About

Friday, May 31, 2013

Biar

Ya Allah, aku tidak sekuat yang aku fikirkan
Aku takut aku tidak setabah seperti yang aku selalu katakan
Janganlah aku dibebani dengan sesuatu yang di luar kemampuanku
"Dialah (Allah) yang telah menjadikan kematian dan kehidupan untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu, siapakah antara kamu yang lebih baik amalannya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat) -Al Mulk 67:2

Quoted from:
-Aku Bersyukur Anakku Autisme-

Sometimes you don't have any shoulder to cry on
BUT you always have forehead to put on the ground and cry in front of Allah, The Best Listener

Thursday, May 30, 2013

'Anak' Angkat Comel

Bos kita outstesen 2 ari ni
Dia mintak kita tolong perati-peratikan 'anak' dia
Aduii! Udah la kita ni penggeli
Tapi takat bagi makan kita ok je kotttt..panjang nau kott dia kan hihi
Pepagi singgah sana, jengah mereka
Kesiannya kelaparan, kosong dah bekas dia
Tahu tak, geli punya pasal kita siap bawak A4 paper buat macam corong
Lalu ikut celah-celah sangkar tu kikiki
Dah la derang tu tengah kelaparan, tak menyabau sume
Siap berpeluh-peluh tangan kita tau hahaha...ntah pape ek
Tengaharinya terpaksa kita ajak Huda tolong
Tolong tambah air minum, tak brani la kita nak bukak sangkar dia tu
Anak ayam tu kita macam ok lagi tapi rabbit tu memang kenot laa
Memang penggeli sungguh, nengok dia pon dah geleman
Berdiri bulu rome :P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tak Guna Suara

Sore throat day 7
Aduhaii...I'm suffering
Makin makan obat makin ilang suarenya
Kasau nau bunyik sore mak tsk
Doktor pulak dengki, sesuka ati jek menuduh ek hihi
Ye lah! Dia kedekut, tak bagi kita MC
Kita keje tak gune suare kata dia
Mementang la kita keje kire bulu beruang je
Memang la tak gune suare kann
Mencik!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, May 29, 2013

Percutian Bajet

Percutian la sangat kann, balik kampung je pun
Jumaat taim cuti wesak tu, lepas keje..err monteng benaunya kih kih
Cabut 2 jam awal, kalau tak, kena tunggu esok nya, rugi la sari
Lagipun pak mertua kita tak kasik sampai lewat-lewat malam
Sana jalan sunyi dan bahaya!
Tapi nama je monteng, balik peking-peking, gedebak gedebuk, kul 5 baru gerak
Beso la, mama komeh cam sipot..gegamai kat umah tu pon buek sajo jo, melontang!
Hujan plak sepanjang jalan, memang sodap membuto kann
Tapi tak lelap mana pon, asek kena jentik idong hahaha..ye la ye la tak tido, teman dia :P
Seprais pak mentua saya, padahal dah tipon, salah dengar dia ghupenya
Ingat kami balik minggu depan, adoiii la abah!
Ke asben saya yang cakap pelan..emmm ntah la
Kat kampung sini memang sangat sejuk malam-malam
Tak yah ekon pon, gegebut selimut bebudak nih
Maklum la umah di lereng bukit, tepi sungai pulak kann

Memang awal-awal lagi dah plan nak bawak kekanak pi picnic sini 
Alah dekat je pon, 15 minit driving dari umah
Asek berendam kat sungai sebelah umah je, sesekali menjangkau le jauh sikit
Wahhhh..Bestla sini! Kalau dapat berkhemah lagi syiok
Tak kena musim ujan, kalau tak, air keruh dan deras
Ini just nice lah..sejok dah tentu! Gamai gak orang datang, cuti skolah agaknya
Sejak di komersialkan, ramai datang. Dedulu tu lebih privacy, kata asben saya :-)
Saya pon first taim sampai sini semenjak kawen ngan orang Bekok nih hihi
Dak Piya stended le, penakot. Malas nak paksa dia mandi
Duduk-duduk ateh batu sambil rendam kaki aje
Kakak ngan abang dia emmm toksah cite, begejam pon boleh
Gigil-gigil, pastu lapar haha
Ni pon tak naik sampai ateh, bebawah je, kat atas ade waterfall
Saya kot pegi hutan-hutan camggini
Mula la teringat zaman-zaman dulu ngan geng Kembara
Rindunyeeee! Tapi itu la sejak berkeluarga takde peluang dah
Lagipun asben kita tak minat, maka toksah le nak berangan bagai :-)

Monday, May 27, 2013

Heroin Lagi

Saya nak MC taw sebenarnya arini
Tekak saya makin sakit, batuk lagi
Worst lagi pasal suara dah tahap serak melampau
Malas nak bercakap, incikBos pepagi cal dah gelakkan saya
Tu ari dia nak sangat suare serak-serak basah
Ni ari saya bagi dia serak kering ahahaha
Letih la, baru sampai Bangi subuh tadi, tros pi keje
Anak-anak dah transit umah mak saya, piya je ikot balik
Dia mana buleh pisah ngan mama dia

Meh la kenal-kenal, ini Damia Edora Binti Hayatularis
Dia baru berusia 4 hari

Anak buah saya terbaru, cucu wak misnan yang ke-10
Dalam sepuluh tu, 3 je lelaki :-)
Kalau gune title 'wak' tu pepaham je le anak buah belah mana
Orang alor gajah mano ado wak-wak kann kikiki
Comelkan! Geram nengok!
Macam teringin la pulak akakaka

Friday, May 24, 2013

I'm Satisfied

If you are agitated and confused
My work here is done
*sambil buat muke eksen* Hahaha
Seronok le korang yang bercutian
Saya seronok jugak di sini, walaupun dengan selemo dan saket tekak
Yang penting keje remeh temeh yang dikompol dah siap
Happy holiday semua!!
Wiken ni misi saya nak pi caik supplement, Garlic Pearl!
Last week sembang-sembang ngan Dato' ai, dia sajes amik tu
Dia kata lagi resdung is related with your antibodi
Meaning antibodi awak lemah..yes i am! Saya mengaku itu
Dia pon heavy sinus taim memude dulu, la ni dah tua tapi menten ensem :-)
Semalam dia tanya lagi pasal dia masih dengar saya sok sek sok sek
Segan pulak saya nak jawap hihi
Nampak sangat tak amik berat kan
Ok lah Dato' as your advice saya caik wiken ni jugak :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, May 22, 2013

Lunch Story

Tis picture captured by my lil bro, Fakhri
Flawless gileee muke ai kann
Puii..jangan tertipu yek
Itu hanyalah permainan silap mate hihi
Arini dapat bersantai-santai sikit taim lunch
Dapat jugak makan ngan geng opis
Kalau tak, semput macam main kejar-kejar
Masuk opis balik ngam-ngam kul 2
Makan kemana, tido pon kemana haha..tido aje :P
Arini Hadif ikut cikgu gi rombongan
Ketiga-tige kekanak saya pi rombongan
Hadif pi Time Square, Aisyah pi KidZania, Alya pi Melaka
Melaka? haha..Macam balik kampung je
Saje kasik dia pegi, kalau balik melaka pon bukannya jenjalan
Memerap je kat umah Nenek, paling jauh gi umah TokYang dia
Lagipon cuti sekolah ni kami takde plan nak kemana-mana
Rombongan ni macam reward sebelum coti la konon

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, May 21, 2013

Be'Rehat'

Sudah 2 hari kita berehat di rumah :-)
Sesambil melayan kerenah budak kecik ini
Dia domam, selemo ngan sakit mata
Dari wiken tu ari lagi, ni demamnya dah ok
Baki-baki sakit mata ada lagi
Buleh je kot nak antau kat mak dia
Tapi sebab tak sampai ati tengok dia nangih tak nak pi
Dan tetibe mama pon macam maleh nak pi keje
Mama amik kesempatan la kann kih kih
Tak sedar keje berlambak kat opis tu
Buat dono je buleh?? :P
Esok keje la, InsyaAllah
Pastu jemahat cuti balik..Ehh ye ke? Macam tak je
Mintak-mintak IncikBos lembut ati kasik cuti :-)

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Saturday, May 18, 2013

Kekenyangan Di Muara

Muara manakah?
Di sini lahhhh..hihi

Dah lama dah nih. Bulan lepas taim balik kampung tu.
Sebelum PRU lagi. Sampai dah lupa dah cite dia cemana hihi. Simpan sangat kan!
Kalau cek kat fesbuk adalah, pasal ada update sana
Awal-awal dah remind mak tak payah masak banyak-banyak ari tu
Malamnya kita makan luar. Call adik saya yang kat bukit baru tu join sekali.
Meriah le sikit gegamai kan. Bukan besar mana pon family kita

Sampai-sampai sana tak tahu nak tuju kedai mana, banyak nau pilihan
Semua kedai pon nampak macam penuh
Last-last abah saya sajes gi sini, kawan dia katanya. 
Sini pon, buleh tahan ramai jugak la orang
Sejam nunggu makanan. Abah saya sempat la melilau pi mencaik kawan dia tu
Memang osah la kawan dia taim sesama dalam askar dulu kat Tawau, Sabah
Tapi dia sakit dan lumpuh, tak brapa nak ingat abah kita

Thursday, May 16, 2013

Main-Main Belon

Ini taim besday dak Ameen yang ke Satu taon
Dah besa dah dia, kejapan je ghase
Ibu dia celebrate sekali dengan upacara potong riben PondokMerahJambu
Orang Melaka boleh le singgah kedai dia
Berdekatan dengan Hotel Rembia, Alor Gajah
Alamat lengkap ada tapi tak ingat hahaha cemana tu

Tarikhnya tak silap 14hb April 2013 bersamaan hari Ahad
Citenye pon dah tak ingat sangat, short-term memory lost :P
Yang ingatnya banyak gambar main-main belon je
Maklum le tukang ikat belon, tiup tak kuat a.k.a penakot kih kih
Epi bebeday Ameen! Suke Kak Piya nyanyi bebeday kuyu
Sambil makan stoberi cecah cekelat fountain yummm!!!



Wednesday, May 15, 2013

Kisah Hati



Sebab saya mood tak ok, saya letak gamba serius
Tapi gaya macam tak je kan
Yang terpamer di wajah tak sama langsung dengan yang tersirat
Saya kan pelakun terhebat, tak caya tanyalah opismate saya
Macam-macam watak dah berjaya dilakunkan
Gwiyomi pon ada..nak tengok? Takdenya nak bagi! Kih kih
Emosi bertukar sekelip mata kann :P
Saya, kalau mampu sume bende saya buat sendiri
Takde nye nak susahkan sesapa
Tapi bile saya mintak tolong maknanya memang saya perlukan pertolongan itu
Dan ikotkan PuanBos sendiri dah mintak transfer keje tu kat dia
Tapi yang buat saya hangin, keje yang sepatotnya 'complete' kata dia
End up terpaksa saya jugak yang 'complete' kan
Dah tu kebendenya yang ditolong nya tu..ce kabo ce kabo
Kata nak diiktirap Menejerr tapi......
Haa mula la nak mengata pulak saya ni kan
Kalau tengah marah memang tak sedar!
Bukan nak mintak simpati ke hape
Cume nak buangkan apa terbuku di hati je
Lepas ni setel le masalah hati saya
Nak lepaskan pada orang yang sepatotnya tak mampu
Makan hati je laaa ekk..untung la diaaaa!!

Monday, May 13, 2013

Fish Feeding

Aktiviti ala-ala riadah la kononnya, dah le musim paneh!
Pasal ni mama dapat selemo taw..sape yang susah..mama jugak hihi
Idea mereka la ni, nak pi tengok ikan! Tak abih-abih nak buli mama
Lagipun memang dah lama tak jengok ikan peliharaan kami tu
Akceli saya takde plan kemana-mana, pasal menteri kewangan kite takde
Dari jemahat tak balik, perbentangan bajet lepas PRU13 kih kih
Takde maknenya, dia kena upgrade sistem kat opis dia
Maka mama lah terpaksa melayan kanak-kanak sume
Untung laa korang ada mama yang sporting..perasan sendirik :P
So malamnya lagi dah janji, suh mereka bangun awal
Lambat tak mo pi dah, kul lapan kena gerak
Tapi tak jauh mana pon, Taman Botani je
Kalau lewat dah panas, mama dia mana boleh kena panas
Pijau muke ekekeke...Bajet puteri lilin!
Sejak tua-tua ni je dulu tak de nye nak kesah, lantak pi nak berkilat muke pon!


Kenyang ikan-ikan dapat makan guti gardenia, begebut!
Memule tengok macam takde ikan, sekali campak je teros berduyun datang
Kat akhir video, ikan-ikan tu buat splashing, tapi ter'stop' plak sebab terkejut hihi
Kualiti video pon tak memuaskan lah, patutnye terang dan jelas
Tak geti nak adjust, biau je le ek




Mawar Putih

Saya 'edited' sebab jumpa video nih
Kasik sikit gambaran cite dia cam mana kan 


Sejak 2 ari lepas saya duk tengok telemovie ini
Tayangan sepanjang May ni kat canel astro BoxOffice
Canel no brape saya tak tau la, pasal saya punye canel tak tersusun
Ada nama je no takde hihi
Tiga ampat kali saya tengok, dan tak penah miss menangih :P
Memang sedih gileeeee, ingatkan saya sorang nangih
Sekali jeling-jeling, Alya pon sama, buleh geng mama la dia
Nasib papa keje wiken lepas so bermaharaja lela le kami nangih kah kah kah
Kot dia ada kena bahan je le...geli nengok kate dia

Ohh semalam hari ibu kann..eh eh tetibe tukau topik
Malas nak buat 2-3 entry tapi dah ada mood sikit hapdet blog kih kih
Saya memang tak tingat langsung
Bile kekanak ni bagi kad, baru tingat dan tros laju-laju cal mak kita
Busuk kannn!
Terharu sungguh dapat appreciation dari anak-anak!
Thank you love, mama sayang awak-awak semua
Walaupun saya masih dalam proses jadik ibu yang baik
Tapi saya tetap ibu yang paling bahgia seantero donia..I leb my family
Cehhh tetibe! Nak cover sedih le nih :P

Friday, May 10, 2013

Iron Man Lady

Tetibe feeling-feeling awek Tony Stark
Ada gaye tak..ada tak?
Tapi versi pan-asian eh melayu :P
Sengal!
Heran ek? Motip nak feeling camgitu
Efek pakai jam iron man!
Wallahhh hahaha
Ini le dia hobi paling membazir saya
Kalau pompuan lain gile barang kemas
Saya gile jam! Murah pon tak pe asal stylo
Stylo tak Kak Ton kih kih
Oh ye, nanti besday saya, present kan jam tau
*Buat muke gwiyomi..kelip-kelip mata*
Sengajo nak mintak pelompang jopon namo eyh ni
Sekian.

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, May 07, 2013

Everyone Hero

{Sekolahku Hebat}
Eh eh perlu ke buat entry post-election camgini? Geli kann hihi
Saje nyebok! Maklum la kita ngundi
But dun weri no politik isu here, am clean!
Ilmu politik pon secetek lecak air :-)
Tq Selangor voters ngeh ngeh
Nebes lak tunggu sape MB baru
Ceh! Loghat nau, macam ngundi sini kan :-P
Untuk Melaka Maju Negeriku Sayang, especially my territory, am happy as well!
Congratttts!! :-)
Tapi sedih sangat lahh, rumah dah siap, pahat masih berbunyik
Maaf kata, am sick of most my dear friend FB posting! Both parties!
NO more fun reading the FB timeline tsk tsk tsk
Everything must be a reason. Let's action louder than speak!
Sekian, dari hamba marhaen.

{Unrelated picture...sekadar hiasan kih kih}

Saturday, May 04, 2013

Jom Jom Jom

Jom Kita Mengundi!
Walaupun kasih sudah tertumpah di Selangor
Namun hati masih melekat kuat di bumi melaka.
Semoga warga pengundi Selangor buat pilihan yang bijak
Kita dah on the way balik kampung dah ni
Lepas ngundi sana kena rushing balik sini semula
Cikasben pangkah DUN Langat, Parlimen Kajang :-)
Apa-apa pon senin kita tumpang tuah Selangor
Tengkiu Tuan MB, sarangheo!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thursday, May 02, 2013

Hak Berehat Hak Kita

Tajuk macam hape jek, dah lama tak merapu meraban. Otak dah penat lah ni, rilek la kitkat kan ada..kihkih sengal! Arini kepale ting tong, terasa di awang-awangan. Satu hape pon tak makan, sempat minom secawan kopi aje pagi tadi. Aduhh kelaparan!

Kek bola dia

Semalam kami melepak kat umah brade in law, Kota Warisan Dengkil. Dia buat makan-makan family sempena bebeday dia. Dan wedding eniberi dia yang ke ampat taon, kejapan je rase. Perasan macam baru 2 taon tapi tak habaq la kat dia, kang perasan mude jek dia tu hihi. Gamba sangat sedikit pasal bateri tepon nyawe-nyawe ikan omeh. Yang ponteng sompek amik gambau kek dia.

The decoration!
Alamak tak nampak makanan lain ek hihi