About

Wednesday, February 27, 2013

Apo Kono Eh Jang

Lagu orang kampong den ni ha..
Bilo dongar lagu ni otomatik yo tingat kampong. Tingat omak abah, tingat adik begadek, tingat nak makan masak lomak ikan sembilang. Uii terangkek! Den tak goti masak lauk tu. Lamo dah gaso tak balik, eh yo ko? Jap jap, awal bulan tu ari ado balik tak silap, alah kiro lamo la tu an an an. Taim tu tak sompek jumpo adik pompuan den tu ha. Walaupun dio duk dokek Malim yo. Ponek tepon suh balik. Bizi bona la konon dio tu, nyampah! Haha emo ngan adik sendiri. Padahal kito yang balik kojap na. Sagri jo.

Kuargo kocik den
Gamba kolam, amik dari lam perem (taon 2011)

Moh la layan jap, tetibo ngantok mato den ni ha, kasik soga dongar Dato' AC rapping. Listen up listen up listen up..apo kono eh jang tongah malam terlanjang, ekau dah bosa panjang ehh hahaha. Tapi memang sempoi an Dato' AC. Jangan layan na bidio (slang nenek den) kelip tu, tah papo yo. Tapi lagu memang me'nyoga'kan kan :-)


*Mahap pada yang tak paham atau yang mengalami kekeliruan bahasa

Tuesday, February 26, 2013

Sungkyunkwan Scandal

Drama korea le tu kann ngeh ngeh
Gara-gara mereka ini lah saya tetiap ari menahan mata nak tunggu tayangannya.
Ish ish sanggupkan! Punye la menggile.
Saya tak kisah pon pasal dah keminatan keamatan dan saya suke je taim siarannya camgitu.
Pasal takde le saya nak berebut remote tb ngan anak-anak atau papa derang.
Taim ni sume dah selamat beradu.
Airing taim 11.30 malam canel KBSWorld, Isnin hingga Khamih
Aman saya nak menonton sambil berangan sensorang ahahaha
Tapi memang series 'melting' tau nengok derang nih. Tersengih-sengih sendiri. Gedik!
Cite ni kategori sejarah era Dinasti Jaseon, feberet saya cite yang camgini
Sungkyunkwan tu adalah Institut Pendidikan Tertinggi Dinasti Joseon, untuk lelaki aje.
Pastu ada budak pompuan nyamar jadik laki gune identiti adik dia blaja situ
Sesikit cam He's Beautiful atau Hana Kimi (Jepun)
Tapi saya tergile bukan kat hero dia, tapi supporting actor nya
Soong Joong Ki (Go Yong Ha-dalam cite ni)..ala comey comey :-P
Nak tau detail nengok la sendiri, citarasa kita kan tak sama.
Mungkin saya suke anda tidak :-)
Ok dah, nak stand by depan tb. Harap-harap tak terlolap hihi
Jom la join.

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thirsty Parrot

Kebiasaannya, aisyah ngan alya akan mintak bantuan saya bab-bab kena lukih
Ke hape-hape je la yang berkaitan dengan homework mereka.
Semalam Aisyah kena lukis Parrot, saya pakat ngan Aisyah suh dia paksa papa dia lukihkan.
Saya kengkonon bizi, taim tu le nak masuk bilik air haha.
Saje nak tengok dia lukis cane.
Asek mama je kan.
Klua-klua bilik air beria-ia Aisyah tunjuk lukisan papa dia.
Boleh pon kan, saje malas sebenarnya tu.
Comel je parrot nya hihi.

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, February 25, 2013

Pink White

Pink = warmth, hope, calming, sweetness and naive
White = purity, innocence, wholeness and completion
It's a good combination to increase the productivity level, I guess :-P
Happy working on this cool Monday, dear friend!
Aja aja figthing ^_^

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Sunday, February 24, 2013

Untuk Kita-Kita Aje

  My lebly mak, aunties and gerenmade
Tadi taim iron baju kemain ngantok mato den ni ha, 10 kali menguap. Ni elok plak soga buga. Oh yo la baru mandi kato kan, saya ni suka sangat mandi lewat malam. Dah tahu tak elok tapi buek gak. Ontah lah apo nak jadik kan. Pehal plak cite mandi kan. Saya cume nak relatekan dengan soga buga tu jo ekekeke.

Jumaat tu ari Fatul, kazen saya (belah mak saya) baru create grup Gojes Family kat watsap. Gile best! Tak terpikir pon nak buat selama nih. Ahli gerup sume adelah makcik ngan kazen saya yang happening! Feed sangat la laju. Tak terkejau. Bayang le sepuluh orang nye sembang, ke lebih lagi, tak sempat kire. Terpaksa saya silent kan phone untuk ngelak dari hilang fokus keje. Memacam hal derang burak. Paling best dak Fatul siap tersilap add orang. Tetibe ada nama Hanif. Heran sungguh kami-kami ini. Apalagi jadik bahan le dia tu. Kot le boipren dia kan. Ikot turn kazen yang kena kawen pasni, dia lah. "Dengar la kak N tu buat cite, membongak jo kojo". Marah sungguh dia tu ahahaha. Makcik saya pon jadi bahan gak! Derang tu walaupon umor dah 40++ tapi tahap ting tong tetap serasi. Kes lambat reply le yang kenanye. Memasing tepon tak ngalah, sume semart fon. Haaa hebat tak hebat. Tapi bab menaip sume cam sipot kih kih. Kasihan sungguh asek ketinggalan ketapi. Tapi biasa la sekadar gurauan dan kami tak simpan dalam ati pon.

Saya penah terbace tau:
"Legend says, when you can't sleep at night it's because you're awake in someone else dreams"

Whooaaaa so sweet la korang! Sedang mimpikan saya heh? Tapi malam ni kasik saya tido yek, pasal esok Isnin, hari yang bizi hahaha..perasan....ok bai! Gud Nite ^_^

Saturday, February 23, 2013

Bila Malas

{Posisi ayu melayan anak-anak buah berburak, aktiviti wajib setiap pagi sabtu hihi}
Hobi dak Huda le nih, curik-curik amik gamba, tau le admire kann :-P

Malaskan keje ari sabtu.
Tapi korang tak keje kan, tentu tak dapat nak feel bende nih..untung la korang! Supposed saturday is a family day! Betol kan? Dulu masa saya nak resigned PuanBoss kata nak revised balik working hours, tapi biase le janji-janji manis belaka. Dah 2 taon masih camgini lagi. Hurmmm :-/

Tetibe saya teringat kata Incik saya di blog dia:
"Pada hari rajin, kita masih ada ruang untuk malas, tapi di hari malas kita takde langsung ruang rajin" 
*lebih kurang le ayat dia, saya tak ingat sepenuhnya*

Saya kan selalu merajinkan diri dengan membuat sesuatu yang menyeronokkan dulu, baru start enjin keje. Paling utama, kena amik bauan yang refreshing. Tapi pagi ni saya bertenaga sikit pasal pepagi dah kena tonggengkan RO Water kat dispenser..gagah kan! Kagum tak haha. Sebenarnya nak buat air takde sapa sampai lagi selain saya, tu yang kena buat sendiri. Sejak sakit gigi ni saya perasan macam dah kurus lah, seinci! Hahaha...berangan! Ok Bai..

Friday, February 22, 2013

Betul ke Bohong

Edisi update laju-laju
Keje sedang menanti setelah sari bercoti
Saya sangat la impressed, terharu dan gembira pagi ni, tak terkata!!
Biasanya Hadif tak penah kesah baju apa yang nak pakai tetiap ari kat sekolah
Tapi pagi ni dia tetiba bagitau, mama baju melayu
Eh!! Biar betol! Semalam cikgu tak bagitau pulak.
Dua tiga kali dia duk repeat baju melayu.
Saya ni serba salah nak caya tapi kang tak caya apa plak dia rasakan
Saya pon bagi le dia pakai sambil tu try cal kawan saya nak dapatkan kepastian
Memula dia tak angkat, ok tak pe la. Pikir nak stand by baju sekolah dalam keta
Kejap-kejap tu kawan saya cal balik. Betollah tu kena pakai baju melayu
Ada sambutan maulidur rasul peringkat kelas PPKI (Program Pendidikan Khas Integrasi)
Saya pon terus kata kat Hadif, Whoaa Hadif gud boy, listen to teacher
Termalu-malu dia..
Ohh saya memang cakap simple-simple english dengan dia sebab lebih difahami.
Mungkin pada anak normal seusia dia tak heran sangat appreciation camgitu.
Tapi as austime kid
Dia memang kena selalu di congratulate or rewarded atas setiap kebaikkan dia buat.
Ni akan meningkatkan self-esteem mereka :-)

*tu gamba curik-curik amek kat trafic lite hihi...
 
Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thursday, February 21, 2013

Tiga Perhentian

Hari ini saya off
Buat rawatan lanjut pasal gigi saya tu.
Ikot refer letter kena gi spital Serdang.
Sampai sana, lepas bersoal jawap tetibe kata sana takde pakar gusi.
Kena pi Kajang. Ok lah, pi Kajang pulak.
Sana pon takde jugak gupenya. Klinik Kesihatan kat Jalan Semenyih tu yang ada nye.
Adoiyai! Mujur la pi ngan cikAbg kita, dia layan je.
Saje ajak dia sebab dah tau kalau gi spital memang confirm susah parking.
Kot saya sorang tadi, tak ke penat. Pusing-pusing carik parking, tetibe salah tempat. Nangih!
Tapi yang tak brape best, urusan saya tak setel arini. Kena pi xtray dulu, kat HKL.
Jauhnye! CikAbg tak mau pi dah.
Lagipon dah nak tengahari dah waktu tu. Kang jem. Nak jemput Hadif lagi kan.
Makanya kena la plan amik cuti lain. Balik tido je le hihi

Wednesday, February 20, 2013

Bengang

Aku bosan dengan cintamu
Aku rasa buang masa...

Ehh apakah? :-P
Motif gambar?? Haha takde kaitan langsung, saje!
Saya adalah sedikit bengang dengan tuan kastemer sebis Umobile tau. Hetchu! Senin tu ari sehingga lewat petang semalam line tepon saya barring. Sebenarnya, silap saya la melambat-lambatkan bayar walaupun dah ketahuan overdue. Tapi saya bayar pepagi senin tu, tak sangka pulak nak kena bar. Saya perasan taim nak reply sms IncikBos. "Operator determined barring". Dah la keje luar, nak kena pi 2-3 tempat lagi. Sampai-sampai je opis, saya tros cal kastemer sebis tu nak update payment. Memula tak dapat, dah dapat asek suh tunggu, tunggu, tunggu..Sampai hapal dah saya lagu Umobile tu. Tapi saya tunggu gak, kot-kot angkat. Sudahnya hampa jugak tsk tsk. Maunye tak hampa dari petang bawak ke malam, pagi, tengahari, petang lagi. Akhirnya saya pasrah je le, kalau sampai ari ni tak de baru le nak pi sebis center. Tetibe plak petang semalam dia ok sendirik. Misti dia bace status FB saya yang duk komplen sebis dia. Ke ada kawan saya keje UMobile heh..opsss tak perasan lah..hihi

Sunday, February 17, 2013

Semalam


Semalam saya pi jumpa dentist, kan dah lama saya duk merana sakit gigi. Akhirnya saya mengalah, tak sanggup dah kot menahan kesakitan ketika makan. Ketakotan bukanlah faktor penghalang kan hihi. Saya gi yang dekat-dekat ngan opis saya tu je, Klinik Pergigian Halizah. So far service memang tip top. Klinik sangat bersih, ada tv, ada kerusi urut, ada tempat anak-anak main dan ada wifi jugak. Yang penting charge dia sangat reasonable. Kalau gomen lagi reasonable kan tapi kerana kekangan masa maka klinik ini jadi pilihan kita :-)

Lepas cek-cek, doktor kata gigi saya ok pulak. Rupanya ada masalah lain. Problem gusi kata dia. Nak cite banyak saya tak gheti walaupun saya paham apa masalahnya tu. So pendek cite doktor bagi saya refer letter, suh jumpa pakar gusi kat hospital Serdang. Oh mennn....Dah alang-alang jumpa doktor, saya buat jugak scaling ngan polishing, rutin tahunan. Tapi takde gambar yek pasal saya datang sorang je, takde sapa amikkan gamba :-P

Malas nak pikir pasal doktor, pasal bile nak gi spital tu tros le ajak asben pi terapi minda. Mana lagi kan, jenjalan cuci mata le. Sesambil beli lauk pauk. Gi pasar yang ade ekon haha.


Petangnya, lepas balik soping, sleeping beauty le apa lagi. Letih konon! Sempat gak nengok 'Meletop' maklum le ada FA kan kih kih. Teros mood saya baik dan saya masak. Tetibe kannn. Biasenye ari sabtu saya malas, selalu je buat muke gedik ajak asben makan kat luar.

Saturday, February 16, 2013

Raikan Cinta | Hasnor & Zul

Sekian lama saya peram cite nih, tak ada ruang nak edit gambau sebanarnya. Itu yang sering buat siaran tertunda. Awal-awal taon tu ari saya membizi mempersiapkan wedding kazen saya. Ini adalah kazen saya yang ke-6 sebelah mak saya. Tak ramai pon, semuanya ada 25 orang je dan saya adalah yang sulung a.k.a tua hihi. Tapi sebelah abah saya ramai, saya pon tak ingat saya yang keberapa :-P

Majlisnya, Uteh saya buat asing-asing. Sampai tiga minggu. Start ngan majlis nikah 13hb, resepsi 20hb dan bertandang 27hb. Sakan kan. Maklum le anaknya dua orang je. Sorang laki sorang pompuan. Tu ari kat Muar tu adik dia. Ni kakaknya pulak. Majlis resepsi, Uteh saya buat serentak tuk dedua. Jual borong kata dia. Akceli gambau sangat le banyak, saya share sesikit je. Selebihnya PNC hihi. Konon! Padahal malas nak haplod :-P

Majlis Nikah, 13hb Januari
Lokasi : Masjid...Oh dah tak ingat tapi sekitar Kinrara Puchong
Tema : Pink

Majlis Resepsi, 20hb Januari
Lokasi : Dewan Perdana, Keramat
Tema : Tiffany Blue

Majlis Bertandang, 27hb Januari
Lokasi : Dewan Dewan Ramai, Taman Cempaka
Tema : Hijau

Baru perasan gambar taim bertandang takde, sangat pelik.
Ni pon amik taim nak update instagram. 

Saturday, February 09, 2013

Kerja ke Main


Keje ari sabtu?
Misti orang pelik kan
Bagi kami biasa
Dan selalunya keje adalah ala-ala siput
Datang sesaje
Tengok le pe'el mereka
Semuanya sengal
Termasuk le penulis ini
Hahaha

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Friday, February 08, 2013

Kegilaan


Bile perangai gile saya dah datang
Camgini la jadiknye
Tambah-tambah ada yang melayan kan
Menjadik-jadik nau le pe'el sengal
Tapi tunjuk sikit je le
Kang terserlah le ke'busuk'an keperangaian
Padahal memang busuk pon :-P
Kehaduian..haha
Happy holiday uolss
Kita blum setat coti lagi, pasal esok masih kerjaan
Kekasihanan kekanan hurmm :'(

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Jumaat Merah Jambu


Ehem hem
Tetibe terasa ke'sweet'an plak bile pakai dustypink
Macam biase syoksendiri #mirrorholic :-P
Tapi saya memang suke kaler pastel-pastel camgini
This is another sweet dress from pondok my kazen
Kalau korang suke ce like FB fan page dia yek PondokMerahJambu
Atau blog dia pondokmerahjambu.blogspot.com
Yang saya pakai ni memang sangat best dan selesa, material dari kain tshirt
Saya fully recomended!
Ok tu je..haha

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, February 06, 2013

Apa yang Penting, Kerjasama


Aktiviti main masak-masak kat umah nenek Ahad lepas
Sebenarnya lesung batu tu baru lagi
Sebelum nak digunakan
Ada petua bagi menghilangkan debu-debu halus kat dalamnya
Kena tumbuk dengan hampas kelapa
Tu yang nenek guna khidmat mereka ini
Suke nau dapat menumbuk
Ngan dak-piya pon teruja
Piya dah gunting gambot..nampak tak? (",)

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Lamunan Terhenti

Teringin nak tengok cite nih. Agak-agak sesuai tak untuk kekanak. Cite antu klaka je kot.
Bolehlah saya listkan dalam agenda cuti ghaye cine nih ngeh ngeh. Harap-harap asben saya bagi permission, dia kan keje :-P

Taim cite Hantu Kak Limah dulu tu kelakar sangat, tak jemu-jemu saya tengok. Sampai sekarang saya suke nyakat anak-anak saya ngan lagu enjet-enjet semut tu, penakut sangat mereka! Lagi takot lagi mama sakat, dapat-dapat Hadif. Siap dia cubit-cubit saya tau hahaha...sakit dia cubit. Tapi masih mama suke kacau jugak.

Walaupun saya prefer original version, Aris Ariwatan tapi versi Awie ngan Ezlynn pon best jugak kann.. especially part yang awal tu, yang  Ezlynn baca je lirik tu (saya tak tau istilahnye apa)


People said : Times passes, Memories fade, Feeling change
People leave, but Hearts never forget

I said : Just keep calm, times will help...kan hihi
(^_^)

Tuesday, February 05, 2013

She Is Ten


Time flies..
Kejapan je rasa dah 10 taon anak dara saya ni
Detik kelahiran dia pon masih segar dalam ingatan saya
Bile anak kecik kita rasa muda
Tapi bile anak dah besar terasa ke'tua'annya kan :-)
Semoga kakak berjaya dunia dan akhirat
And celebration is a must lah kan
Tis taim kami ikot pilihan besday gal, PizzaSanFrancisco
Mabeles!!!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, February 04, 2013

Hobi


Nak nangih rasenya..
Semalam saya check homework Aisyah
Dia kena tulis pasal hobi
Tak menahan mama nengok dia tulih hobi mama
Pengsan!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Isnin yang Kebiruan


Mood keje kita sejuk macam cuaca kat sini
Ofis kita pon sangat sunyi
Sampai bilekah akan camgini?
Kita tahu, bintang tak akan jatuh ke bumi
Namun kita tak akan berhenti berharap
Ohh kita tak sabar nak bercuti panjang wiken nih
Walaupun kita tak ke mana, kita mau bertidoran aje di rumah
Incik asben kita keja lah
Nak shut down system tsk tsk tsk

*terasa poyo-kan gune ganti nama 'kita' tu, terasa macam budak sekolah haha
  #IniSemuaPoyo#

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Saturday, February 02, 2013

Ketapi Dinasour

Mari mengembara bersama ketapi Dinasor...haha. Terhasut ngan cite katon sudah saya.
Hari Isnin, cuti Thaipusam. Anak-anak rekues nak berjogging, so decide nak bawak mereka kat percint 11 Putrajaya, asek Tasik Cempaka je tapi kensel pasal tetiba anak jiran saya nak over nite plak kat umah saya. Tak pe la kasik can bebudak ni memain dulu. Huru hara rase. Anak dah sedia gamai tambah lagi dua orang anak dara. Tak terbayang saya kalau saya ada anak segamai ni. Yang 4 ni pon tak terkawal inikan 6. Phew~pitam!

Tunggu train dari stesen Masjid Jamek

Asben saya ajak bawak kekanak ni pi naik ketapi laju...LRT. Kebetulan dia nak ke Jalan Masjid India. Caik baju melayu untuk Hadif katenya. Kawasan situ kalau bawak keta leceh. Sosak! Hadif pon memang dah lama nyebut nak naik train. Kami park keta kat Terminal Bersepadu Tasik Selatan. Pergh! Cantik gile tempat tu. Terasa dah bertaon tak ke sini. Dah macam epot dah. Jakun kejap kami anak beranak. Kaunter jualan tiket bas pon banyak. Kot nanti-nanti nak kena naik bas balik kampung pon ok dah. Tetibe teringat zaman gi keje ngan LRT 11 taon dulu. Lama jugak dah tu kan. Bersosak-sosak den dulu, lelari anak lagi. Terindu plak zaman tu eh..

Foyer Terminal Bas Bersepadu (TBS)

Seharian jugak le kami mengembara. Ukur Jalan Masjid India lagi. Hongeh! Tambah sengsara kena dokong dak piya. Nak terputuih urat sarap. Tambah lagi dengan kondisi badan yang masih di bawah paras normal. Malamnya sekali lagi kepengsanan kesemuaan keletihan hihi.

Parking lot yang sangat luas

Friday, February 01, 2013

Untung Laa

Untung la orang wilayah dapat cuti
Untung la esok korang tak yah keje
Untung la korang dah dapat gaji ehhh :-P

Perasan tak kewujudan word 'untung laa' nih. Saya pon kekadang cam annoying gak dengar orang sebut camgini. Kalau yang kena pada situasi tu kire ok lah kan. Ni kadang tu de kaitan pape pon, tetibe untung la. Apakah?? Amik gamba reramai pakai baju pepel pon untung la. Wat the!!!! Tapi yang kurang best habit mereka-mereka ini buat saya dan adik-adik saya kat opis ni pon sekali terhasut. Ish ish..ntah pape je kitaorang ni. Sikit-sikit untung la..untung la..hakikatnya kampeni belum untung-untung eh eh hihi. Satu lagi 'Busuk'. Sikit-sikit busuk. Tu ari asben saya tanye, busuk tu ape? Haha..apa daa. Dia memang orang yang sangat blur tang word-word camgini. Busuk tu busuk la kata saya. Padahal maknanya macam kita nak kata orang tu jahat ke, atau mendengki ke..kann. Apa-apa je lah ek asal bersesuaian. Harap takde orang yang annoyed plak ngan saya.

Apa pon ini ari saya sangat tak untung, pagi-pagi dah berkejaran ke rumah bos, ke bank. Huru hara. Tapi memang silap saya jugak pasal lupa nak ingatkan puanbos transfer duit kat bank. Pepagi alam lagi officer bank dah cal, kata ada cek nak clearing. Oh mennn!! Nasib le arini saya drive keta sendiri, senang sikit nak drift haha..sangat la driftnya. Kalau keta asben saya tu payah la sikit. Dapat-dapat taim KL cuti ni, bank pepagi dah penuh. Keta kecik senang nak nyelit. Untung laaaaa :-P