About

Friday, January 24, 2014

Tak Nak Bercakap Pulak Dia

Salam Jumaat...kejap sungguh masa berlalu..esok turn saturday off. Yehaaa...akceli banyak kali dah kitaorang off sendirik ari sabtu haha. Esok bole le bukak mate lambat sikit, kalau tidak kul 5 dah kena paksa bangun. Lambat semenet, abih sume lari jadual.
Dah dekat 2 minggu apiya skolah, so far tak de masalah. Cume pepagi lepas cuti, isnin la biasenye..wat ngengade tapi takde sampai tak mo skolah. Paling-paling buat nangih manja. Dah siap ber'unipom, masuk keta ok je dia. Stended le anak manja kann.


Bile dah terlebih manja, dia jadik pemalu yang amat. Ni ticer-ticer asek komplain dia tak mo bercakap. Ajar apa-apa pon tak nak follow. Jadik budak baik, diam jek. Risau dah ticer dia. Padahal kat umah kemain pot pet lagi, kemain lasak. Nyanyi-nyanyi bagai. Pening dah mama dia nih. 


Tapi apa keje yang ticer bagi sume dia buat, kalau ada yang ticer kasik bawak balik, laju je tunjuk kat mama. Tak nyempat sampai umah, dalam keta dah paksa-paksa tengok. Kalau tak tengok majuk. Adoiyaiii anak. Ada 4 orang anak, memacam ragam, kakak-kakak over talkative, adik? 
Tak pe le slow-slow la ek, kasik tengok progress seminggu dua lagi. Sambil tu mama caik-caik le gak tips nak kasik anak bercakap dengan orang. Tapi piya memang susah nak bukak mulut ngan orang yang dia baru kenal. Dengan atok nenek dia pon payah. Cemana ek??? Banyak cakap susah, tak cakap pon susah.

4 comments:

  1. kak kadang2 bebudak ni tak bercakap sebab dia suka observe dan kemudian baru dia ikut... atau mungkin juga mood dia???

    ReplyDelete
  2. Ank kite pun sama. Kat rumah kemain byk ckp. Pi sklh x mo ckp.

    X pe. Slow slow la tu...

    ReplyDelete
  3. jgn kate budak2 kite yg dah tua pun lemah nak gi keje ari senin sbb dah syok cuti sabtu ahad kakaakakak...

    ReplyDelete
  4. SAMA GAK LE... X BERAPA NAK CAKAP KAT SKOOL.. TAPI KAT UMAH KEMAIN.. SAMPAI UMI PUN X LARAT NAK LAYAN DIA..

    ReplyDelete