About

Monday, October 13, 2014

Majlis Budak Kecik

Salam, sebelum menyambung cerita penang, meh la cite sikit pasal majlis budak kecik saya bulan lepas ehh silap dah dua bulan berlalu kikiki. Nampak tak betapa mama dia bizi ecewahhh konon!
Akceli taim tu mama tak berapa sihat dan memang bizi sampai tak sempat nak snap-snap gamba, yang ada ni pon ehsan orang. Jadi le dari takde kann.

Kitaorang buat majlis aqiqah dan kesyukuran Syaqir, masa musim-musim raya tu ari. Sekali la jamuan raya kan. Sedara mara kan ramai, senang datang sekali. Tumbang 2 ekor kambing, sekor masak sekor lagi golek. Trend masa kini buat kambing golek ni kan. Persiapan? Memang semua last minit. Nak pilih tarikh pon susah, ade je clash dengan orang lain. Last-last nekad je buat, kalau free datang la kan. Yang penting sedara mara belah melaka, johor dapat datang. Jemputan pon tak ramai. Dalam 150-200 orang. Kawan-kawan jemput tapi memang ramai yang tak janji, ye kami paham, musim raya kan, mana-mana je jemputan. Apa pon alhamdulillah licin semua. Tak abih makan kasik tapau kat derang. Kalau tinggal kat kami pon sapa jek nak makan kann.

Kambing golek yang dah separuh hihi
Kitaorang catering je ngan Hidayah Catering. Alhamdulillah sedap! Mana la saya sempat nak masak-masak, dengan kendong budak kecik lagi kan. Menu of the day : Nasi putih, kambing kuzi, sayur campo, dalca, sambal belacan + ulam-ulaman (buat sendiri), asampedas daging (sendiri), sambal tempoyak (sendiri) dan rojak tahu (sendiri jugak). Kemain banyak lak rase kan. Takpe le, tu mak saya yang nak tolong masakkan. Kalau ikut saya apa yang katerer masak udah lerrr hihi. Bos saya pon tolong masakkan nasik arab tuk kitaorang. Meriah makan. Desert plak, my kazen yang sponsor. Siap berbelon bagai. Terharu rase atas sumbangan semua orang..maklum le ni la first time kitaorang buat majlis besar gini, takat makan-makan family, duapuluh tigapuluh orang tu biase ler buat. Ni beratus..fuhh nebes gak takut tak cukup :P

Desert corner
Goodies bag tak sempat nak buat, cuma bagi yang cakar ayam tu jek sebabnya surah yassin, tahlil dan doa tu tak sempat siap. Tension makcik! Tapi sebab taknak spoil mood on the day, saya anggap je la itu takde rezeki. Yang saya snap gamba tu dah beberapa lepas majlis, derang pos kat saya mana yang siap aje. Mujur gak saya tak bayau abih lagi, suku jek. Saya amik je le. Pas kat kawan-kawan ngan sedara mara. Malas nak kecoh-kecoh lagipon saya memang bukan jenih yang suke nak maki-maki orang, konon cool ekekeke tapi that it's la pasni blacklist le nama printing service tu. Kebetulan raya aji lepas kazen saya buat aqiqah anak dia, saya selit ler yassin tu dalam 30 buah dalam goodies bag dia.

Cendermata tapi yassin bagi kendian :)
Tapi seriously buat majlis ni tak semudah yang disangkakan. Huru hara gak le saya, mujur masih ada parent yang memantau, kalau harap saya jek ntah apa le jadik gamaknya hihi. Pengalaman pertama kata kan. Pada kawan-kawan yang tertinggal dari list jemputan, mintak mahap bebanyak, mungkin terlepas pandang. Insyaallah ada rezeki anak kawen ke kann dan kalau panjang umur kite panggil yek :))

14 comments:

  1. alaaaa tak jemput punn??? majuk ah...he he he...gurau2 jer kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh hagak dh misti ada yg komen gini...len kali ek farah..insyaallah :)

      Delete
  2. tak ajak pung..... hahaha blk kg pun... bila taun le nak tunggu anak akak kawin kak mimi oii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la akk mmg lupa langsung kt mayang..mahap ek
      insyaallah panjang umor boleh le attend wedding anak akk, dlm 10-11 taon lagi kot ekekeke

      Delete
  3. Sonok buat majlis kan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tu memang seronok tapi nak laksanakan nye tu huiiii mencabar!
      hihi

      Delete
  4. salam sis..saya dah tukar alamat blog. ada problem sikit. nanti singgah ye

    iniblogsal.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke? ptg smlm ok jek lg..ok noted!

      Delete
  5. Centado8:14 AM

    wah...
    kambing golek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde rezeki kt cik laaaa...taun depan kt umah mak saya ek...raya kedua
      save the date tauuuu, awal dh bgtau ni hihi

      Delete
    2. Centado11:21 PM

      tak pe, sy tak makan kambing. keke...

      Delete
    3. cheh...sume mende dia tak makan
      patot le tak besau besau ekekekeke

      Delete
  6. gulp! telan ailizo tgk kambing golek tuuuu...lieya nihantu kambing...lagi2 kalo kene dgn brown sos die yg sedap tu...ehhh boleh hadap sampai sakit kepala laaa akakakakaak...

    tu laa bukan senangkan nak urus majlis mcm nie....mujur ade eluarga terdekat tolong2...mmg tak nafikan kelam kabutnyer ...tapi ape pun alhamdulillah semua dah settle....moga berkat ibadah aqiqah kambing ni...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kt umah orang kita blasah cam lieya gak
      tp kat umah sendiri tak sempat rasa ponn...licinnnn
      tu la cabaran gak nak organize kenduri kecik camni je pon
      aminnnn

      Delete