About

Tuesday, January 28, 2014

Masak Sherperd Pai Sendu

Salam selasa semua...sihat tak sihat tak? Over pulakkk haha..saya baru balik check up kt spital. Alhamdulillah ok semua. First taim dalam history pregnant, HB ok..10.7g/dl. Patotnya kena dalam 11g/dl ke atas tapi ni pon doktor kate dah ok. Fuhh lega biasenye tak sah le kalau tak kena repeat amik darah. 

Ok jom cite projek masak-masak Alya Aisyah plak. Semenjak dua ni mama derang tetibe plak berselera omputeh. Tekak buat ngengade. Walaupun saya dah memboyot camgini, selera makan ala-ala on off gak. Itu yang tertimbul idea nak makan mekanan omputeh. Takat speggeti tu kire dah terror le gak, baked makaroni pon dah past. Yang ini kire pes taim le terai. Dengau orang nyebut terasa cam kelas benauu bunyiknye kan. Ce sebut..sherperd pai haaa kan lain macam je bunyiknye tu kih kih. 

Begebut nak guna mixer nih

Maka sabtu lepas petang-petang, ajak la bebudak ni main pondok-pondok. Kali ni memang saya kasik derang terai sume, potong-potong bahan, mixture dan masak. Saya hanya ajar sesikit jek. Dah bile lagi nak ngaja kann. Tahu makan jek sume hihi. 

Suh lapis nipis jek, kemain tebal dia sapukan 

Resepinya saya tiru dari cikepal jek. Sebab nengok resepi ni jek paling senang untuk saya follow. Stended le saya mana suke yang susah. Kebetulan bahan sume memang ada, kecuali susu ngan butter. Tapi itu sume bisa diatur, papa derang sentiase bersedia. 

Layer daging

Prosesnya tak de le lama, cume jadik lambat pasal Alya Aisyah yang buat semua kann. Saya layankan aje. Biar derang rase puas ati ngan hasil kerjasama mereka nih. Ini le gupenye yang dah diloyangkan. Topping tu nampak kuning pasal saya suh sapu ngan kuning telo. Suh garis-garis ngan gerpu konon nak cantek, kemain capok, bergaris-garis derang keje kann. 

Sebelum dibakar rentung :P

Gambau dah siap bakau tak sempat amik, henpon ntah memana piya letak. Dia memang gemar ilangkan tepon mama dia. Pulak tu sume tak nyabau nak makan. Sekali hadap abih 3 suku loyang. Tak sempat nak simpan buat sarapan esok hari huhu. Seronok bile anak-anak dah besar dan boleh di harap. Tak lama lagi mama boleh le goyang kaki tunggu orang panggil makan je hihi....

Osemmmm!!

2 comments:

  1. kak mimi sedapnya.. lama tak wat .. sesejak badan berat ni nak memasak pun malas...

    ReplyDelete
  2. akk pon bukan gajin nau tp anak2 dh besau pandai mintak2 itu yg gagah gak :)

    ReplyDelete