Friday, April 26, 2019

Langkawi Trip 2.0 [Day 3]

Salam,
Sementara rajin ni kan. Mai ler sambung cerita-ceriti jenjalan ke Pulau Helang tahun lepas. Berapa lama daa simpan kih kih. Lagipun takde cerita baru nak update. Kita terobek aje la dulu ek. Nijam cuaca boleh tahan panas. Duk dalam ekon pon masih boleh terasa bahang panas nye tu. Dugaan sebelum kita nak menyambut Ramadhan. Cepat je masa berlalu ek. Ni petang ni baru hujan lebat. Sejuk sikit. Hujan rahmat di hari Jumaat.


Let's continue cuti-cuti melesia saya. Second day pepagi tu wajib turun berendam dulu. Jenjalan tepian pantai yang berselut dan berlumpur tu hihi. Kena hati-hati la pasni memilih hotel. Tertipu ngan gambau lama kat web hadoii..tengok review takde lak yang sebut pasal berselut tu. Tapi rasenya yang saya baca review tu pon yang lama punya. 2-3 tahun sudah. Takpe la dah lepas, jadikan pengajaran aje la. Pagi ni, bersarapan dalam bilik je. Malas nak menyinggah makan. Nak terus menjelajah pulau helang ni la kononnya hihi.

 
 
 
 

Tempat pertama dituju adalah Taman Buaya. Femes katanya, ada beratus buaya. Benau nye takde ler teringin nau nak pegi lagi tapi mengenangkan anak-anak suke ngan hewan, maka pegi la. Actually tak jauh beza pon dengan dulu tu. Cume kali ni ada pakej bagi buaya makan. Buaya kecik je, makan pallet. Ada pulak promosi bergambau ngan buaya. Biase sekeping RM50. Kali ni boleh amik beberapa gamba, rege tu gak. Tak tahu la betul ke dak tapi menarik jugak la kan. Sekeping je dia printkan yang lain derang hantar thru email. Ada jugak show buaya, layan la jap. Buaya yang ni besau, umur dah sebaya ngan saya hihi. Dalam kolam besau tu ada beratus buaya dalam tu. Kita lalu-lalu atas jembatan tu pon, buaya dah buat bunyi-bunyian yang menakut kan. Bayang kan ler kalau terjatuh dalam tu. Ishhh seriau. Pembantu sana campak ayam sekor pon sekejapan ilang. Buaya kot sape tak takut kan 😅


Agak letih jugak meronda dalam tu. Panas pon leh tahan. Sebelum mencari makan, singgah dulu kat, Wild Life Park. Nama wild tu macam best, rupakan nama lama dia Taman Burung cehhh hahahaha. Masuk la jugak, dah sampai kan. So-so aje la dalam ni. Ada orang amik-amik gamba tapi kitaorang tak beli pon. Sekeping dekat RM30 tak silap. Mahal nau! Takde banyak nau pon snap gambau sebab memasing cam dah lapau dan tak larat. Syaqir pon dah tak nak senyum tu hihi. Kami pegi dua tempat tu pon dah abih separuh ari. Lunch takde carik tempat special pon. Mana yang jumpe, serbu jek. Tahap lapau leh telan naga ahahaha.

 
 
 

Settle lunch, kami ke beras terbakar, nak masuk laman padi dah macam lewat dah. Ikutkan beras terbakar ni bukan la ada apa sangat tapi saje la nak bercerita kisah sejarah ngan anak-anak. Kalau dulu derang kecik lagi, tak paham sekarang ni senang sikit nak bercerita. Teruja memasing mendengau cite mama dia. Aisyah siap kata saya patut jadik cikgu sejarah, cikgu dia ajar pon sedetail macam ni, tak best katanya. Ecehhh kembang dua mangkuk mama dia. Dah ler memang sedang mengembang ahahahaha. Kat sini kalau nak soping kain batik elok la. Memang banyak pilihan. On the way balik tu lalu ler gak kat gerai-gerai tepi pantai dekat epot, nak pekena laksa ikan sekoq tpi dah petang sangat rasenya. Dah habih dah laksanya, derang dah kemas-kemas dah pon. Takde rezeki la arini. Takpe esok masih ada. Alang-alang tu terusla lalu ke pantai cenang, tengok-tengok laut. Sempat gak carik pakej untuk Island Hoping. Berapa tu saya dah tak ingat pulak. Tiket pon dah terbuang.

Settle tempah tikt, terus la balik ke hotel, dah berlengas semua. Dari pagi berjalan kan. Bau pon satu macam dah semua haha. Macam biase acara berendam adalah wajib. Saya malas nak turun, rehat dalam bilik aje, luruskan pinggang. Malam tu takde apa aktiviti pon, hanya klua makan kat kedai sekitar hotel. Malas pulak nk meronda jauh-jauh. Dreber letih, lagipun esok kena klua awal. Kena tunggu kat depan agen Island hoping tu pukul 8. Kire awal jugak tu. Tu yang balik awal rehat. Demikian ler kami menghabiskan masa di hari kedua. Ok lahh, nanti kelapangan saya sambung lagi. Ni update sesambil layan drama korea haha..tak abih-abih ek. Selamat berhujung minggu semua. Take care...babai! 😊

2 comments:

  1. Wow berani betul somi akak letak boya kt muka dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boya tu dah kenyang dan tido mayang, memang la berani hahaha

      Delete