About

Thursday, December 19, 2013

Kuantan| Day 3 ~ Bukit Gambang Safari Park & Water Park

Salam, mai le kite perabihkan cite percotian kite nih. Last day berada di Kuantan. Pagi-pagi dah mangkit, packing-packing. Turun sarap kat hotel sudah. Dah pakej kan..senang! Lepas kembong perot kitaorang jenjalan kat tepi laot. Belakang hotel je. Takde mandi-mandi yek, malas dah nak ngankut baju basah. Buat berat beg! Yang gian main air alya, aisyah ngan mama dia. Papa, hadif ngan piya lepak kat kusi malas jekk. Piya tu kalau mandi pool kemain brani...laott tak nak. Takut ombak...ombak jahat..ombak jahatt hahaha

Laut yang sangat cantekkkk...
Dah basah tepi-tepi kain baru naik atas, abihkan packing. Sempat le amik gambau family kat cermin besau. Kesiankan takde sape nak ngambikkan gambau kami. Nak suh orang malu huhu..jadik le dari takde kann. Tapi perasan tak asben saya tak banyak gamba dia..pemalu le konon tu...kot ada pon cam muke terpaksa kikiki

My 'little' family ^_^
Kitaorang check out awal pasal nak nuju sini pulakkk...Bukit Gambang Resort City! Kemain gumbire kekanak tu. Terkejut memasing. Pasal ini mama papa plan sesenyap. Derang ingat lepas check out tu nak balik KL dah. Sekaliii..ade sepraisss...sangat laaaa!!! Hahaha

Entrance Bukit Gambang, safari park & water park sebelah-sebelah
Kami tak tau pon Safari ni dah bukak, so plan-plan nak berendam je le. Tapi tahu-tahu je la Hadif. Nampak Safari lupa langsung water park. Menonong je dia ke sana. Mama pon tak sampai ati nak hampakan dia. Dia memang sangat suke tempat-tempat camgini. Tiket pakej sampai malam. Siang je tak de tapi kalau night safari aje ada. Nak tak nak kena le amik pakej siang dan malam kan. 

Hadif amik gamba siang, aisyah malam
Harga tiket lepas diskaun..bukan le diskaun. Dah tentu-tentu ada mykad. Kire rege warga melesia le kan. Dewasa RM48, kekanak RM28. Hadif dapat harga kekanak sebab ada OKU kad. Jimat doploh hengget, ikutkan 12 taon keatas dah kena rege dewasa. Untuk night safari tak ingat berapa tapi rase cam mahal, berbaloi amik siang malam ni. Sementara malam kite leh klua dulu asalkan tag kat tangan tu tak tanggal.  Ini pon banyak lagi tak siap, kot dah siap sok misti lagi naik rege nye.

Nengok jirapah
Dari entrance tu nak sampai ke terminal tram pertama, Simba Hill nama dia kena jalan kaki yek...sempot mak! Kena baya RM1 naik tram gi ke Giraffe Terrace nih. Pon dapat diskaun singgit. Kau tim ngan adik tu, so Piya tak kire hihi.. Jinak-jinak giraffe dia. Tak takot kite langsung. Siap datang dekat kat tepi-tepi kandang dia tu. Kandang tu tinggi tau. Buleh pegang kepala giraffe tu. Lepas tu jalan lagii nuju ke tram kedua nak tengok binatang lain. Ni pree aje.

Nuju trammm kedua
Duk dalam tram cemana le nak amik gamba sangat. Ni pon alya mengigih amik. Masuk kandang binatang pemangsa langsung takut nak hulur-hulur tangan amik gamba. Kang tak pepasal hilang tangan kann eiii seram. Gimau dia pon tenung kite cam nak telan jek. Scaryy! Tapi kat sini sesuai bawak anak-anak yang dah pandai sikit. Macam baya-baya Piya ok. Kecik lagi mebi tak best pasal derang tak kenal lagi nama-nama binatang. Piya eksaited! Majoriti binatang sana dia kenal. Banyak blaja dari abang dia.

Incik gimau, incik lembu dan cik rusa
Yang ini pulak belah hewan berkandang. Tak naik tram dah. Jalan kaki lagi. Excersise sungguh mama derang ni ari. Rasa nak tanggal kaki. Selalu le ketinggalan kat belakang. Ada memacam le, banyak nau lak nak share. Ada spesis serangga, reptiles, burung-burung...sume binatang la ada. Muntah nengok. Dekat 3 jam kitaorang meronda dalam nih. 

Piya panggil burung tu RIO, flamingo dan black panther
Dan letih-letih tu, terus le masuk water park pulak. Sini amik pakej 2 kekanak 2 dewasa RM81 plus lagi dua kekanak RM18.90 sorang. Kalau rege tak pakej tak tau. Dah tak nengok papan rege dah. Tau nak masuk air jek dah kepanasan berjalan kat safari. Nak sewa pelampung ke, safety box kena pakai E-value. Contoh bayar RM50 pastu sewa apa nak. Tak cukup top up. Nanti dah klua dapat refund balik balance e-value tu. Leceh sikit la, dah le 1st time masuk sana. Kelam kabut gak le. Kitaorang amik satu family tube ngan safety box jek.

Piya dah kesejokan, ikan tu muntahkan airrrr hihi
Gamba tak amik pon, ni ada satu dua sesat pas amik beg dari safety box. Kang bawak henpon, leceh. Letak-letak tepi kolam buatnye orang cuik kang tak memasal kan. Better simpan je kat safety box. Kitaorang duk sini sampai lima sengah. Ngam-ngam derang nak tutup dah haha. Yelah pasni nak masuk balik safari kan, nengok night zoo plak.

Jenama seliper sama...Fippers 
Sementara nak tunggu maghrib, kitaorang klua caik makan jap. Gile tak makan dari pagi. Lapar tahap sekor ayam letak pon abih haha. Bukan la tak makan langsung, ada la makan buat alas-alas perot je kat safari tu. Mahal ko makan dalam tu. Milo ais RM4.50..tersedakk dengau. Minum sampai titisan akhir. Sayang! Mahal kann.

Abang cowboy tu dengan jayanya nakutkan piya
Lepas makan baru masuk balik safari, jenjalan nengok night zoo. Sempat le gambo ngan mat-mat cowboy yang nak buat show malam tu. Kemain seksiii hihi. Malamnye gamba takde sangat pasal bateri henpon sume suda kong. Dari pagi ke malam tak ber'cas' mane le tahan. Lepas abih keliling night zoo, balik la kami. Konon nak pi caik hotel bajet tambah tido semalam lagi tapi papa derang cam ber'energy' je nak balik tros. So balik tros Bangi. Sampai bangi dekat-dekat kul sebelas. Sempat lagi nengok Maharaja Lawak Mega.
Ok itu ajeeee....Abih dahhhhh....

2 comments:

  1. Bestnya jenjln mndi manda..sya nk takde sapa pun teringin nk bwk g jln2..sedey..huhu..nnti la nk ajk adik pg..nmpk mcm best je ni :)

    ReplyDelete
  2. yeayyyy!!!msti brsorak2 anak2 kn:) tringat keseronokan mandi manda kt gambang...mmg best :))

    ReplyDelete