About

Tuesday, October 21, 2014

Day 3 ~ Ke Penang Ke Kita

Salam, sebelum bercuti depavali sok, meh la den jamu ngan cito pendek nih. Mood bercerita kurang sikit, jadik cite ala-ala kadar je yek. Sini tengah ujan, ujan-ujan ni memang sodap ngulau keh keh. Ateh mejo bertabo laeii kojo, takpo kita take five lu kann.

Senyuman di pagi hari....

Our next destination adalah umah abang ipar kat kamunting, tepen. Sebelum tu, bebudak ni cam biase pi berendam kolam dulu, lepas tu baru cek out. Last place dipaksa pegi sebelum tinggalkan penang, Toy Museum. Kecoh dah bebudak nih, nak tak nak kena la layan kan. Jenuh gak mencarik nun kat area batu feringgi sana. Dapat le sesambil jalan tu nengok laut. Damai je ghase.

Family potret di cermin memang wajib

Sini ada banyak la patung-patung menan, memacam ada. Paling banyak gamba amik kat sini. Dah abih sumo patung apiya suh amik gamba dia. Mama layankan aje lahhh. Ntah brapa le kos owner tempat ni perabih buat koleksi patung menan ni sume agaknya. Tak sempat lak nak interbiu. Masuk bayar sorang RM15 kot, tak ingat dah. Tapi agak berbaloi la gak. bebudak memang suke sangat le, bapak budak kalau yang gile menan memang suke gak kot.

Antara koleksi menan

Lepas abih keliling sana, balik la kite. Dah nak tengah ari dah pon. Singgah sekali lagi Jeruk Pak Ali, dah kendian tu ada lak yang pesan nak lagi. Lepas tu baru la berangkat ke taiping, kali ni kluar penang lalu jambatan kedua. lenggang jek. Agak panjang banding jambatan pertama. Kalau dari selatan nak naik penang lagi dekat lalu sini. 


Samapi taiping dalam 2 lebih, makan tengahari sini jek. Abang ipar pon baru sampai dari ipoh umah mertua dia. Kitaorang lepak-lepak je, letih konon! Pastu Hadif bunyik-bunyik ajak papa dia pi Zoo tepen. Dia memnag suke sangat pi zoo. Alang-alang dah ada sana, tak jauh mana pon zoo nye, pegi le kitaorang. Elok-elok sampai taman tasik taiping tu, dah petang sangat, tunggu night zoo je la. Sementara tu, singgah makan yong tau fu yang terkenal katanye kat belakang bomba tu, sekali ngan ABC special kemain. Tapi saya tak minum ais-ais ni, pantang lagi maka kebil-kebil je le nengok. Sate sane pon buleh tahan.


Night zoo setat kul lapan. Naik tram je. Dah malam pon kan. Nak amik gambau pon bukannya nampak sangat. Lama gak la pusing-pusing, dekat sejam. Puas le hati Hadif dapat nengok tapi ada gak yang tak nampak apa pon dalam kandangnya. Syaqir pon tido jek, bimbang gak meragam, ye la baby jalan memalam camgitu kan. Alhamdulillah ok dia. 


Esoknya, selasa...kitaorang balik ke sarang la..balik bangi. Ala time besday kite tu hihihi...gedik nak bagitahu. Abih dah cite cuti-cuti kat penang. Tak best pon kannn...Ikut hati memang nak duk lama lagi tapi masa tak mengizinkan, cuti pon dah abih sebenarnya. Oklahhh izinkan saya undur diri dulu, nak kemas meja nak balik hihi...babai!

7 comments:

  1. amboi, berpinarr mata tengok ABC tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Bujng2 dulu.. selalu gak jln peneng. Rumh sepupu.
    Lama dah x gi..
    Skrg betul2 sihuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada masa pegi la PB, jalan-jalan
      dah cantek dah penang, makan pon best
      :)

      Delete
  3. puas ati dpt jalan2 ngan family kan eiza...anak2 hepi kite pun hepi...si kecik pun kemain dah praktis jalan sakan senang nanti nak gi travel jauh2 next time....

    tu laa abc die leh tahan kan...bertingkek2.....tapi lieya tak suke tul abc letak eskrim keladi tu...terus rase abc tu spoil huhuhuhu....adoi bilee laa nak sesat gi ipoh lagi nieh.... ari tu dok sane puas gak jjcm area sana.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu lieya, yg penting anak-anak hepi, mak pak layan kan ajeeee
      dan yg penting ongkos adaaaaa hahaha

      sana mmg abc gitu la lieya, kite telan air lio je la...konon pantang tak abih lagi padahal anak dah nk nam bulan dahhh hihihi

      Delete