About

Tuesday, January 28, 2014

Masak Sherperd Pai Sendu

Salam selasa semua...sihat tak sihat tak? Over pulakkk haha..saya baru balik check up kt spital. Alhamdulillah ok semua. First taim dalam history pregnant, HB ok..10.7g/dl. Patotnya kena dalam 11g/dl ke atas tapi ni pon doktor kate dah ok. Fuhh lega biasenye tak sah le kalau tak kena repeat amik darah. 

Ok jom cite projek masak-masak Alya Aisyah plak. Semenjak dua ni mama derang tetibe plak berselera omputeh. Tekak buat ngengade. Walaupun saya dah memboyot camgini, selera makan ala-ala on off gak. Itu yang tertimbul idea nak makan mekanan omputeh. Takat speggeti tu kire dah terror le gak, baked makaroni pon dah past. Yang ini kire pes taim le terai. Dengau orang nyebut terasa cam kelas benauu bunyiknye kan. Ce sebut..sherperd pai haaa kan lain macam je bunyiknye tu kih kih. 

Begebut nak guna mixer nih

Maka sabtu lepas petang-petang, ajak la bebudak ni main pondok-pondok. Kali ni memang saya kasik derang terai sume, potong-potong bahan, mixture dan masak. Saya hanya ajar sesikit jek. Dah bile lagi nak ngaja kann. Tahu makan jek sume hihi. 

Suh lapis nipis jek, kemain tebal dia sapukan 

Resepinya saya tiru dari cikepal jek. Sebab nengok resepi ni jek paling senang untuk saya follow. Stended le saya mana suke yang susah. Kebetulan bahan sume memang ada, kecuali susu ngan butter. Tapi itu sume bisa diatur, papa derang sentiase bersedia. 

Layer daging

Prosesnya tak de le lama, cume jadik lambat pasal Alya Aisyah yang buat semua kann. Saya layankan aje. Biar derang rase puas ati ngan hasil kerjasama mereka nih. Ini le gupenye yang dah diloyangkan. Topping tu nampak kuning pasal saya suh sapu ngan kuning telo. Suh garis-garis ngan gerpu konon nak cantek, kemain capok, bergaris-garis derang keje kann. 

Sebelum dibakar rentung :P

Gambau dah siap bakau tak sempat amik, henpon ntah memana piya letak. Dia memang gemar ilangkan tepon mama dia. Pulak tu sume tak nyabau nak makan. Sekali hadap abih 3 suku loyang. Tak sempat nak simpan buat sarapan esok hari huhu. Seronok bile anak-anak dah besar dan boleh di harap. Tak lama lagi mama boleh le goyang kaki tunggu orang panggil makan je hihi....

Osemmmm!!

Friday, January 24, 2014

Tak Nak Bercakap Pulak Dia

Salam Jumaat...kejap sungguh masa berlalu..esok turn saturday off. Yehaaa...akceli banyak kali dah kitaorang off sendirik ari sabtu haha. Esok bole le bukak mate lambat sikit, kalau tidak kul 5 dah kena paksa bangun. Lambat semenet, abih sume lari jadual.
Dah dekat 2 minggu apiya skolah, so far tak de masalah. Cume pepagi lepas cuti, isnin la biasenye..wat ngengade tapi takde sampai tak mo skolah. Paling-paling buat nangih manja. Dah siap ber'unipom, masuk keta ok je dia. Stended le anak manja kann.


Bile dah terlebih manja, dia jadik pemalu yang amat. Ni ticer-ticer asek komplain dia tak mo bercakap. Ajar apa-apa pon tak nak follow. Jadik budak baik, diam jek. Risau dah ticer dia. Padahal kat umah kemain pot pet lagi, kemain lasak. Nyanyi-nyanyi bagai. Pening dah mama dia nih. 


Tapi apa keje yang ticer bagi sume dia buat, kalau ada yang ticer kasik bawak balik, laju je tunjuk kat mama. Tak nyempat sampai umah, dalam keta dah paksa-paksa tengok. Kalau tak tengok majuk. Adoiyaiii anak. Ada 4 orang anak, memacam ragam, kakak-kakak over talkative, adik? 
Tak pe le slow-slow la ek, kasik tengok progress seminggu dua lagi. Sambil tu mama caik-caik le gak tips nak kasik anak bercakap dengan orang. Tapi piya memang susah nak bukak mulut ngan orang yang dia baru kenal. Dengan atok nenek dia pon payah. Cemana ek??? Banyak cakap susah, tak cakap pon susah.

Thursday, January 23, 2014

Lebih Indah

Salam....
Di sebalik setiap dugaan, Allah beri kegembiraan di sudut yang lain...
Sesungguhnya rancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan
Selalu ada harapan bagi mereka yang berdoa, selalu ada jalan pertolongan bagi mereka yang berusaha, selalu ada yang terbaik bagi mereka yang bertawakal..Insyaallah. Yakin la pada Allah :)

24 weeks old, lil caliph in my bump
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakhbar

Monday, January 20, 2014

Ponteng Sekolah

Salam semua
Ni ari ada budak ponteng sekolah
Dia demam dari jumaat tu ari lagi,ni pon masih ada sisa-sisa demam, batuk ngan selsema lagi
Terpaksa la mama hangkut pi opis, tak kan awal-awal taon nak coti kann..sayang hihi
Lagipun minggu ni bos mama dia takdak, out station
Sebelum nih, dia pon dah pesan, kalau emergency boleh je nak bawak anak pi opis
Piya pon tak de le nakal sangat, duduk dendiam layan video kartun, conteng-conteng kertas
Perasan tak new look dia tu, boy cut! 
Ni papa dia punya keje...banyak kali dia terai nak potong gambut piya
Tapi mama ada, so tak dapat lah
Jumaat tu ari mama keje, dia dendiam bawak piya pi gunting gambut
Hadoii...frust mama! Baru nak me'lady' like kan piya
Senang jaga kata papa dia..
Nasib menten comel hihi...

Friday, January 17, 2014

Everyday Monday to Friday

Salam Jumaat semua.... 
Dah semakin sunyi sepi blog saya ni kan...kekadang dah terlupa ada blog hihi. Mintak sori la kengkawan...seriously sekarang memang tak sempat sangat nak hapdet. Masa begitu mencemburui saya ecehhhh..macam bizi benau ek. Maklum le tu ari kan bercutian kemain lama, banyak le keje-keje tertunggak. Pastu ditambah dengan schedule harian yang sudah bertukar...maka memang la tak sempat nak bercerita macam dedulu. Ni ari sempat saya jengah blog sesambil kunyah biskot pasal dah bosan ngadap keje, ye ye saya keje yek ari ni. Kampeni tak amik cuti thaipusam ni...

Pepagi alam saya dah keluar umah anta anak bujang skolah. Kang lambat jem, dia pon kena ada kat skolah sebelum 7.20 pagi. Haaa kelam kabut la mama pagi-pagi, siapkan piya skali. Takkan nak patah-patah balik pulak. Sekali jalan la. Yang anak dara berdua tu, papa derang antau. Biase lepas anta Hadif baru pusing balik anta piya. Tu pon amik masa lama pasal jem kat roundabout seksyen 4 tambahan tu. Sampai opis ngam-ngam kul 8. Minum-minum, borak-borak, keja-keja dah tengah ari. Klua amik Hadif, balik opis keja lagi sampai petang. Takde dah rest taim lunch. Taon ni tak yah tunggu anak dara dua orang tu. Mereka berdua naik van skolah. Persediaan awal sebelum mama derang bersalin kang. So sharp 5.30 petang boleh dah berangkat pulang, amik piya skali.

Abang kawasan balik skolah...dah selekeh!

Sampai umah, buat keja-keja suri umah pulak , masak, makan dan segalanye lah. Bajet supermom hihi. Pukul 9.00 malam mata dah nak terkatup tapi blom boleh katup lagi. Kadang amek selelap dua lelap dulu sebelum sesiapkan keperluan hari esok. Esoknya sambung balik cerita yang sama. Wiken la taim nak rehat puas-puas...tido banyak-banyak. Penat gile rase...taim ni selalu jek terasa nak cecepat bersalin nak cuti panjang haha...

Thursday, January 09, 2014

Afiya Dah Sekolah

Salam...
Piya dah mula sekolah dah, alhamdulillah mata dia dah sihat. Mama pon dah keje walaupun mata masih bengkak sikit. Kalepul skolah dia kan. Mulanya plan nak anta Little Caliph kat sempang umah tu jek tapi dah penuh pulak kuota budak 4 taon. Last-last pilih Tadika ABC (Advanced Brilliant Child), Islamic English Medium. Tak lama lagi pandai le piya speaking London. Kakak-kakak dia dua orang tu pon grad tadika nih. Apiya tak tahu le duk sampai 6 taon ke tak. Takot dia jemu duk tempat yang sama kan. Tak pe kasik try test dulu setaon nih.


Kemain eksaited dia dapat sarung unipom skolah. Memang happy la dia nak pi sekolah. Tapi sampai-sampai jek, memalu. Nangih siap. Hadoiii...tapi tak le meraung. Nangih dalam malu, airmata jek mengalir. Duk pegang tangan mama jek. Tapi mama kena nekad kann. Tinggal je ngan teacher dia. Insyaallah ok. Dia kan tak biase lagi, baru 4 taon lagipon. Dah la manja. Kekadang kite je yang terlebih gisau padahal anak kat sana bergumbire. 


Walaupun baru 4 taon, ce tengok buku-buku dia. Terkejut mama. Memang terlebih-lebih advanced. Mama dia tak de harap dia akan pandai bace dalam umor ni. Cukup la dia buleh hilangkan sifat pemalu dia yang mendalam tu dan blaja campo-campo orang. Selama duk umah pengasuh dia nih agak pendiam. Tapi kalau kat umah tak pulak diam, becok kemain. Susah hati mama dia nih. Ntah dari mana le datang sifat pemalu dia tu, ohooo misti amik dari mama dia hihi...konon! Semoga berjaya Apiya....

Tuesday, January 07, 2014

Maka Bermula Laaa

Salammm 2014....inilah imej baru mak jemah :P
Gaya makcik sungguh...gara-gara sakit mate le nihhh...
Dalam sedar tak sedar dah seminggu kite menjalani ari-ari di taon baru ini kann....kejapan je rase
Sedang meng'adapt' dengan rutin harian yang baru..bebudak dah mule sekulah kann
Cume tak sepenuhnye lagi pasal mama masih bercutian..mata dah merah dedua belah
Tapi jengah gak opis kejap-kejap..gajin nau konon hihi
Maka bermule le kembali keja-keje gosok baju
Taon ni empat-empat skulah, fuhhhh menitikkk peluhhh jantan sume
Dengan mate sakit kene menjait lencana, tanda nama...berair-air mate mama ni haa
Asal lekat jek mama korang jait..tak menahan dah mate ngadappp...
Elehh mama pon bukan pandai nau jait, keje ni buat setaon skali jek hahaha
Piya dia tak skolah lagi sebab mata masih merah macam dragon ehh ye ke dragon mata merah haha
Kesian dia, dah eksaited nak skolah..sabau yekkk piya
Kang tak pasal-pasal membawak virus plak kat skolah tu
Ok sok-sok sambung..besau kecik dah mate kite menaip ni haaa
Tak sempat BW jugakkk...nanti yek, tunggu mate sihat :)

Sent from my BlackBerry 10 smartphone