About

Monday, December 30, 2013

Menghabiskan Cuti

Salam
Lamanya tak bersiaran, maaf yek, kesihatan tak mengizinkan 
Saya suke mata saya, macam cantek jer, macam comel jer haha
Hadoiyaiii..bermarathon sakit mata 
Mulenye Hadif, jangkit Alya, ni mama dia pulak
Apiya pon dah mula nampak tanda-tanda merah
Minggu lepas cuti lepas krismas balik kampung, pastu tros sambung MC
Makanya tapau la coti sampai abis taon
Jangan nengok lelama yek, kang jangkit pulak
Esok ada orientasi sekolah Hadif, cemana nih? Redah je le ekk
Ok baiii take care, doakan saya cepat sembuh yekk :)

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Friday, December 20, 2013

Makcik Gemok

Salam jumaat sume..keje gegajin yekk
Makcik ni dah lama tak gajin hihi..
Dah lama tak letak gamba ek, nahhh nengok le makcik yang dah gumukss nih
Di usia kandungan 22 minggu..skema jek ghase ayat cenggini kikiki
Kemain bulat kann...
Bukan senang makcik ni nak gemok, dalam tempoh hidup ni dapat 5 kali jek :P
Tu pon taim pewot kembong ke depan..taim lain menten selimmm..selim la sangat!
Sebenarnya, makcik ni nampak je kecik, comel lote tapi berat jugek tauu...
Kan penah bitau dedulu berat pregnan takat 55kg jek tapi ini kali dah terlebih plakk
Tak pe pas bersalin sok diet la kann ehekk
Dah jangan nengok lelama kang jangkit  gemok..jangkit ada isik lam pewot tak pe hihi
Lagi seminggu lebih dah nak bukak skolah balik kann, makcik tak prepare pon lagi barang-barang budak-budak nih..
Piya nampaknya kena ponteng dulu sari dua skolah dia pasal kang sape nak anta dan tunggu dia kat skolah
Mama dah tentu kena tunggu abang, maklum la sekolah baru
Papa uruskan kakak-kakak..alahh pe de hal kann baru 4 taon ponn..sekolah makan je kate nenek dia :)
Ok selamat berhujung minggu ekk
Kekanak kat umah tu bising nak ajak nengok Disney Frozen
Piya ari-ari nyanyi depan mama "let it go..let it go...saje nak saiko  mama dia hahaha
Hadif pon sama..cite pompuan pon nak nengok dia tu..haishhh

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Thursday, December 19, 2013

Kuantan| Day 3 ~ Bukit Gambang Safari Park & Water Park

Salam, mai le kite perabihkan cite percotian kite nih. Last day berada di Kuantan. Pagi-pagi dah mangkit, packing-packing. Turun sarap kat hotel sudah. Dah pakej kan..senang! Lepas kembong perot kitaorang jenjalan kat tepi laot. Belakang hotel je. Takde mandi-mandi yek, malas dah nak ngankut baju basah. Buat berat beg! Yang gian main air alya, aisyah ngan mama dia. Papa, hadif ngan piya lepak kat kusi malas jekk. Piya tu kalau mandi pool kemain brani...laott tak nak. Takut ombak...ombak jahat..ombak jahatt hahaha

Laut yang sangat cantekkkk...
Dah basah tepi-tepi kain baru naik atas, abihkan packing. Sempat le amik gambau family kat cermin besau. Kesiankan takde sape nak ngambikkan gambau kami. Nak suh orang malu huhu..jadik le dari takde kann. Tapi perasan tak asben saya tak banyak gamba dia..pemalu le konon tu...kot ada pon cam muke terpaksa kikiki

My 'little' family ^_^
Kitaorang check out awal pasal nak nuju sini pulakkk...Bukit Gambang Resort City! Kemain gumbire kekanak tu. Terkejut memasing. Pasal ini mama papa plan sesenyap. Derang ingat lepas check out tu nak balik KL dah. Sekaliii..ade sepraisss...sangat laaaa!!! Hahaha

Entrance Bukit Gambang, safari park & water park sebelah-sebelah
Kami tak tau pon Safari ni dah bukak, so plan-plan nak berendam je le. Tapi tahu-tahu je la Hadif. Nampak Safari lupa langsung water park. Menonong je dia ke sana. Mama pon tak sampai ati nak hampakan dia. Dia memang sangat suke tempat-tempat camgini. Tiket pakej sampai malam. Siang je tak de tapi kalau night safari aje ada. Nak tak nak kena le amik pakej siang dan malam kan. 

Hadif amik gamba siang, aisyah malam
Harga tiket lepas diskaun..bukan le diskaun. Dah tentu-tentu ada mykad. Kire rege warga melesia le kan. Dewasa RM48, kekanak RM28. Hadif dapat harga kekanak sebab ada OKU kad. Jimat doploh hengget, ikutkan 12 taon keatas dah kena rege dewasa. Untuk night safari tak ingat berapa tapi rase cam mahal, berbaloi amik siang malam ni. Sementara malam kite leh klua dulu asalkan tag kat tangan tu tak tanggal.  Ini pon banyak lagi tak siap, kot dah siap sok misti lagi naik rege nye.

Nengok jirapah
Dari entrance tu nak sampai ke terminal tram pertama, Simba Hill nama dia kena jalan kaki yek...sempot mak! Kena baya RM1 naik tram gi ke Giraffe Terrace nih. Pon dapat diskaun singgit. Kau tim ngan adik tu, so Piya tak kire hihi.. Jinak-jinak giraffe dia. Tak takot kite langsung. Siap datang dekat kat tepi-tepi kandang dia tu. Kandang tu tinggi tau. Buleh pegang kepala giraffe tu. Lepas tu jalan lagii nuju ke tram kedua nak tengok binatang lain. Ni pree aje.

Nuju trammm kedua
Duk dalam tram cemana le nak amik gamba sangat. Ni pon alya mengigih amik. Masuk kandang binatang pemangsa langsung takut nak hulur-hulur tangan amik gamba. Kang tak pepasal hilang tangan kann eiii seram. Gimau dia pon tenung kite cam nak telan jek. Scaryy! Tapi kat sini sesuai bawak anak-anak yang dah pandai sikit. Macam baya-baya Piya ok. Kecik lagi mebi tak best pasal derang tak kenal lagi nama-nama binatang. Piya eksaited! Majoriti binatang sana dia kenal. Banyak blaja dari abang dia.

Incik gimau, incik lembu dan cik rusa
Yang ini pulak belah hewan berkandang. Tak naik tram dah. Jalan kaki lagi. Excersise sungguh mama derang ni ari. Rasa nak tanggal kaki. Selalu le ketinggalan kat belakang. Ada memacam le, banyak nau lak nak share. Ada spesis serangga, reptiles, burung-burung...sume binatang la ada. Muntah nengok. Dekat 3 jam kitaorang meronda dalam nih. 

Piya panggil burung tu RIO, flamingo dan black panther
Dan letih-letih tu, terus le masuk water park pulak. Sini amik pakej 2 kekanak 2 dewasa RM81 plus lagi dua kekanak RM18.90 sorang. Kalau rege tak pakej tak tau. Dah tak nengok papan rege dah. Tau nak masuk air jek dah kepanasan berjalan kat safari. Nak sewa pelampung ke, safety box kena pakai E-value. Contoh bayar RM50 pastu sewa apa nak. Tak cukup top up. Nanti dah klua dapat refund balik balance e-value tu. Leceh sikit la, dah le 1st time masuk sana. Kelam kabut gak le. Kitaorang amik satu family tube ngan safety box jek.

Piya dah kesejokan, ikan tu muntahkan airrrr hihi
Gamba tak amik pon, ni ada satu dua sesat pas amik beg dari safety box. Kang bawak henpon, leceh. Letak-letak tepi kolam buatnye orang cuik kang tak memasal kan. Better simpan je kat safety box. Kitaorang duk sini sampai lima sengah. Ngam-ngam derang nak tutup dah haha. Yelah pasni nak masuk balik safari kan, nengok night zoo plak.

Jenama seliper sama...Fippers 
Sementara nak tunggu maghrib, kitaorang klua caik makan jap. Gile tak makan dari pagi. Lapar tahap sekor ayam letak pon abih haha. Bukan la tak makan langsung, ada la makan buat alas-alas perot je kat safari tu. Mahal ko makan dalam tu. Milo ais RM4.50..tersedakk dengau. Minum sampai titisan akhir. Sayang! Mahal kann.

Abang cowboy tu dengan jayanya nakutkan piya
Lepas makan baru masuk balik safari, jenjalan nengok night zoo. Sempat le gambo ngan mat-mat cowboy yang nak buat show malam tu. Kemain seksiii hihi. Malamnye gamba takde sangat pasal bateri henpon sume suda kong. Dari pagi ke malam tak ber'cas' mane le tahan. Lepas abih keliling night zoo, balik la kami. Konon nak pi caik hotel bajet tambah tido semalam lagi tapi papa derang cam ber'energy' je nak balik tros. So balik tros Bangi. Sampai bangi dekat-dekat kul sebelas. Sempat lagi nengok Maharaja Lawak Mega.
Ok itu ajeeee....Abih dahhhhh....

Tuesday, December 17, 2013

Buku Merah

Salam...malas betul nak keje dah.
Alasan tangan sengal kena amik darah buleh pakai takk hahaha..mengado!
Kali ni kita pilih tempat yang sama dengan Piya dulu. Senang dah ade rekod dan dah kenal doktor sana. So far services derang sangat memuaskan hati kecuali tang masa menunggu je. Tang ni tak improve-improve dari dulu. Memang lama sungguh kena tunggu turn. Ntah apesal pon tak tahu. Doktor ada 3, misi pon gamai. Pasal ni jugak asben saya selalu buat alasan tak mau teman. Buang masa lama kata dia. Saje kann...tapi kite ok jek. Dah biase dah pi cek up lone ranger. 
Macam arini, saya sampai awal, lapan sengah dah terpacak sana. Kemain lagi, terpacak tu hihi. Dapat la no 4 tapi turn saya dekat pukul sepuluh sengah. Sengal duduk lelama sana. Keje memerhati gelagat orang jek tapi syok! Memacam kerenah. Gitu gini dekat kul sebelas lebih gak abis...itu yang malas je nak sambung keje. Disebabkan coti berbaya dah abih, kena la mai opis jugak. Sampai opis tak keje pon, layan borak ngan ecah sampai lunch break. Pastu balik umah tengok kanak-kanak tiga orang tu. Derang dah balik sini wiken tu ari.
Ohh check up kite.....Alhamdulillah sumenya ok, baby pon sihat, berat dah dekat setengah kelo. Mama dia lagi la sihat, tambah berkelo-kelo. Detail-detail, sape terror buleh bace apa yang doktor conteng tu haha...

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Monday, December 16, 2013

Saya Dah Sedia


Salam hari isnin. Ini bukan baby kite yek, kite lama lagi, ikut kiraan sendiri, insyaallah April 2014 
Dia anak kazen kite, nama dia kite tak tahu lagi laaa hihi. Dia dilahirkan pada 7hb Disember 2013.
Kita tak sempat pi nengok pon lagiii. Konon nak pi semalam tapi tak jadi pasal Hadif sakit mata. Kang membawak virus pulak. Comel kann baby dia! Baby boy...
Kite pon teringin sangat nak baby boy :)
Tapi Allah maha mengetahui siapa yang terbaik untuk kita kannn
Sebenarnyakan kita tak pi cek pon lagi..nebes-nye!
Dah masuk 21 minggu dah kite nih hohoho bahaye ek..
Insyaallah..esok kite-nye appointment ngan doktor tu....
Saya dah sediaaaa....jeng jeng jeng hihihi

Friday, December 13, 2013

Kuantan| Day 2 ~ Santuari Penyu, Mini Zoo & Telok Cempedak

Salam semua, sambung cite yang dah nak basi.
Ari kedua di Kuantan, sebelum bergerak kemana-mana, isik perot penuh-penuh dulu kat hotel. Makanan pon pelbagai dan menepati selera semua. Nak western ke melayu sume ada. Pastu barulah memula perjalanan. Sempat snap-snap gamba dulu. Gile kemere sume kikiki 

Kita enjoyyy ni ariiii 
Destinasi pertama, Santuari Penyu. Tersampai awal taim tu, bukaknya kul sepuluh. jenjalan le pantai cherating dulu. Santuari penyu besebelahan dengan Club Med. Konon nak masuk sana tengok-tengok, sekali tak boleh daaa. Private place le konon! Cheh..eksen nau kann.  

Santuari Penyu
Akceli susah gak nak caik tempat nih, GPS macam biase buat ngengade. So kitaorang redah jek, sampai la ternampak signboard abang Aaron nih, terus saya ingat. Sebab sebelum nih dah jengah-jengah travel log cite pasal tempat nih. Katenya nanti kite akan disambut oleh abang Aaron Ajis hahaha. 

Apiya takot le tuuuu hihi
Tempatnye takle besau mana. Ada dua kolam jek pon. Satu tu tempat penyu yang remaja kot, satu lagi yang kanak-kanak hihihi. Tertonggeng-tonggeng nak ninjau penyu dalam kolam. Piya takut langsung, budak nih memang madang takuit. Kebetulan taim kami datang tu takde plak aktiviti melepaskan penyu ke laot. So cam bosan-bosan je la bebudak nih. Takat dapat nengok penyu lam kolam jek. Abih keliling tempat tu cauuuu...

Penyu remaja dan baby
Next destination adalah Mini Zoo kat Taman Teruntum. Lokasinye berdepan dengan Kelab Diraja Kuantan. Masuk adalah percume yek. Boleh tahan banyak gak binatang. Kesukaan hadif la nih. Menonong jek dia berjalan. Mama dia haruslah sempot kann haha. Maunye tak, naik bukit turun bukit, walaupun tak seluas mana tapi mengundang kepenatan yang melampau gak. Dah le tengah ari pekung kann..

Mini Zoo yang best dan free
Antara binatang yang ada, beruang, lembu, angsa, buaya, burung unta, ular, iguana, rusa dan kancil. Best gak. Gamba binatang banyak kat henpon Alya. Abih sume di snapnye. Dia plak ada kat kampong kan, so tak dapat le mama nak tumpang share kan. 

Nampak tu alya, angsa pon nak snap gambau hihi
Letih-letih berjalan, kitaorang lepak telok cempedak pulak. Amik angin laut. Huuuuu syiok! Tapi stended le pi taim musim tengkujuh nih, laut bergelora, ada red flag dikibarkan. Maknanya tidak dibenarkan mandi manda. Kalau putih baru boleh. Jadik duduk-duduk makan eskim je le. Taim ni dah pukul 2 lebih dah tapi sorang pon tak ngadu lapar. Nak makan kat sini pon macam tak best, penuh restoren fast food. Ada Mekdi, kepci, old town white cafe, tutti fruti...chehhh! Ini sume dah jemu kan..takkan pi bercuti nak makan ni plak kann. So kami singgah makan on the way balik hotel, gerai tepi jalan jek.

Pantai Telok Cempedak...cantek dan bersih
Petang nye aktiviti berenang di kolam. Mama teman apiya jek. Kakak-kakak keje membuli apiya. Terjerit-jerit dia. Lepas mandi manda tak kemana dah. Penat le konon! Malam makan kat kedai depan-depan hotel tu jek. Ikan bakar ala-ala rebus hahaha. Kite tak suke la makan ikan bakar tapi bakarnye tak hangus. Eh bukan le hangus sampai tak leh makan, tapi tak jumpe plak yang stail macam kat melaka. Hurmm..tempat orang kann...layan je le. Sepanjang kat sini, kite tak terai pon ikan patin tempoyak pasal kite tak penah makan dan rase tak lalu plak huhu. Ini le kisah ari kedua. Sekian...

Piya blaja suming..

Tuesday, December 10, 2013

Ku Di Sini Kau Di Sana

Salammm semorangggg...
Lately ni, saya cam rase kehilangan, kerinduann dan kesunyiannn..hamboii kemain kan hihihi.
Alahh...anak-anak kite kan duk kat umah nenek derang, itu la yang mama derang sentimental jekkk...Padahal baru jek seminggu berjauhan. Rase cam lama nauu. Yelah, dah biase riuh rendah ni tetibe sunyi sepi jek umah. Mujur ada piya teman mama. Nenek janji nak anta mereka wiken nih. Tak saba..tak saba....Makanya secara otomatik mood mama derang nak update pon tak mari, cite cuti-cuti kat Kuantan pon duk simpan dalam draft lagi.

Setiap ketika waktu yang terluang, wajahmu terbayang.....

Tuesday, December 03, 2013

Majlis Berkhatan

Salam, arini cite pasal majlis khatan anak-anak buah saya dulu. Kendian sambung cite Kuantan. Wiken lepas balik Alor Gajah nak meraikan anak buah yang nak berkhatan. Sekaligus meng'transit'kan anak-anak besau saya 3 orang tu umah nenek derang. Dari minggu sudah suruh anta tapi mama saje lambat-lambatkan. Ni tinggal piya sorang je. Kemain ngengade le dia tu, bajet anak tunggal haha.

Tak la ramai sangat, pasal dah terlewat umum. Ramai yang dah join taman perumahan lain. Ni anjuran Rukun Tetangga Taman. Anak buah saya dua orang, yang baju pepel, fitri (8 tahun) ngan farish (6 tahun). Anak sepupu saya pon ada yang baju kotak-kotak tu, Iman (6 tahun). Bagus betul! Brani derang. Hadif dulu sunat taim kecik, 3 taon. Sebab dia kena operate Hernia, pastu doktor bagi extra service. Lega gak la dia dah selamat awal-awal dan taim tu kami tak tau pon dia autisme. Kot dah besar ni, tak tau le nak kate. Bawak spital bius la kot.


Siap buat cam tradisi dulu-dulu. Tak perlu pon tapi saje je kasik meriah. Adlise kurang sikit nebes budak-budak ni kan. Semua kena junjung..sekali 6 orang pulak tu, senget bahu bak kate asben saya haha.


Lepas tu kena siram air, panggil bomba tau. Kemain girang dapat main air. Melompat-lompat memasing. Sampai terlupe nak kena potong gamaknya hahaha


Dah sejok-sejok sume, kena kuarantin. Kasik makan kenyang-kenyang, sesambil tu ketua RT sembang-sembang psiko ngan bebudak nih. Memasing dah mula nampak nebes bile sensorang dah dipanggil turun ke bilik operasi di bahagian bawah. Kita yang tunggu kat luar pon dedebar tau. Macam menunggu operation besau. 


Awal-awal tu, Iman ngan Farish rilek je, steady jek. Tapi dah ujung-ujung kecundang jugak...kedengaran la sore tangisan kesakitan. 'Babah tipu..babah tipu..kata tak sakit', Iman jerit...alahaiii siyannn mendengarnya. Dia pon kecik lagi kann. Farish pon sama. Ayah dia tak balik, paklong a.k.a asben saya ngan atok la yang tolong tenangkan dia. Alhamdulillah, nangis-nangis pon setel gakkk...