About

Friday, July 12, 2013

Suka-Suka Dia Aje

Assalamualaikum...piya kata :-)
Pepagi dah bertenggek sini kan, amik mood la konon tapi kejenya tak jalan-jalan jugak kikiki.
Ok dak lepas 2 ari puasa ni? Insyaallah arini 3 ari, anak-anak saya makin banyak ari makin liat saho. Menguji kesabaran pepagi alam kan. Dah selim ke belom? Eh tetibe. Sesambil la kan, sambil beribadah sambil jaga perot hihi. Bukan apa teringat kat asben kita pagi tadi, suke dia bile kite kata, dah nampak jinjang leher. Padahal macam gitu jek lagi. Kemain lagi telek-telek muke dia kat cermin kakaka. Memang suke nyakat bini dia nih, sib baik tak kena sekeh :P

Nak cite pasal piya benaunya, bukan papa dia hihi. Sejak pandai bercakap ni, kemain gajin nyembang. Tapi kekadang tu terklua gak le bahase Jerman dia. Kalau kakak ajuk dia cakap cenggitu, marah dia. Mama, tangok kakak ni uwat..tangok tu bukan saya salah eja yek memang dia cakap gitu. Dia suke tengok kat utube menan masak-masak. Wah nak jadik masterchep kot. Tapi kalau dia mintak bukak-kan, dia sebut apa taw. Mama nak tangok akip. 'AKIP'? Apakah? Apa kaitannya 'cooking play' ngan akip tu. Memula dulu memang blur, selalu la dia nangih pasal tak sapa paham. Saya detect bila dia main masak-masak ngan menan dia, dia ada sebut tu. Mama, tangok apiya uwat akip sambil tunjuk gaya masak. Baru le ketahuan perkataan akip tu hahaha 

Lagi satu kalau dia nak pakai tudung or mintak telekung. Mama, mana omey? Sape le paham omey tu tudung kan. Bila dia jumpe, haaa ini omey! Baru la tahu. Adoii ntah hape-hape bahasa piya nih. Saya saspek dia gune word tu pasal bila dia pakai tudung kitaorang selalu kata dia comel. Kalau mintak kat orang luar memang le takkan paham kan. Banyak lagi lah perkataan dia yang dia suke-suke sebut, kekadang kakak dia paham. Especially bab-bab katun la, sebab tu saya selalu refer kakak dulu kalau piya cakap apa-apa yang tak dipahami. Feberet katun, upin ipin ngan boboiboy. Mama, nak gigi cucu oyang. Haaa ape tu ape tu. Itu kalau dia nak gosok gigi hahaha...pengaruh upin ipin. Alahaiiii kiut sungguh la piya nih. Geram taw! 

6 comments:

  1. haha...mmg kena perah otak bila anak cakap tak berapa jelas ni..hahaha..

    suka hati dia je guna perkataan ape pon..mcm anak kita no 2 la..haha..

    ReplyDelete
  2. kannn
    tak terjangkau dek pikiran ku haha
    tp mmg budak2 usia camgini tgh becok
    seronok layan, pengubat duka lara ecehh

    ReplyDelete
  3. ahahah!!ingatkan dia mintak pilihkan yg mana paling comelllll!!!ngeheheh!!!

    ReplyDelete
  4. Hahahah... sgt cute dia panggil tudung as omey... hehe

    ReplyDelete
  5. @QA
    Kannn...tetibe jadik omey tu hihi

    ReplyDelete
  6. @marsha
    Mebi susah nau sebut tudung tu hihi

    ReplyDelete