke gamba penuh tu pasal saya nampak macam tinggi 'sikit' dari akak hihi