About

Thursday, June 26, 2014

Perkakasan

Salam, dah tiga hari mula bekerja tapi masih duk termangu-mangu. Momentum keje tak dapat lagi. Kejanya nampak banyak tapi tak gheti nak start mana dulu. Sume usik tak kena. Pelan pelan la ek, baru cuti dua bulan kot lama lagi ntah cane le ek huhu. Masuk-masuk jek keja dah dapat kejutan. Pa dia?? Taraaa...


Dapat PC baghu uollss..tanjat boboi hik hik. Plastik pon tak bukak lagi . Window 8 tauu..ish ish very the up to date tapi terkial-kial..asal tahu mana nak caik fail, word, excel udah le. Lenlain tu blaja nanti-nanti. PC lama tu memang dah hazab pon, lembab cam kura-kura. Mujur le tuan dia ni pengguna yang penyabau kann kikiki


Nijam pepagi memacam nak disediakan sebelum gerak pi keja. Fuh...huru hara. Segabut ek meja tu, gumah pon sama. Kemas umah pon ala-ala kadar jek. Barang-barang yang nak dihangkut adalah henbag mama, botol air, beg nurseri syaqir, briefcase merah mama tu dah pat taon ditinggalkan, ni dah kena kembali ke era mengusung beg tu. Projek tenusu ekekeke. Coleman box pon ada...pe hal plak..dah gaya nak pi mancing. Hanya ibu-ibu yang ada baby je paham. Ini la isiknya...


Ni pon baru tukau, sebelum ni bawak cool bag biase jek tapi tak tahan‎ kesejukkannya sampai petang, dedulu piya antau umah babysitter, ada fridge. Syaqir lak duk nurseri itu yang ber'coleman' bagai. Kang panas-panas tercemar susu dia. Ok ini aje cite di petang ari khamis nih..wassalam :)

Tuesday, June 24, 2014

Hari Pertama Kami

‎Salam, short entry jek nih yekk :)
Arini budak ni dah dua bulan
Mama dia pon dah mula keje..ohh kemalasan
Bermakna Syaqir pon dah duduk ngan ticer‎ dia
Haii ngindu dia, eleh ngade jek bunyiknye kann
K baii!

Sent from my BlackBerry 10 smartphone

Thursday, June 19, 2014

Lama Tak Minum Kopi

‎Salam semua..
Makin tenggelam blog kite ek, apa nak buat masa begitu mencemburui kikiki..alasan! Lagipun tepon kite ni baru klua workshop, gusak! Seminggu tak dapat explore the world hik hik. Board terbakau kate pomennya, ganas benau ek tapi takde le berapi berasap bagai, speaker jek tetibe tak function, ingatkan speaker je gosak. Lain pulak, kena segatos lebih, kot begibu den tukau lain :P

Ini la saat-saat akhir menikmati alam percotian, sesambil minum milo makan ghuti bakau. Jemu sudahhh..ari-ari ni je menu sarapan. Hadoiii..Ngindu nak minom kopi tapi tak brani nak terai lagi pasalnya perot dak Syaqir sensitip, pantang silap makan, kembong. Kadang tak makan pon yang pelik-pelik, kembong gak. Manja sungguh, mama pon kena la pantang makan lagi, pedas-pedas langsung tak leh. Dah le mama dia antu pedas. Takpe la demi anak, kukorbankan selera lahap ku ekekeke.

Sesambil minom, layan worldcup :)
Apa ingat kite gheti nengok cite korea je ke, bola pon gheti gak, dapat-dapat ada player ensem kann hahaha. Tahun ni memang tatak ong la itu espana team. Kecewoooo kuaso segatos. Mencik! Takpe le kasik le can team lain menang. Nak sodap an ati yo ni tsk tsk. Apapon, Te amo la furia roja! Dah Spain kalah kite sokong Brazil la plak ekk..backup team, pasal ada Neymar ngan Oscarr kikiki..Dasarrr

Ok tu aje la, nak sambung minom melo emmm #buatmukajemu :P

Sunday, June 01, 2014

Tak Kena Tak Tahu

‎Salam. Lama dah rangka-rangka entri ni, baru ni ari sempat perabihkan. Punya la lama peram. Nak update ari-ari biase payah sikit, so kena la tunggu wiken, pinjam papa Syaqirnye lappy. Alah akceli boleh je gune tepon tapi susah nak edit-edit gambau.


Ni kali nak cite pasal Syaqir kena prolonged jaundice. Apa tu ek? Penah dengar tak? Saya pon kot tak kena kat Syaqir pon tak amik kesah gak. Kalau takat jaundice tu biase laa kan. Normal bagi setiap baby baru lahir dapat jaundice atau lebih terkenal disebut kuning. Proses mematangkan hati derang. Cume ada yang tinggi ngan tak jek. Ikut experience anak-anak yang lain, semua memang kena jaundice tapi yang biase-biase jek, seminggu dah hilang dah. Hadif je lama sikit dan admitted yang lenlain hanya monitor amik darah je.

Penuh buku pasal check jaundice

Syaqir detect jaundice dari hari ketiga lagi, ada misi mai umah cek. Dia kata dah nampak kuning sikit-sikit so pi la check darah. Taim tu ari ahad Klinik Kesihatan tak bukak, kena la pi spital kajang. Dah tinggi gak bacaannya, 13.3 mg/dl. Above 15 mg/dl baru admitted, kena follow up cek lepas dua hari. Petua? Hai laa memacam dicuba, pantang orang suruh itu ini sume buat. Minum susu kambing, halwa kundur, anggur hitam, sengkuang cina...mandi ngan air inai la, ubat seisei sume lahhh tapi gitu gakkk. Ntah ye ke tak le petua tu sume, kebetulan je kot. Ikut doktor, bagi baby kerap nyusu aje, kuning tu akan keluar ikut kencing berak dia.

Lepas check kali ke-5 bacaan still tak turun sangat, takat 11.0 mg/dl je. Itu yang kena refer spital serdang, prolonged jaundice. Dipanggil gitu pasal jaundice dia berlarutan selepas 2 minggu kelahiran. Kena check bebetul sebab takut efek hati. Kat serdang tu banyak gak la darah dia kena amik, sampai lebam tangan dia, macam kat gamba atas tu. Kena amik air kencing sekali. Tak sampai ati nak nengok, memang saya duk luar pon. Melalak kemain kuekk! Rasa nak masuk je pujuk dia tapi kalau gitu sampai ke sudah tak selesaikan. Kuatkan je la ati tsk tsk tsk. Kata doktor kalau result tak ok, dalam 24 jam derang cal tuk admitted ke hape. Kalau takde, datang tuk appointment akan datang jek review result. Tunggu-tunggu takde pon cal..lega la sikit kannn, maknanya ok la result tu.  Lepas dua minggu follow up, jumpe doktor. Alhamdulillah result dia ok, takde efek hati. Kategori breastfeed jaundice jek, doktor kat spital serdang pon dah discharge Syaqir, tak yah datang dah. Fuhh lega.

(D) for discharge :))