About

Monday, April 29, 2013

Tarikh Ini, Setiap Taon

Ye, roadtax keta kita mati
Tapi yang best, tiap-tiap taon misti lupa
Tambah-tambah sekarang cikasben yang guna keta nih
Tak sah lah kalau tak lewat sari dua
Lagi satu yang paling ter'best'
Tetiap taon lupa kat mana letak geran keta ni
Merata alam mencarik, yang pasti letak dalam envelop Etiqa hihi
Abis sume lemari, fail di kombah :-P
Suke sangat melengah-lengah
Selagi tak sampai masa taknak sediakan
Pepagi nak pi baru terkial-kial mencari
Aduihaii, elok nau perangai camgini kan
Takde disiplin!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Sunday, April 28, 2013

Kenduri Hujan

Dah lama tak update pasal event family
Ada 2 lagi tertunggak, malas sungguh!
Tunggu mood mengarang datang
Ecehh macam best sangat la konon
Musim kenduri di musim hujan
Memang la mengharukan!
Lecak, berlemuih sume
Ni ari kami pi Langat, Kg Sg Lui
Kenduri kawen kazen belah asben saya
Siap berbelah-belah :P
Hujan lebat! Kasihan pengantin berhujan
Anak-anak saya bersukaan la dapat main hujan
Abis kuyup, lantak la korang, sesekali mama kasik can men ujan
Haa ini misti Ida lupa campak baju dia atas bumbung
Petua orang dulu-dulu la kononnya
Tapi kalau dah nak hujan, petua apa pon tak kan jalan :-)

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Friday, April 26, 2013

Gajah Depan Mata

Aduiyaii! Tekanan!
Oh ye sebelum tu, letak gamba perahsan dulu kikiki

Ok sambung...
Korang penah tak digabunkan seketika
Ohh saya selalu sangat!
Terutama taim saya segabut tsk tsk tsk
Kejadian mencari kalkeleter merata alam
Padahal elok je terletak kat tepi keyboard huaaaa :'(
Besenya saya sensorang je so tak le sesapa perasan pon kesasauan saya
Tapi ni ari melibatkan opismate saya, Roshdi ngan Iwan
Roshdi, 'Ko ni dah kenapa, gajah depan mata pon tak nampak'
Lepas dia cakap camgitu tros je saya nampak
Beristiparr panjang la saya, ketawa sampai kluar air mata
Jadik bahan je le ngan dia, 'Aku rase kau kena beli kalkeleter besau lagi laaaa hahaha'
Mencik mencik!! Haha beremosi pulak di ari jemahat ni
Ok bai!

Thursday, April 25, 2013

Sempat Aje

Walaupun dah terlambat saje je muke kan
Sempat je posing-posing ngan dak piya
Ni le jadiknya kalau gile kemere :-P
Gamba muke duck pes tu not original
Mama dah make ober!
Dah terhasut ngan nurul la ni
Tengok dia buat bulu mata che ta, tingin la pulak
Tapi tak brape jadik la hihi
Nampak beza ngan yang 2 tu kan..ye ke ade beza??
Saje mengade, tu pakai #app365
Takdenye mama dia nak mekap beria pi opis
Malah bebile dan kemana-mana pon tidak :-)

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, April 23, 2013

Edisi Malas

Edisi orang pemalas menghapdet camgini lah 
Tepek instag picture aje
Mende yang sebenarnya nak di hapdet tak kesempatan lagi
  
Ini adalah budak kecik yang banyak onar sekarang nih, makin becok mulut jugak! 
Kuat mengadu, semua bende kakak buat. Kuat nangih! Nak pecah gegendang
Untuk elak nangih dan sakit telinga kena le melayan setiap keinginan dia. 
Manja dan mengade-ngade..apa nak buek anak bongsu la katokan hihi

Sunday, April 21, 2013

Masak Dari Hati

Haha..sangat laaa
Tetibe je posting pasal masak, pehal!
Terhasut lepas nengok masterchep malam tadi kot hihi
Ni ari kami tak kemana-mana, fokus mengemas umah aje
Tengok apron kita tu..aisyah modelnya! Semangat PRU13, satu melesia
Ni pakcik saya bagi, dari bilik gerakan kata dia, amik je la dah orang bagi kann :-)
Tekak adalah kurang enak
Makanya dear asben masakkan sup untuk dear wife dia yang demam ngade-ngade :-P
Lain-lain menu dear wife le masak memenuhi kesukaan anak-anak
Macam biase presentation aje lebih
Petang ni planning baking kek dengan my girls
Camgini baru le betol kata aisyah hobi mama dia masak...phuii kih kih

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Friday, April 19, 2013

Hujan

Tengah hujan kat daerah saya ketika ini. Saya sangat suke dengan hujan.
Sebelum, semasa dan selepas hujan. Momen yang sangat best!
Udaranya sangat nyaman.
Hujan ini saya rakam kat umah mertua saya cuti sekolah tu ari.
Nampak sangat saya takde keje taim kat sana kan hihi.


Dan hujan mengingatkan saya, memori dengan BFF saya 15 taon dulu. 
Di kala hujan lah kami pi jungle tracking dan dia tergelincir dari batu. 
Tak pasal-pasal dapat scar kat dahi. Kena jahit. Kasihan dia! 
Sampai sekarang ada lagi tanda tu. 
Taim tu kami join program anak angkat kat Felda Ketengah Jaya, Terengganu. 
Ohh rindunya saat itu. 
Sekali lagi taim ekpidisi daki Gunung Angsi, kat Ulu Bendul Nisimilan, tahun 1993. 
Ini paling best! Sangat..sangat. 
Ada kenangan tak bisa dilenyapkan ketika itu tettt~ haha. 
Tapi gambar kat situ takde pulak nak share. Kat umah mak kot.

Muka berlongeh dan berkilat!
Sekaler dah ngan WanJo yang sebelah saya tu :-P


Thursday, April 18, 2013

Dalam Kesamaran

Hai hai semorang!
Nampak tak meja saya sepah. Tandanya apa yek?
Tapi korang jangan tertipu, itu adalah saya sengajakan
Taim keja tak banyak pon meja saya camgini jugak
Saya memang selalu berlakun banyak keje
Saya nak cerita pasal wiken dan memacam lagi lah
Tapi tak sempat, laptop rosak lagi, ntah pehal lah pulak kali ni
Nanti-nanti free, tengah ari ke petang ke saya curik-curik haplod gambau ek
Saya amik VCO sekarang, ada beza apa-apa tak..hihi perahsan!
Efek paling ketara, sinus makin teruk adoiyaiii
Tapi memang itulah tujuan sebenarnye pon
Ok bai bai man bai :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, April 15, 2013

Bayangan Gurauan

Cube bayangkan anak saya seramai ini
Memanglah tak mustahil tapi..
Tak terbayang saya cane, di luar kotak pikiran
Malah tak terlintas langsung!
Huru hara kot hihi
Bertingkat-tingkat, beza umur selang setaon dua je sume
Anak buah saya, Batrisha, Farish dan Auni
Ada sorang lagi tak ikot, Fitri
Mereka memang ngam sangat dengan saya a.k.a maklong
Mana-mana saya pegi mereka mengikut
Maklum le jumpe 2-3 bulan tak sekali kan
Sekali pandang misti orang kata anak saya..memang btollah tu anak
Anak buah....anak jugak kan!
Nengok gamba ni kan, saya terasa macam kanak-kanak jugak
Cepat betol meninggi anak-anak ni :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Friday, April 12, 2013

Biasan

Biasan kaca itu
Tersenyum memandangku...

Salam Jumaat
Mood osem pasal esok cuti
Kita nak balik kampong
Anak melako where u at? Where u at, where u at
Haha tetibo!
Jomm :-)

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Thursday, April 11, 2013

Ohh Messi

Maksud sebenar adalah messy
Saje mengade letak nama gitu ehek..ohh messi!
Eksaited kemain..pasal pe? Bace sini hihi
Meh la tengok apa yang saya simpan dalam laci
Serabut kann! Malas sungguh nak kemas
Segala macam disumbat
Yang bekas putih tu tabung saya nak buat beli henbeg tetttttt~
(Maksud tersirat...ada yang paham tak muhehehe..jahatnye die)
Atas meja nampak kemas tapi dalam laci ish ish
Tu baru satu lapis, ada dua lapis lagi yang semak jugak
Swept under the carpet...perumpamaan omputeh dia
Nampak tak Snekku itu, ehem ehem yang namanya Mi-Mi tu
Suke ada nama kita! Loghattt nau!
Ingat Mi-Mi ingat la saya ek :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, April 10, 2013

Kad Kaler Hijau

Kad kaler ijau untuk mereka yang suke ijau
Ahahaha..takde kaitan!!
Ingat tak cite kad hijau saya setaon yang lepas tu
Malas saya nak selongkau balik cite lama
Taim tu saya cite kisah insiden nak renew kad ini
Dan sebenarnya kan, ini rahsia tau
Dari ari tu sampai la ke semalam tak jugak saya renew-renewkan
Setaon sudah!!!
Mujur le selama tempoh kematian kad itu
Sesapa antara kami tak kena tahan ngan Inspektor Site
Incikbos pon tak ingat, dia siap simpan kad dia yang dah expired taon 2009
Yang taon 2012 punya saya yang simpan
Duk sorok kat kotak name card sampai keterlupaan
Bila IncikBos tahu, saya kata saya simpan untuk buat sumber inspirasi ekekeke
Cheh!! Kata dia :-P
Sorry incik! My mistake..terpaksa la mengaku urat banyak dah putuih
Lega! Petang semalam dah selamat direnewkan oleh Huda dan Nasir
^_^

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, April 08, 2013

Bukan Teman Tapi Mesra

Seisi rumah saya adalah penggeli ngan binatang comel ni
Takat pandang-pandang je ok lah
Namanya nak peluk-peluk, pegang-pegang adalah mustahil sama sekali
Tapi sedikit menghairankan, pasal walaupun kami tak layan
Mereka sangat suka bertandang
Dan kami pon tak penah le menghalau
Cume syaratnya jangan masuk dalam rumah
Tetiap ari mereka tu tumpang tido kat depan umah kami nih
Mereka tu tiada tuan, kejap-kejap jiran saya kata dia punya
Tapi tak gaya dia punya pon! Ntah lah!
Saya selalu je suruh mereka temankan Hadif ari-ari hihi
Kelakar la pulak siap berpesan kat derang camgitu :-P

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Sunday, April 07, 2013

Jaguh Kampong

Melentur buluh biar dari rebungnya kann
Inilah dia Badminton master in the making :-)
Kemain lagi!

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Friday, April 05, 2013

Keraian Di Rahsia Resepi

Dah lama tak menggebukan pipi yang tersedia gebu
Ketara sangat kan..macam kuih pau
Semalam besday opismate saya, Aishah
Welkem to 3 siries tapi ai tak lama lagi 4 siries
Kejap je le kita sesiries :-P
Layan la gambau tak sedau diri kami
Huda kemeregirlnya!
Happy Birthday Aishah, semoga dirahmati Allah :)

Comel tak kami? Model produk Kak Ton :-P
Menggedik!
Gelagat menggelikan..goli mat mat kih kih


Makanannya, ala-ala western la konon

Wednesday, April 03, 2013

Letup-Letup

Penah tak main mende alah nih
Berhantu kan!
Saya memang pantang jumpe
Syok dengar bunyik letup-letup dia tu
Ralit micit sampai tersenget-senget mulut
Selagi tak abih tak berenti micit
Siap begebut ngan Huda
Nak adil kena bagi sama rata, ntah pape je pe'el haha

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Tuesday, April 02, 2013

Suara Emas Dia

Ada budak sedang marahkan mama dia
Akceli ada video tapi amatlah tidak sesuai untuk tatapan umum :-P
Comel tak suara dak piya nih
Mama memang feberet la nyakat dia
Rasa tak puas hati sari tak dengar dia nangih
Mama buat nangih tak pe!
Kalau orang lain, siap le kena cubit hihi

Taknak mama.mp3

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Kau Yang Terindah

No matter what Hadif, I just want you to know tat you're the best thing I have in my life.
Suatu hari nanti, saya harap Hadif boleh bace setiap posting pasal dia di sini
Macam adik-adik dia, Alya dan Aisyah
Hari ini mata saya asek masuk habuk!
Setiap kali bace posting ibu-ibu yang ada anak autism mula la nak meleleh, tisunya hati.
Bukan apa lah, saya ni mudah tersentuh pasalnya apa yang mereka alami saya alami jua.
Dan saya bersyukur kerana di kelilingi mereka-mereka yang sentiase memberi aura positif.
Terima kasih semua.

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Monday, April 01, 2013

Bila April

April is autism awareness month (Bulan kesedaran Autisme)
Light it up blue! Blue is the autism theme color
I've an autism child and he's the one who made me stronger day by day
"We don't know how strong we are until being strong is the only choice we have"



Saya tak banyak posting pasal autism sebab info adalah banyak dan complicated
Terlalu banyak baca pon boleh jadi keliru
Tak semua yang kita baca itu sama dengan karekter sebenar anak autism
Setiap individu autism mempunyai perilaku yang berbeza
Secara global mereka itu tergolong dalam "mental developmental disability"
Pada saya, setiap orang perlu mengambil tahu pasal ini
Memadailah dengan memahami maknanya saje
Inilah dia namanya kesedaran kann :-)

Picture credit : LightItUpBlue dan MakmalPembelajaranAutismeHuluLangat