About

Wednesday, November 05, 2014

Enam Bulan Yang Dinanti

Salam
Beralih ke bulan November dah yekk...November please be nice to me...ecehhh selalu nengok orang update gitewww (baca gitu), pon budaya gak eja-eja gini...suke lettew ikut-ikut orang kann hihi. Semalam tertekan canel KSB, tertengok cite korea nih, tersnap pulak gamba nih dan ehh terasa macam sesuai jek caption tu ngan saya yang jarang-jarang update kann ekekeke...ooohhh rindu sangat nak layan cite korea.


Arini mintak laluan nak cerita pasal budak syaqirrr...makin membesau bagai johan dah dia. Orang keliling rase cepat tapi yang membesakan dia rasa lambat. Duk menghitung hari, bile nak nam bulan ni dik. Benaunya mama dia dah exsaited nak bagi makan. Elehh poyo ek kikiki. La ni dia dah pandai merangkak dan duduk, tengah praktis nak berdiri lak. Laju nau pencapaian mu anak. Memang nak mendera mama le tu.

Duk dalam ni manjang layu jek mata hihi

Sekarang dah nam bulan lebih dah. Yeay dah buleh makan. Akceli mama dah terbagi awal sikit, 3-4 ari sebelum nam bulan. Dah tak menyabau sangat nak makan. Mama bagi je la hihi. Awal-awal ni rajin lebih sangat mama dia, dapat la buat puree. Konon! Dedulu abang kakak mama bantai jek bagi cereal. Ok jek ponn...kurang ilmu masa tu. Lagipun macam trend pulak pemakanan bayi sekarang awal-awal bagi puree. Sejak dah cerdik sikit nih, homemade la sume makanan syaqir. Apiya pon sama gak dulu. First expression...Alhamdulillah boleh dia terima puree tu..tapi memang sedap pon, sesambil buat mama pon tumpang sesudu dua hihi. Setakat ari ni dah berjaya 4 day wait rule untuk apple, pear ngan manggo. This week pumpkin, pon sodappp :P

Macam-macam reaksi..mama lambat nau, tarik sudu sendiri haha

2 comments:

  1. Camne nak buat puree tu. Maklumla dah x de bb tp nak belajar gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je cik ana,
      kukus buah contoh mcm pear, apple, manggo
      pumpkin ke sweet potato ke, pon bolehhh...pastu blend
      Kita biasa buat stok seminggu sekali, bekukan dlm fridge

      Delete