About

Thursday, April 23, 2009

Dunkin Donuts

Enjoy this commercial break....i love it...not the donut or coffee but the model..boleh gitu??

P/s: Anybody know the background song...help..help...been searching for it quite long time.




video source: credit to hoonfami

Wednesday, April 22, 2009

Kawan lama dan Isma Af7

AFUNDI ISMA...huhu poyo sungguh. Sorry ye, ini bukan blog fan Isma. Juga bukan nak promote dia. Sebanarnya setiap kali saya melihat Isma membuat persembahan di konsert saya akan teringatkan seseorang. Siapa? Tak lain tak bukan seorang sahabat baik saya merangkap bekas rakan sebilik semasa belajar di Uitm. Dia ni merupakan dua pupu kepada suami Isma. Kebetulan semalam saya tidak berapa sibuk maka saya gunakan kesempatan itu untuk menghubungi sahabat saya itu.

Saya: Hello, sue?

Sue: ye saya...siapa ye?

Saya: Ala dah tak kenal dah ke. Kawan lama nih.(ni sah-sah dah tak simpan no aku lagi nih)

Sue: Emmm....mi ke..

Saya: Ha sib bek ingat aku lagi...ingat dah lupa tadi

Sue: Ish nape sore ko dah lain ek...cam dah dewasa.

Saya: Hahahaha...memang la dewasa tak kan budak-budak kut...kena la berubah, aku kan dah makin matang.

Perbualan diteruskan, cerita pasal keja, anak, suami, famili dan kawan-kawan lain. Dah dekat 10 minit baru saya bukak cite ni

Saya: Oit sue...wah tak sangka aku sedara ko sume geng-geng pandai nyanyi ek...siap masuk AF, OIAM la..

Sue: Eh mana ko tau die sedara aku?

Saya: eleh dulu ko yang beria cite, ada sedara artis. Zul tu sedara ko kan?

Sue: Hahaha...tah aku pon tak ingat aku cite. Malas nak komen, aku tak campo ok

Saya: ye ke tak campo...bukan ko ke yang berabih duk undi isma tu...hehehe

Sue: Hoi..hoi...tolong sikit ye..aku bukan fan die tau..aku ngan laki aku siap ngutuk lagi tau. Tapi laki dia si zul siap sms laki aku suh support isma. Ohhh please la..aku ngan laki aku tak layan ok...Yang aku bengang sekali time die perfome lagu Kau mawarku tu...time tu aku keja..malam tu punya la banyak aku dapat sms berunsur kutukan dari kawan-kawan aku. Tension aku...napa sms aku lak...hish geram aku

Saya: Hahahaha padan muka ko..dulu sape suh ko canang dia tu sedara ko...

Sue: Tapi aku memang tak ingat yang aku ada bagitau orang yang zul tu sedara aku.

Saya: Memang ko tak afundi dia langsung ke? Aku tengok tiap minggu die leading jek

Sue: Sorry ok...satu sen pon aku tak undi..ngabihkan duit buat apa. Yang undi tu pon sume sedara mara dia yang lain....kecuali aku.

Gitu la bunyinya perbualan kami. Saya terfikir gak kalau tak kerana isma, agaknya sampai sekarang saya tak hubungi dia. Mesti ke nak ada sebab baru kita nak hubungi seorang sahabat lama????

MLM

Mlm? Apa tu? Ia bukan ringkasan pada hari MALAM yang gelap tu ye. Ia adalah ringkasan dari perkataan "Multi Level Marketing" yang merupakan satu sistem perniagaan yang makin berleluasa ketika ini. Sebenarnya perniagaan MLM ni sudah lama bertapak, namun saya yakin masih ada sebilangan yang masih samar-samar tentang MLM ni. Sedikit la saya ringkaskan macam mana perniagaan MLM ni dijalankan mengikut kefahaman saya sendiri. Konon la perniagaan ni tidak memfokuskan kepada jualan barang semata-mata tetapi dengan membawa rakan ikut serta akan mempercepatkan proses kenaikkan pangkat. Semakin ramai down line semakin berjaya lah kita. Pelik kan?

Bukan itu sahaja, kena pulak membeli sejumlah barangan produk MLM tu sebagai pelaburan. Bagaimana tu? Contoh: Beli 15 unit produk melalui pinjaman dana, lepas tu dalam masa yang sama bawa 2 atau lebih rakan ikut serta memasuki unit kita dan mereka juga ikut sama membuat pelaburan yang sama. Sebagai ganjaran bulan berikutnya kita akan dapat pulangan yang boleh dikatakan lumayan.

Gambar diambil dari web: www.squidoo.com

Kenapa tiba-tiba saya berminat nak cerita pasal MLM ni, ye mesti ada sebabnya. There's nothing without reason kata omputeh hehehe....

Al kisahnya kelmarin (jumaat) saya telah diajak bertemu oleh seorang kenalan. Saya katakan kenalan sebab kami baru beberapa kali bertemu, itupun atas urusan pejabat sahaja. Agak mencurigakan jugak la sebab tiba-tiba ajak saya keluar. Dari gaya bahasa yang digunakan, saya dah boleh menjangka yang mesti ada sesuatu yang nak dibincangkan. Sebelum ini pon dia pernah bertemu dengan salah seorang rakan sepejabat saya, cuma saya tak sempat bertanya mengapa 'kakak' tu nak jumpe die. Kebetulan hari tu kawan saya tu bercuti maka saya tak dapatlah nak merisik-risik. Tak pe la saya pergi jugak la. Hah...tiba masanya...tepatlah seperti apa yang saya taksirkan. Hebatkan instict saya (ngeh ngeh...perah san)

Lepas makan, maka kakak tu pon keluarkan lah segala risalah-risalah tentang produk-produk tu, biarlah saya rahsiakan saja jenama produk tu dan juga bahan bukti ganjaran yang telah diperolehi. Tapi pelik jugak kenapa die tunjukkan ganjaran orang lain bukan dari dia sendiri. Saya tanya jugak, jawapan die, akak dapat tak banyak lagi sebab akak pon baru dalam bidang ni, so akak arap mi tolong la akak. Kita sesama carik orang dan jual produk ni. hemm...gitu ke? Setelah puas die cerita, ginilah sikit lebih kurang saya jawap:

Saya- maaf la kak, saya memang dari dulu tak minat dengan bisnes MLM nih, ikutkan sayapenah gak join sebelum ni tapi semuanya tak menjadi kak. Akak paham je la saya ni, siang kerja malam nak uruskan umah pulak, weekend tu je la saya nak abiskan masa dengan anak dan family, mana ada masa nak buat benda ni kak.

Kakak tu-Ala mi kalo ikut penat akak lagi penat, dah la akak ibu tunggal, ni ha mi tengok majalah ni, die ni berjaya dengan MLM ni lepas mencube kali yang ke-17

Saya- Die lain kak saya lain, masalah penat saya tolak tepi kak, saya tak mau dek kerana nak mengejarkan pulangan tu saya sampai abaikan anak dan family. Saya bukannya ada pembantu kat rumah tu. Bukan saya tak tau kak camna orang-orang yang buat bisnes nih, dieorang memang komited abih dengan bisnes ni. Tak pe la kak, akak tak yah la susah-susah nak pujuk memang confirm saya tak nak kak. Maaf la ye...buat masa ni hati saya memang tak penah terbukak nak join kak.

Kakak- Kalo mi tak yakin meh ikut akak ahad ni kite gi majlis meraikan SM (sales manager) kat the mines. Ala kejap je, dalam 2 jam, bawak sekali anak-anak ngan suami.

Saya- Ish..tak boleh kut kak, asben saya pon memang tak minat bab-bab ni, belum saya cerita nanti die dah bagi jawapan. Hehehe

Kakak- Ala mi kejap jek..meh la....

Saya- emmm...susah nak cakap la kak, tak pe la as now akak assume jek saya tak nak, kalo saya minat saya bgtau la akak k..

Kakak- Gitu ke? tak pe la kalo gitu..tapi pikir-pikirkan la ye mi

Saya- Insyaallah

Akhirnya selesai gak, fuh memang tak kenal erti putus asa kan. Tapi yang pasti setakat hari ni saya memang tak minat. Kalau betul pun saya nak ceburi bidang perniagaan biarlah saya fokuskan untuk jual produk bukan mencarik downline. Apa-apa pon ini pendapat saya, tak semua orang bersetuju kan. It's just my 2 cent. Hik hik

P/s: Alamak..pecah rekod..entri terpanjang tahun ni..

Tuesday, April 21, 2009

Job Vacancy

Tumpang lalu, nak buat iklan jap...

Anybody out there looking for a job? Interested to join us? Check out this ads. If you have the criteria stated below, please email or fax your CV to us soonest possible. Thank you.

Friday, April 17, 2009

Boys over Flower

Just finish watching the final episode of this Korean drama @ mysoju.com. One of hit and famous drama this year. Fully recommended to all viewers (klasifikasi tayangan 'U'). Currently I'm in the stage of second round wacthing @ KBS World (Channel 303-astro) haha...because of JunPyo ^_^

Sepi

Lamanya saya tak menjengok blog sendiri, sibuk manjang(ye ke?). Kebetulan PC saya dipejabat tidak ada jaringan internet maka bertambah lama lah lagi saya membiarkan blog ini. Untuk menghilangkan rasa sepi blog ni, saya nak buat selingan jap. Mari berimiginasi seketika...

Wednesday, April 01, 2009

Maulidur Rasul

Sambutan maulidur rasul peringkat taska- alya dan aisyah.