About

Tuesday, October 29, 2013

Graduasi

Salam semua...
Arini keje OK? Wiken korang cemana? Best tak? Saya? Keje ok ok jek. Wiken? Best la jugak. Sabtu pon off kan maka dapat la saya bertidoran berlamaan bersedikitan hihi. Sempat jugak kite spring cleaning rumah. Maklum la kite ni takde bibik. Harapkan wiken je la nak kemas sana sini. Teringat kamis lepas incik bos tanya, "Mimi, kamu takde bibik rumah kamu sepah tak?" Hadoiii! Soklan dia...terdiam kejap. "Sepah la jugak cik, tapi takde le terok sangat" Taim ni puan bos tibe-tibe bekap...."awak bagitahu la, saya keje kena masuk on taim, balik pon lambat, lain la puan boleh masuk ikut suke." Punca akan perbualan ini adalah bibik derang coti, makanya puan bos cerite le dia penat. Incik bos pon bagitahu la yang dia pon kena kemas umah..oloh oloh oloh....nak mintak kesian le tew kih kih kih. Orang dah biase ade bibik, gitu le. Saya layankan aje borak-borak derang...walaupunnnnn (jahat ek) :P

The stage dan perasmian
Dah dah.. itu selingan jekk...cerita sebenarnya pasal graduasi. Wiken ni majoriti U ada majlis konvokesyen kann..saya pon tak ketinggalan jugak attend konvo. Konvo anak bujang kite, Hadif. Dia dah tamat era persekolahan peringkat rendah. Tahun depan menengah. Masih dalam aliran khas integrasi. Pada yang tak tahu, anak bujang saya ni mild autisme. Dia tak amik UPSR. Nanti peringkat menengah, dia akan terus masuk aliran vocational. Ikut-kan dia boleh je stay lagi kat sekolah rendah. Ada 2 tahun talian hayat. Tapi kami decide, proceed terus ke sekolah menengah. Ternyata kami buat pilihan yag tepat, according to advisor dari PPD, dia galakkan kita amik talian hayat tu taim menengah. Lagipun pada saya, dalam 2 tahun kalau dia stay kat sekolah rendah pon, belum tentu dia mampu amik UPSR. Kita as a parent lebih tahu kemampuan anak kite. Ohh terover panjang plak explain :)

Perarakkan masuk para graduan
Majlis tu buatnye kat UKM, saje je kan nak menyesakkan sana. Dah le jem. Tapi takde le buat kat dewan besau tu, kat Danau Kelab Golf UKM. Temanya hijau pink (macam wane belon tu). Tapi tak kose le mama nak beria ikut tema. Pakai jek baju yang ala-ala hijau. Turquoise benaunya, alya pon komplen..ni bukan ijau la mama. Alah hentam je la kak, malas mama nak beli baju baru semata tuk majlis nih. Mama pakai ape pon gojes puiiii perasan ekekekeke. 

Anak amik sijil, papa dapat lucky draw
Tahun ni ada 30 orang student grad dari SK Jln Enam Bangi. Comel-comel semua. Memacam performance derang buat. Tabik spring kat cikgu-cikgu mereka yang majoriti pompuan. Terima kasih cikgu atas khidmat kalian, jasa kalian memang tidak terbalas. Enam tahun menghabiskan masa mengajar Hadif tak dapat saya lupakan dan sangat saya hargai. Thanks a million!! Beberapa kali saya kesat air mata menyaksikan anak-anak ini. Dengar ucapan pengerusi pon sedih...apa la mama hadif nih. Tengok tu amik gamba pegang tisu. Sesungguhnya mereka anugerah Allah yang sangat istimewa. Am proud having him! 
*terpanjang pulak entri hihi

Happy faces

Friday, October 25, 2013

Heart-warming Story

It's a rare side of football story
*teary eyed*

************************************
The Sweden v Germany World Cup qualifier last week had it all.
Some of the world’s top footballing talent? Check. Goals galore? Eight. Star turns? Chelsea’s Andre Schuerrle got a hat-trick within 20 second-half minutes.
But days later, a photograph from before kick-off has gone viral online and taken the spotlight from all of the above. In the shot taken by Andreas Bardell for Swedish newspaper Aftonbladet, as seen below, Swedish midfielder Kim Kallstrom comforts an agitated mascot.



The mascots selected for the game have Williams Syndrome, a form of autism, and one of them - eight-year-old Max - is very sensitive to noise. So his nerves were perfectly understandable, occupying centre stage alongside some of the sport’s biggest names in front of almost 49,251 people at the Friends Arena.

Kallstrom helped Max through his big moment, which has spread around social media platforms usually awash with negative and cynical aspects of ‘the beautiful game’.

Max's father Emil wrote to Kallstrom, expressing his thanks.
He said: "Because of your actions, Kim, my son could experience precisely the same emotions as everyone else who has been a mascot: pride, a sense of being special, 'I did it' and an immense joy."

Kallstrom said: "Of course, I am very happy that Max's dad appreciated how I acted. But what makes me happiest is that, although Max was a bit stressed when we came on, we still managed to make it a very positive experience."

It’s truly a heart-warming story, and a nice reminder that not all footballers are purely self-serving and money-driven…Kim Kallstrom, take a bow - you are a very kind man indeed.

Sumber: sports.yahoo.com

Gua Memang Layan

Hamboi...tibe-tibe gua..bajet rock sangat le tu
Saya memang suke sangat la layan rock-rock 80-an ni, memang zaman saya la kann
Membesar di zaman remaje dengan lagu-lagu cenggini
Pastu kengkawan sume ala-ala rock steady..sempoiii gile!
Dapat-dapat saya yang skolah kampong ni, haruslah cepat terhasut ngan budaya rock
Macam dah tak leh terpisah..dengar le lagu baru cemana pon, misti nak gak caik yang lama nih..
Sesekali ngantok-ngantok keje, lagu-lagu ni le jadik penyego mate
Tengkiu le pada yang buat playlist cenggini kat utube
Takde le susah-susah saya nak pilih sesatu kann
MP3 player saya pon, saya dah penuhkan ngan lagu-lagu zaman nih, dulu tu saya boh lagu lain tapi disebabkan gangguan emosi saya delete sume hahaha...pastu nyesal!
Ini la padahnye buat mende tak memikir..padan muke kan
Lelagu ni memang banyak kenangan sebenarnye, bile dengar terus cam senyum-senyum sumbing :P

*Saya suke bace balik entri-entri lama saya, salah satu cara kasik mood blogging datang. Walk down memory land....Kekadang rasa cam tak caya saya yang tulih bende-bende tu kikiki...


Wednesday, October 23, 2013

Hobi

‎Hobi bermusim
Lama dah kumpul, sebelum ni lekat kat fridge
Tapi anak-anak saya ganas 
Tiap kali bukak fridge misti ada je satu yang jatuh
Ada je yang pecah
Patu piya pon suke amik buat main
Especially yang patung-patung comel tu
Last-last saya beli magnetik bod ni
Bod ni saya beli kat Ikea, RM49.00 sekeping (motip bagitahu? kikiki)
Maka selamat koleksi saya sume ni
Ada yang saya beli sendiri
Ada yang orang bagi
Ada jugak yang tuka suke sama suke ngan mak or makcik
Tapi saya punya sikit jek compared ngan mak dan makcik-makcik saya
Kalau korang jalan-jalan beli kan saya sebeniye FM tauu 
Tak malu mintak kann hihi

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Friday, October 18, 2013

Riang Ria

‎Gelagat nak mendapatkan perfect picture
Tak menjadi pon..ikot korang laaa hihi
Ni ari senin lepas bawak anak-anak tour banda melaka
Ramainye anak hihi..anak saya campo anak buah..kurang sorang, Hadif tak nak ikot
Tapi sume tak turun dari keta
Maklong tak nak amik risiko kekanak berlarian
Takat pi minom kat sini je buleh kontrol
Lain-lain tempat...huru hara hahaha
Best tau nasik lemak sini..tak cukup sebungkus
Eh lupa..sini tu mane kann..Klebang Original Kokonat Shake 

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Thursday, October 17, 2013

Raya Korban

‎Masih raya lagi kann
Selamat hari raya korban
Selamat menjalani ibadah korban
Selamat bekerja pada yang tak bercuti 
Selamat berehat pada yang masih bercuti
(pantun tak cukup rangkap kikiki)

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Saturday, October 12, 2013

The Journey

‎Salam
Ecehh..live update le konon kann
Testing signal, nampak sangat bekerjasama
BB10 le katakannn...mata kat ateh kikiki
Kite on the way balik segamat
Tapi sat je sok balik Alor Gajah, weeding makcik kecik ‎hihi
Teros sampai raya, kita cuti lama
Ngalah raya pose kata cik bos saya :P
Selamat balik kampong buat semua yang balik kampong
Take care and safe journey‎

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Wednesday, October 09, 2013

Hadiah

‎Tengkiu to MamaKaory (http://ka0rist0ry.blogspot.com/)
Tak saangka dapat hadiah besday
Piya pon tumpang tuah
Tacing kite! 
Tengkiu tengkiu tengkiu
Cantek gelang tu..macam tahu jek kite suke pink :)
Ada gaya mami jarum tak hihi

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Monday, October 07, 2013

Hujung Minggu


Salam senin semua..selamat bekerja..dah abih mase keje pon kann kiki
Ini awan pagi tadi di daerah saya, daerah anda? ecehhh
Dari pagi berangan nak update, petang jugak berjayanya
Stended le senin kan, banyak agenda, after luch break baru duk kat tempat dendiam
Maka sempat la kite cite-cite sikit hihi..cuik tulang le tew :P
Akceli takde le cite menarik pon, campo-campo cite wiken jek, yang mana ingat hihi
Sejak 3 minggu sudah, hujung minggu saya sangat pack, tak sempat saya nak bersantai-santai pon
Dan ketiga-tiga minggu tu jugak mak abah saya ada kat umah saya
Saje je derang tu, bosan-bosan takde keje, jalan-jalan umah saya
Saya la yang seronok, pasal mak saya tu ringan tulang, abih sume keje-keje umah saya dia buat...malunye! Nampak nau kemalasan anak dia kann kikiki


Last week, ada event sekolah Alya..sukan tahunan, buat kat Komplek Sukan Seksyen 15
Macam biase, takde masuk acara apa pon.
Serupa mama dia jugak le ni..kategori pom pom girl haha.
Riang gembire piya tu..yela mananye penah lari atas balapan,
Sesekali dapat, hah...amik ko sakan berlari
Patu sibuk suh mama amik gamba..kemain banyak gamba lelari dia, satu je letak sini
Kakak dia masuk acara pembarisan jek, jadilah dari takde kann
Pegi le jugak kami ni, bagi moral sapot! Cuaca panas kemain! Loteh litak kato orang kampong den..
Balik tu pi makan kenduri umah adik ipar, ada kekah anak dia..gamba takde
Ntah nape la ni tak gajin nau amik gambau..mahap yek!



Tis week attend weeding adik ipar kawan saya pulak
Yani BFF dari zaman U, dah lama jugak la tak jumpe dia.
Last, taim kami soping member day sogo taon lepas
Kebetulan umah inlaw dia kat Bangi je, itu yang boleh datang
Kalau jejauh tak dapek la den haha
Kononnya nak setting reunion sekali tapi yang datang 2 orang je, Shidah ngan saya
Shidah pon tak sempat saya jumpe, dia balik awal...cheh!
Sempat le exsen ngan geng lain kat watsap, tunjuk gamba nih..muke selekeh gile kan..lantak le
Ok dah...nak tunggu lima setengah, nak tido sat..pastu baru pi amik kekanak skolah
"lu kasi wa rehat, nanti wa sengat" ahahahaha...
Mode: KL Gangster 2

Friday, October 04, 2013

Masalah

Salam
Lama saya tak jengah blog sendiri, berdebu ‎dah fuh fuh..konon! 
Ada ke yang rindu nak bace cite saya hihi perasan pulak
Saya tak kemana-mana pon, alhamdulillah masih sihat
Masih larat pegi balik keje, jemput anta anak skolah ari-ari
Tapi ada satu masalah besar yang sedang saya hadapi
Tak tau cemana nak buat, vitamin M yang over dose..masak lomak sungguh haha
Gile melampau ke melampau gile..mana-mana la ek
Yang pasti itulah masalahnya
Nak bukak blog pon malas, apatah lagi buat bende-benda lain kann
Plus sekarang ni bos masuk kemain awal, tak dan saya nak cuik tulang hihi
Kadang tu terai jugak tapi baru taip sepatah dua, dah kena panggil adoiii potong btollah
Arini kasik up balik blog, jangan lupa kite yek
Nanti kita terai update bile 'rajin', sabar yek