About

Tuesday, March 31, 2015

Jalan-Jalan Sampai Sesat

Ini cerita wiken yang lepas. Eh bukan yang lepas ni..minggu yang sudah-sudah kikiki. Aktiviti jalan kaki kitaorang. Destinasi pilihan, Wetland Putrajaya. Sebelum memula perjalanan isik perot dulu. Dah sesiap masak dari umah. Yang simple-simple ajer, bihun goreng, sandwich ngan cucur lemak manih. Licinn...perot dah berat larat ke jalan nih :P


Mulanya tengok macam takde track pejalan kaki, tuk basikal ada. Tapi tengok orang lain belasah je jogging kat laluan tu. Kitaorang pon follow je la. Plan nak keliling tasik tu la.


Ingatkan dekat, jauh rupanya. Sempottt mak hihi. Apiya pon dah berapa kali merengek sakit kaki. Duk bagi semangat je kat dia, sikit lagi sampai, sikittt lagi. Padahal tengok depan jauh giler lagi kot. Tapi gagah gak lerr.



Jalan punya jalan...peluh toksah kata la..abih lencun kepala apiya hihi. Bile nak sampai nih?? Tibe-tibe nampak papa derang patah balik...sekali jalan mati daaaaa. Tak bley pusing satu round tasik, kena patah balik. Adeh aje gile nak patah balik, tak dayo dah mokcik. Hadif ok jek..menonong jek dia nak patah balik. Tak sabau nak balik le tu diaa. 


Tapinya Alya, Aisyah dan Apiya dah melepekkk cam kain buruk kat tepi jalan. Papa derang, kengkonon nak shortcut, siap panjat bukit. Nak jugak caik solution keliling tasik. Tapi jalan..jalan..dan jalan lagi. Dah tak nampak kelibat tasik hahaha. Siap lalu belakang umah-umah orang. Punya mengelak nak patah balik makin jauh pulak perjalanannya,. Kesudahannya...macam gambau atas tu...cal teksi ekekeke...lawakkk sangat! Jenuh le nak explain tempat mana kitaorang tunggu tu kat pakcik teksi. Mujur dia jumpa. Terebang sepuluh hengget tapi kalau lalu laluan keta tu memang jauh kot nak sampai semula ke tempat parking keta, adalah dalam 8 km. Dah gupe merentas desa dah kitaorang kih kih kih.


Dah kepenatan, tros singgah Alamanda. Lapau gilerrr..abih terbakau sume yang dah dimakan pagi tu. Serik dah dah jalan sana hihi...

Nota: Mood mengarang gaya orang baru baik demam dan sakit mata. Siap berjemaah ngan syaqir. Esok 1 April...kita kupas cite GST nakk...ekekekeke...tak kuasa! Hadap je le kann.

6 comments:

  1. bestnya jalan2 merentas desa kt wetland..lps tu top up semula lemak2 kt alamanda ye? haha
    sesekali berjimba smbil berpeluh2 dgn fmili mmg best (walaupun sempott hehe)
    salam 2april, salam gst ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn
      tak sempat ilang lemak malah bertambah lagi kikiki

      Delete
  2. awakkkk!! lama tak membaca bebelan awak..kikiki..

    rajin beno dia beriadah yer..bagus2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awakkk...kita pon rindu baca cerita awakkk huhu

      Delete
  3. alah ciannye kat bebudak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kena dera sesekali

      Delete